magimix stoomkoker

Fresh & Easy: Gado Gado

Gado Gado, spreek je uit als gaddo gaddo en niet als gaado gaado zoals ik altijd doe. En dat laatste is een no go onder de indo’s heb ik mij laten vertellen. Anyhow, het is gewoon een lekker en makkelijk receptje, een echt Fast & Freshje dus. Gado Gado maak je door heel veel verschillende groentes te blancheren in water met zout en die serveer je met pindasaus. Niet de gewone pindasaus die we kennen van ons patatje oorlog, nog zo’n no go, maar een lichtere en iets dunnere versie. Ik hou ervan.

Ik maakte dit recept in mijn stoomkoker van Magimix en dan is het nog makkelijker. De stoomkoker bestaat uit 2 delen en je kunt de groentes zo heel snel klaar stomen. Zelfs de eieren gaan in de stoomkoker. Heb je nou geen stoomkoker dan is er echt geen man over boord. Je kunt deze groente namelijk ook gewoon in een pannetje blancheren. Je begint met de harde groentes die het langst nodig hebben zoals wortel en bloemkool en je eindigt met de groentes die snel klaar zijn zoals taugé en paksoi.  Ik durf het bijna niet te zeggen, maar je zou het natuurlijk ook kunnen wokken, maar dan is het geen gado gado meer.

Gado Gado serveer je als onderdeel van een rijsttafel. Eet er lekker nasi goreng en babi ketjap bij. Of heb je zin in een lekker licht maaltje, serveer het dan met wat kroepoek en zoetzure komkommer.

magimix stoomkoker

Ingrediënten voor 4 personen
3 eieren
1  paksoi
8 wortelen
Halve bloemkool
200 gr sperziebonen
75 gr taugé
Halve komkommer
2 lente ui
Handje gebakken uitjes (van die gedroogde uit de supermarkt)
Kroepoek

Pindasaus
125 gr pindakaas
250 ml water of melk
1 ui
1 teentje knoflook
Scheutje ketjap manis
1 tl sambal
Zout
Olijfolie

Zo maak je het
Kook de eieren in 6 – 8 minuten gaar. Pel ze en leg apart.

Snijd de paksoi in stukken, de wortelen in vieren en de bloemkool in roosjes.

Punt de sperziebonen en was alle groentes goed.

Snijd de lente ui in ringen en de komkommer in halve plakjes, leg dit apart.

Blancheer de groentes (behalve de komkommer en de lente ui) om en om gaar in water met zout. Begin met de bloemkool, dan de wortel en dan de sperziebonen.

De paksoi en de taugé kun je het beste stomen of even kort wokken. Als je dit gaat blancheren wordt het te nat.

Ik deed alles tegelijk in de stoomkoker. Omdat de taugé en de paksoi veel minder tijd nodig hadden dan de bloemkool haalde ik die er als eerste uit. Leg de groentes apart.

Maak in de tussentijd de pindadressing. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie in een steelpannetje. Voeg de pindakaas en het water toe en breng het al roerend aan de kook. Breng de pindasaus op smaak met de sambal, de ketjap en wat zout. Is het te dik, voeg dan wat extra water toe.

Verdeel de geblancheerde groentes over een schaal. Verdeel de komkommer en de lente ui ertussen. Snijd de eitjes doormidden en leg deze bij de groente.

Garneer de gado gado met de gebakken uitjes.

Serveer de gado gado met de pindasaus en wat kroepoek.

gado gado

 

Geitenkaas salade met aardbeien
Pita Kipburger met Mosterdsaus
Bewaar
8 Comments
  • Marleen

    2 december 2015 at 16:16 Beantwoorden

    Haal absoluut voor dit gerecht pindasaus bij de toko van Ratu Culinair, bestaat voor 70% uit pinda’s en is vrij van conserveermiddelen, kunstmatige toevoegen en glutenvrij. En goed gekruid!\r\nEen goede pindasaus is essentieel voor dit gerecht. Koop niet de goedkope pindasaus uit de supermarkt.

  • Lydia

    14 augustus 2015 at 16:55 Beantwoorden

    Hi Pauline, super recept want ik kom net terug uit Indonesië en raad eens wat mijn favoriete gerecht was ;-)\r\nMaar ik mis de tempeh! Kun je die zelf maken? Thanks!!

  • Suus

    28 juli 2015 at 18:46 Beantwoorden

    Oeh, dit ga ik zeker een keer proberen. Lekker makkelijk en snel. Daarnaast is mijn vriend gek op sate saus dus dan zit het altijd wel goed haha! 😉

  • abdullah

    24 juli 2015 at 12:57 Beantwoorden

    ja, echt zoals je het in nederland eet…. hier in indonesie minder groente en meeeeer verse lomboks

  • nicole

    22 juli 2015 at 22:03 Beantwoorden

    Wat Annet zegt en het heet petjil saus.

  • Annet

    22 juli 2015 at 12:29 Beantwoorden

    Gado, Gado eet je niet met pindasaus, maar met GadoGado saus. Verkrijgbaar bij de toko.\r\n\r\nIk krijg het altijd voorgeschoteld met temphe en gefrituurde krieltjes.

  • Godelieve

    22 juli 2015 at 11:43 Beantwoorden

    Heerlijk zo’n recept met lekker veel groente. Het water loopt me in de mond.

  • Priscilla

    22 juli 2015 at 07:13 Beantwoorden

    Oh heerlijk! Deze variant moet ik snel eens maken. Gado gado is een van de weinige gerechten die wij thuis allemaal lekker vinden!

Plaats een reactie