hasselback zoete aardappel

Hasselback van zoete aardappel

Je kent ze vast wel, waaiertjes gemaakt van aardappelen. Hasselback potatoes noemen ze dat met een mooi woord. En die kun je ook prima maken van zoete aardappel. Het idee is heel simpel, je snijdt een aardappel in hele dunne plakjes. Daarbij zorg je ervoor dat het één geheel blijft, dus je snijdt de aardappel niet helemaal door. Wat overblijft is een mooie aardappelwaaier.

De zoete aardappel gaat de oven in en wordt daardoor lekker krokant. Voor een extra krokant laagje is het superlekker om er Parmezaanse kaas overheen te strooien. Je kunt ze serveren als bijgerecht, bij een lekker visje of kippetje uit de oven. Vind je ook niet dat het er heel feestelijk uit ziet? En dat voor een gewone doordeweekse dinsdag. Wauw!

hasselback zoete aardappel

Ingrediënten voor 4 personen
4 zoete aardappelen
1 teentje knoflook
40 gr Parmezaan
Klein handje peterselie
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

hasselback zoete aardappel 1

Was de zoete aardappel en snij deze voor ¾ in met een mes. Snijd hele dunne plakjes van 2 mm dik. Wil je zeker weten dat je niet te ver snijdt, leg de aardappel dan tussen 2 stokjes (chopsticks bijvoorbeeld) en snijd tot het houtje.

Duw de plakjes voorzichtig iets uit elkaar.

Verdeel de zoete aardappelen over een ovenschaal en breng ze op smaak met peper, zout en wat geraspte knoflook.

Drizzle er een beetje olijfolie overheen.

Bak de hasselback aardappelen in ongeveer 50 – 60 minuten goudbruin en krokant.

Rasp er 10 minuten voor het einde van de baktijd wat Parmezaan overheen. Deze wordt lekker crunchy in de oven.

Garneer de zoete aardappel met wat fijn gehakte peterselie.

hasselback zoete aardappel

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100! nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Fresh & Easy: Gevulde tomaten met risotto
Diary September #1
Bewaar
12 Comments
  • Margot

    15 september 2015 at 13:32 Beantwoorden

    Dat ziet er leuk uit zo! Ik ga het eens proberen!

  • Monique van de Velde

    15 september 2015 at 11:29 Beantwoorden

    Jaaaaa deze heb ik met kerst gemaakt voor de familie, super lekker én feestelijk! Met niet te veel olie of boter ook nog eens lekker gezond en daar hou ik van 🙂

  • gerhilde maakt

    15 september 2015 at 09:32 Beantwoorden

    Wat een goed idee. Lekker feestelijk!

  • Nicole

    15 september 2015 at 09:27 Beantwoorden

    Dat ziet er heel gezellig en gezond uit! Creatief met zoete aardappel 🙂

  • Caroline

    15 september 2015 at 09:16 Beantwoorden

    bij de ingrediënten staat olijfolie. Wat doe je daar mee?

    • Carmen

      16 september 2015 at 09:51 Beantwoorden

      Dat drizzle je er over heen voordat het de oven in gaat 🙂

  • Ellen

    15 september 2015 at 08:30 Beantwoorden

    Mmm, wat een leuke afwisseling, heel feestelijk! Ik neem aan dat ze wel niet zo krokant worden als de witte versie?

  • Lotte

    15 september 2015 at 07:52 Beantwoorden

    Wat zien ze er super uit zeg! Hasselback aardappels geven altijd een feestelijk tintje aan een gerecht, zo leuk. En lekker!

  • Yayitstoday

    15 september 2015 at 07:18 Beantwoorden

    ik ben dol op zoete aardappel, dus dit wil ik zeker een keer proberen! Het ziet er ook nog eens heel leuk uit!

  • Emma

    15 september 2015 at 07:13 Beantwoorden

    Wauw wat ziet dat er prachtig uit!

  • Marlotte

    15 september 2015 at 07:04 Beantwoorden

    ik vind dit er altijd zo leuk uitzien. Eigenlijk heb ik er nog niet aan gedacht om het met zoete aardappel te doen. Leuk idee, bedankt voor de tip!

Plaats een reactie