cinnamon roll

Giant Cinnamon roll

Als ik er één neem, wil ik altijd meer! En dan heb ik het over de razend populaire uit Amerika overgewaaide cinnabuns. Kaneelbroodjes dus! Die zijn super lekker zoet en boterig, ik hou er van! Omdat ik er van mijzelf altijd één mag, heb ik nu een giant cinnamon roll gemaakt. Een mega kaneelbroodje. Dat ik bijna helemaal alleen op at. Don’t blame me!

En omdat het bijna Pasen is, deel ik het recept met jullie. Want hier ga je punten mee scoren tijdens de Paasbrunch. Onthou dat dus alvast. Het is niet ingewikkeld, maar het is een broodrecept, dus het kost even wat tijd. Het belangrijkste is dat je het deeg goed kneed. Ik heb dit in mijn Magimix Patissier gedaan, daarmee is het in een paar minuten gepiept. Kneed jij met de hand? trek er dan zeker een minuut of 10 voor uit. En een ding scheelt, je hoeft je arm workout niet meer te doen die avond. Loopt het water je al in de mond? Vast wel, daarom hier het recept.

cinnamon roll

Ingrediënten voor 6 personen (of voor jou alleen)
350 gr tarwebloem
100 gr lauw water
100 gr lauwe melk
5 gr gedroogde gist
7 gr zout
50 gr roomboter op kamertemperatuur

Vulling
60 gr roomboter op kamertemperatuur
25 gr amandelmeel
3 tl kaneel
40 gr suiker

Zo maak je het het
Even een trucje vooraf. Als je 100 gr warm water, mengt met 100 gr koude melk, zijn beide meteen lauw.

Doe de bloem met het water, de melk, de gist en het zout in de kom van je keukenmachine. Kneed er een egale bal van.

Voeg nu de roomboter in blokjes toe en kneed er een soepel deeg van. Het deeg is klaar als je het als een kauwgombal uit elkaar kunt trekken.

Leg het deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom en draai het even om. Op deze manier zijn alle zijdes bedekt met de olie en droogt het deeg niet uit. Dek de kom af met een natte theedoek en laat het deeg op een warme plek een uurtje rijzen.

Maak in de tussentijd de vulling. Meng alle ingrediënten door elkaar en zet apart.

Druk de lucht voorzicht uit het deeg en rol het deeg uit tot een rechthoek.

Verdeel de kaneelvulling met een mes over de deegplak.

Snij het deeg met een pizzasnijder in repen van zo’n 2 cm breed.

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (hetelucht)

Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier.

cinnamon roll

Maak van 1 reepje deeg een slakkenhuis, door hem op te rollen. Leg deze in het midden van de bakplaat. Nu drapeer je de rest van de repen eromheen. Op deze manier ontstaat een heel groot wiel.

Dek de cinnamon roll af met een natte theedoek en laat het nogmaals een uurtje rijzen op een warme plek.

Bak de giant cinnamon bun in ongeveer 25 tot 30 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

Extra lekker met een lik roomboter!

Het kaneelbrood is vers het aller lekkerste. Na een dagje wordt het al iets ouder. Piep hem voor het serveren nog even kort op in de voorverwarmde oven op 180 graden.

cinnamon roll

Een lesje thee zetten
Getest: Paaseitjes
Bewaar
38 Comments
  • Jinte

    5 februari 2017 at 15:37 Beantwoorden

    Hoi Pauline,

    Mijn deeg blijft ontzettend nat, wat doe ik fout?

    • Pauline

      6 februari 2017 at 10:50 Beantwoorden

      Langer kneden helpt wel. En anders nog een klein beetje bloem toevoegen.

  • Laura

    29 augustus 2016 at 20:17 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\nDat was weer lekker, ik ga alleen de volgende keer i.p.v. gewone suiker, bruine basterd suiker gebruiken. \r\nIk denk dat het dan wat smeuïger wordt.\r\nHad er trouwens mini buns van gemaakt, was ook echt een succes 🙂 \r\nBedankt voor het delen!\r\nGroetjes Laura

Plaats een reactie