Aardbeien Meringuetaart

Yum, deze aardbeien meringuetaart maakte ik voor mijn birthday. Zo lekker! Voor mijn verjaardag denk ik al ruim van tevoren na over de taart. Want laten we wel wezen, dat is toch wel een heel belangrijk punt. Het probleem is dat ik nooit kan kiezen. Ik wilde iets maken met aardbeien, maar ik had ook wel zin in iets met yoghurt, of een taartje met marsepein, want dat is ook alweer zo lang geleden. Vaak komt het dan voor dat ik alle ingrediënten in huis haal, zodat ik nog alle kanten op kan. Op het allerlaatste moment beslis ik dan wat het gaat worden en het werd deze keer toch de meringuetaart.

Ik ben dol op het zoete van het meringueschuim, helemaal lekker in combinatie met iets fris. In mijn boek staat een recept met limoencurd, maar nu heb ik gekozen voor aardbeien. Ook lekker friszoet van smaak. Voor de vulling maakte ik nog een banketbakkersroom, deze moet je echt zelf maken, dat is zoveel lekkerder dan uit een pakje. En voor de bodem koos ik voor een simpel zanddeeg. Allemaal losse elementen die samen een superlekkere taart vormen. Smullen!

aardbeien meringuetaart 2

Ingrediënten voor 8 tot 10 personen
Bodem
200 gr bloem
125 gr roomboter
40 gr suiker
1 ei
Snuf zout

Vulling
1 x recept banketbakkersroom
250 gr aardbeien

Meringueschuim
135 gr suiker
35 gr water
3 eiwitten

Materialen
Taartvorm 24 cm
Suikerthermometer
Bakbonen
Gasbrander

aardbeien meringuetaart 2

Zo maak je het
Begin met het maken van het deeg voor de bodem. Snij de koude roomboter in kleine stukjes. Doe deze samen met de rest van de ingrediënten in de kom van je keukenmachine en kneed er een soepel deeg van. Dit kan uiteraard ook met de hand. Pak het deeg in in vershoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

Maak in de tussentijd de banketbakkersroom volgens het recept. Gooi de eiwitten niet weg, want die kun je gebruiken voor je meringue. Laat de gele room verder opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet een taartvorm (24 cm) in met wat boter. Rol het deeg uit en bekleed de vorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Je gaat de bodem blind bakken. Bekleed de vorm met bakpapier en vul deze met (bak)bonen. (je kunt ook rijst of peulvruchten gebruiken) Bak de bodem in ongeveer 30 – 35 minuten goudbruin. Verwijder 10 minuten voor het einde de vulling zodat de taart mooi bruin wordt. Laat de bodem afkoelen.

Zodra de bodem helemaal afgekoeld is, vul je deze met de banketbakkersroom.

Was de aardbeien en snijd ze doormidden. Verdeel de aardbeien met de snijkant naar boven over de gele room.

aardbeien meringuetaart 2

Tenslotte ga je de meringue maken. Verhit  de suiker met het water in een pannetje tot het 120 graden heeft bereikt. Je hebt hiervoor een thermometer nodig. Deze kun je o.a. bij IKEA kopen. Het moet de consistentie van een doorzichtige siroop hebben.

Klop in de tussentijd de eiwitten stijf in een schone en vetvrije kom (is belangrijk, maak hem evt schoon met citroensap). Voeg nu beetje bij beetje de suikersiroop toe. Blijf kloppen totdat er een dik en stevig schuim ontstaat.

Verdeel het schuim over de aardbeientaart. Brand het schuim met een gasbrandertje goudbruin.

Serveer de aardbeien meringuetaart meteen, of bewaar hem tot gebruik in de koelkast.

aardbeien meringuetaart 2 aardbeien meringuetaart 2

Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Video: Boozy Limoncello Popsicle
Pauline's Culi Nieuws #21
Bewaar
12 Comments
  • Miranda

    15 juli 2015 at 11:00 Beantwoorden

    Hoi hoi, bedankt voor dit heerlijke recept! Gisteren gemaakt voor een vakantieborrel…. Goed in de smaak gevallen! Voor diegene die m nog gaan maken, maak t eiwitschuim klaar vlak voor t serveren. Als je hem eerder klaar maakt loopt t vocht er na een tijdje uit. Dit maakt de taart zelf lekker smeeuig maar het oogt net even wat minder mooi. En voor mij volgende keer een dubbele hoeveelheid room… Ik vond m iets te lekker bij t proeven….

  • Lynn

    21 juni 2015 at 12:48 Beantwoorden

    Wat ziet je banketbakkersroom er mooi uit! Een plaatje is het 🙂

  • Tamara

    19 juni 2015 at 18:12 Beantwoorden

    Hmm ziet er heel lekker uit!

  • Annelies

    19 juni 2015 at 14:18 Beantwoorden

    Hmm… heerlijk! Vers gebakken taart met aardbeien 🙂

  • Ellen

    19 juni 2015 at 12:47 Beantwoorden

    Mmm, ik ben dol op fruittaart! Dit klinkt héérlijk!

  • Jolijn

    19 juni 2015 at 11:35 Beantwoorden

    Wat een prachtige taart zeg! Ik heb alleen geen gasbrandertje. Zou ik de taart ook in de oven kunnen zetten om de meringue te laten kleuren?

  • Miranda

    19 juni 2015 at 10:17 Beantwoorden

    Het water loopt me in de mond;) en laat ik nou toevallig binnenkort jarig zijn en nog geen taart uitgekozen hebben…. Ik denk dat dit ‘m wordt;)

  • Margot

    19 juni 2015 at 10:08 Beantwoorden

    Yumm! Ik heb nog nooit zo’n soort taart gemaakt, maar misschien moet ik dat toch eens proberen.

  • Joyce

    19 juni 2015 at 09:11 Beantwoorden

    Oh, wat en heerlijke en mooie taart. Jammie… Aardbeien 😀

  • Jacqueline

    19 juni 2015 at 08:30 Beantwoorden

    Jammie, jammie wat een heerlijke taart. Ziet er geweldig en zeer smaakvol uit.

  • gerhilde maakt

    19 juni 2015 at 07:25 Beantwoorden

    Die ziet er lekker uit, presenteert ook heel mooi.

  • Getvices

    19 juni 2015 at 07:18 Beantwoorden

    Wauw wat ziet dit er heerlijk uit!! En ook nog eens zo mooi!

Plaats een reactie