shakshuka

Shakshuka met ballen

Hou je ook zo van shakshuka? Dan vind je dit vast ook lekker! Ik ben door Herman den Blijker getagd voor de #BonenBloggerTag. Herman vindt dat heel Nederland aan de bonen moet, niet alleen omdat ze heel lekker zijn, maar vooral ook omdat ze heel voedzaam en gezond zijn.  Daarom heeft hij afgelopen maandag zijn nieuwe boek Herman over Bonen gelanceerd. Bonen zijn een beetje vergeten en dat is zonde want bonen zijn super veelzijdig in gebruik.

Ook daagde Herman mij uit om een recept te maken met bonen erbij. Met die uitdaging wist ik mij wel raad. Ik maakte shakshuka met ei én gehaktballetjes. En die laatste toevoeging is echt te gek. Deze Midden Oosterse bonenschotel wordt overal ter wereld gegeten. Meestal als ontbijt, maar dat is voor ons Nederlanders te heftig, dus eten wij het in de avond. En misschien is het wel not done, om aan een klassieker te sleutelen, maar ik doe het lekker toch! Ik blame het aan mijn creatieve genen.

De schotel is lekker vullend omdat er veel bonen ingaan. Ik heb nu een  bonenmix  gebruikt met witte bonen, bruine bonen en kidneybonen. Superlekker! Voor de shakshuka heb je wel hele een grote pan nodig. Of je verdeelt de bonenschotel over twee pannen, dat kan natuurlijk ook. Serveer er lekker pitabrood bij en je hebt een heerlijk maaltje.

shakshuka

Ingrediënten voor 4 personen
4 eieren maat M
2 blikken tomatenblokjes (800 gr)
1 ui
1 teentje knoflook
Halve rode peper
1 rode paprika
2 x Hak bonenmix (Kidneybonen, bruine bonen en witte bonen)
1 tl oregano
Handje peterselie
Zout
Olijfolie

Gehaktballetjes
300 rundergehakt
1 teentje knoflook
1 ei
Handje paneermeel
1 tl komijn
Handje peterselie
Peper en zout

Zo maak je het
Begin met het maken van de gehaktballetjes. Doe het gehakt in een kom. Pers een teentje knoflook erboven uit en voeg de komijn en wat peper en zout toe.

Hak een handje peterselie fijn en voeg dit bij het gehakt.

Voeg het paneermeel en het ei toe en meng het gehakt door elkaar. Het mengsel moet licht plakkerig aanvoelen. Is het nog te nat, voeg dan wat extra paneermeel toe.

Vorm met je handen kleine gehaktballetjes, ter  grootte van een 2 euro munt.

shakshuka

Bak de gehaktballetjes rondom aan in een grote pan in wat olijfolie.

Snipper het uitje en hak de knoflook en de rode peper fijn. Voeg dit bij de gehaktballetjes en bak mee.

Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij deze in blokjes. Bak de paprika kort mee.

Voeg dan de tomaten blokjes toe.

Laat de bonen uitlekken en voeg ze bij de tomatensaus. Verdeel de bonenschotel eventueel over 2 pannen.

Breng de tomatensaus op smaak met de komijn, oregano en wat zeezout.

Maak 4 holtes in de saus en breek in elk gat een eitje. Zorg ervoor dat de holtes niet te diep zijn, want anders wordt je ei niet goed gaar.

Pocheer de eieren in ongeveer 10 – 12 minuten zachtjes gaar.

Hak de peterselie fijn en verdeel dit over de shakshuka.

Serveer de shakshuka meteen. Lekker met pitabrood erbij.

shakshuka

Dit recept is m.u.v. de gehaktballetjes Voedselzandloper proof. 

Fresh & Easy: Snelle kerrierijst met kip
Hartige havermoutkoekjes
Bewaar
19 Comments
  • Lizette

    14 november 2016 at 20:56 Beantwoorden

    Dit was echt superlekker!\r\nAlleen de eieren werkte niet.\r\nZe werden maar niet gaat en bleven vloeibaar. Uiteindelijk heb ik ze gewoon er helemaal doorheen geroerd, zodat ze toch gaar werden. Voortaan laat ik die dus weg.\r\nMaar voor de rest superlekker! Ik ga het deze week weer maken 🙂

  • Anna

    4 juli 2016 at 13:42 Beantwoorden

    Ik maak het ook vaak maar zonder de bonen die vind ik echt niet lekker.\r\nVerprutst voor mij het hele gerecht.\r\nWel maak ik het lekker pittig daar houden wij van.

  • Anna

    18 juni 2015 at 19:50 Beantwoorden

    iedereen genoot er hier van smaken zijn goed openlaat afgestemd echt een blijvertje in dit gezin

  • lin

    27 mei 2015 at 22:31 Beantwoorden

    Super lekker gerechtje! Had het graag willen afprinten maar lukt helaas niet meer als je op het icoontje drukt.

  • Jessica

    22 mei 2015 at 18:20 Beantwoorden

    Gister gemaakt, vond het wel lekker, maar niet heerlijk. Vond het vrij nat, misschien tomatenblokjes laten uitlekken ? Ei stolde ook niet, deze heb ik, na 10 min eruit gevist en apart gebakken. Had grote wokpan gebruikt.

  • Ron

    20 mei 2015 at 09:02 Beantwoorden

    Lijkt me lekker om een keer te proberen, maar ben er een beetje huiverig voor geworden door de reactie van Eve. Wat nu als het ei niet stolt?

  • Jelleke

    20 mei 2015 at 08:26 Beantwoorden

    Hoi, waarom gebruik je geen havermout in plaats van paneermeel in het gehakt. Helemaal weg van het voedselzandloper idee?

  • eve

    18 mei 2015 at 19:10 Beantwoorden

    Ik heb het gisteren gemaakt maar ben niet heel enthousiast. Met het ei was me ook niet gelukt, het wilde niet stollen en wat doe je dan met een ei in je gerecht. Weet niet waar het aan lag, de rest pruttelde wel.

    • Pauline

      21 mei 2015 at 15:01 Beantwoorden

      Als je de kuiltjes iets minder diep maakt, zal je ei ook sneller stollen. Misschien een tip voor de volgende x

  • Angeline

    17 mei 2015 at 15:59 Beantwoorden

    Zo, dat was erg lekker! ???Thanks voor het recept! ?

  • Marielle

    16 mei 2015 at 13:02 Beantwoorden

    Lekker recept. Begrijp ik goed dat je alles in 1 pan maakt?

  • Joyce - Beamingbeautynl

    15 mei 2015 at 12:10 Beantwoorden

    Hm ik wil dit al zo lang proberen! Toch eens doen binnenkort.

  • Nathalie

    15 mei 2015 at 09:24 Beantwoorden

    Jammer dat in de bonen van hak weer suiker zit!

    • Evelyne

      15 mei 2015 at 12:28 Beantwoorden

      Goed dat je het zegt, wist ik (nog) niet. Zeker jammer

    • Pauline

      15 mei 2015 at 15:03 Beantwoorden

      In deze mix niet hoor. Dit zijn de ingrediënten: Peulvruchten in wisselende verhoudingen (witte bonen, bruine bonen, kidney bonen), water, zout, antioxidant (vitamine C, EDTA)

  • Margot

    15 mei 2015 at 09:16 Beantwoorden

    Ik eet eigenlijk nooit bonen, maar dit ziet er wel erg goed uit!

  • Ellen

    15 mei 2015 at 08:51 Beantwoorden

    Mmm, dit klinkt heerlijk!

  • Merel

    15 mei 2015 at 08:20 Beantwoorden

    Oh wauw, heerlijk lijkt me dit! JUIST door de ballen. Dus blijf maar lekker sleutelen aan klassiekers. Daar ben je foodblogger voor toch? 😉

Plaats een reactie