Gepofte aubergine met yoghurt en granaatappel
Wist je dat je aubergines heel goed kunt poffen. En nu het zomer is, kan dat ook heel goed op de barbecue. Ik at onlangs een gepofte aubergine bij restaurant Fortuyn in Haarlem. De aubergine had een uur op de Josper (houtoven) gelegen en was enkel op smaak gebracht met wat peper en zout. Zo simpel, maar zo ontzettend lekker. Helemaal als je het serveert met pilav!
Aubergine van Ottolenghi
Per toeval maakte ik dezelfde combi als Ottolenghi. Ik dacht altijd dat zijn versie met karnemelk en saffraan was, maar hij heeft er dus ook eentje met yoghurt. Dus deze gepofte aubergines lijken heel erg op de beroemde aubergines van Yotam Ottolenghi. Echter roostert hij ze en kies ik voor poffen. Roosteren kan natuurlijk ook. En houd ik het vrij simpel met naturel yoghurt en voegt hij daar op zijn Ottolenghi’s nog het een en ander aan toe. Soms gebeurt dat gewoon, dat je dezelfde ideeën hebt. En ik zal wel de laatste zijn die iemand de credits niet gunt want deze man kan toveren!
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 aubergines
- 4 el Griekse yoghurt
- 1 granaatappel
- 5 takjes verse peterselie
- 4 tl sumak
- 4 tl za'atar
- Peper en zout
- Olijfolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
Was de aubergines en snijd ze voor 3/4 in. Trek de helften iets uit elkaar en breng ze op smaak met peper, zout en de za’atar. Leg ze in een ovenschaal en sprenkel er wat olijfolie overheen.
Laat de aubergines in ongeveer 50-60 minuten gaar poffen in de oven. Dit kan ook op de barbecue. Haal de gepofte aubergine uit de oven en laat het iets afkoelen.
Pel alvast de granaatappel. Hier zie je hoe je dat doet.
Verdeel een flinke el Griekse yoghurt over iedere aubergine. Verdeel de granaatappelpitjes over de yoghurt. Breng de aubergine verder op smaak met wat sumak. Garneer de gepofte aubergine met wat vers gehakte peterselie.
Je eet alleen het binnenste gedeelte van de aubergine. De schil laat je liggen. Je kunt het er zo uitschrapen met een lepel. Lekker met wat platbrood erbij.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in