pastinaaksoep

Pastinaaksoep met salieboter

Soep maken is zo makkelijk. En het fijne van een soepje voor kerst is, dat je het de dag van tevoren al kunt maken. Ik heb nu een soepje van pastinaak gemaakt en om het de christmas touch te geven heb ik salieboter en amandelkruim toegevoegd. Dat maakt het net even wat chiquer en origineler dan een gewone pastinaaksoep.

Je kunt de pastinaaksoep al een dag van te voren maken. De salieboter zou ik wel à la minute toevoegen. Maar dit is zo gemaakt. Zodra jij de soep aan het opwarmen bent, kun je dit heel gemakkelijk even klaarmaken. De pastinaak is weer helemaal terug van weggeweest, het is officieel een vergeten groente. Maar hij wordt nu zoveel gebruikt dat het omgetoverd is tot een hipster groentesoort. De smaak is zoetig, het doet mij altijd een beetje denken aan wortel. Super lekker en super makkelijk dus.

pastinaaksoep

Ingrediënten voor 4 personen
3 st. pastinaak (500 gr)
1 ui
1 teentje knoflook
750 ml kippenbouillon
Scheutje (soja) kookroom
1 takje rozemarijn
Peper en zout

Toppings
100 gr boter
Handje verse salie
60 gr amandelen

Zo maak je het
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie in een soeppan.

Rits de blaadjes van de rozemarijn en bak deze mee.

Verwijder met een dunschiller de buitenste laag van de pastinaak. Verwijder het kontje en snij de pastinaak in stukken van ongeveer 3 cm. Was ze en voeg het bij de pan en bak ze kort mee.

Voeg de bouillon toe en breng het mengsel aan de kook. Laat de soep zo’n 15 minuten koken, totdat de pastinaak gaar is.

Pureer de soep glad met een staafmixer en voeg een scheutje room toe voor wat extra smaak.

Breng de soep op smaak met peper en zout.

Rooster de amandelen kort in een droge koekenpan en hak ze grof.

Laat de boter in een steelpannetje zachtjes smelten. Voeg de salieblaadjes toe, deze worden zo lekker krokant. Zorg ervoor dat de boter niet bruin kleurt. De boter zal de smaak van de salie opnemen.

Presenteer de soep in een mooie kom. Voeg wat gehakte amandelen toe en maak de pastinaaksoep af met een lepeltje salieboter.

pastinaaksoep

Dit recept is m.u.v. de salieboter Voedselzandloper proof.

Veel kookplezier! En laat het mij vooral weten als je dit gekookt hebt via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik super leuk! 

fijnefeestdagen

Hele kip uit de oven
Rivierkreeftjescocktail met cocktailsaus
Bewaar
29 Comments
  • Janneke

    22 december 2016 at 13:29 Beantwoorden

    Deze wil ik voor de kerst maken! Twee vragen: Gebruik je voor kippenbouillon een blokje of een pot. En is het een idee om de pastinaak eerst te roosteren of krijg je hierdoor een heel andere smaak?

    • Pauline

      22 december 2016 at 18:58 Beantwoorden

      Ik gebruik meestal een blokje. En je kunt het roosteren, daardoor krijgt het een diepere smaak. Ook lekker.

  • Els van den Akker

    29 november 2015 at 20:00 Beantwoorden

    Hallo Pauline,\r\n\r\nNet de pastinaaksoep gemaakt, als voorproefje voor kerst. Heel erg lekker (en makkelijk).\r\nHeb inmiddels al enkele recepten van jou gemaakt, waaronder Pompoencake, loempia en appelcake. Allemaal goed gelukt en lekker, maar ik vergeet steeds om een reactie te schrijven. Bij deze bedankt voor alle lekkere recepten.\r\nGroetjes,\r\nEls

  • Annabelle

    11 januari 2015 at 14:58 Beantwoorden

    Ik heb hem zojuist gemaakt! Hij is heerlijk! Helemaal op een zondagmiddag.

  • Karin van Soest

    9 januari 2015 at 09:11 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nHandig dat je de soep op voorhand al kunt maken. Kan dit ook met de salieboter, of is het beter dat je dat net ervoor pas doet?\r\n\r\nGroetjes,\r\nKarin

    • Pauline

      10 januari 2015 at 17:28 Beantwoorden

      Nee dat kan helaas niet. Want de boter wordt hard als het afkoelt.

  • Iety

    7 januari 2015 at 07:39 Beantwoorden

    Ik weet niet wat ik fout heb gedaan, maar hij was zo mierzoet, puur door de pastinaak. Ik kreeg dat niet gecompenseerd. Hij is in de gootsteen beland.

  • petra

    29 december 2014 at 15:58 Beantwoorden

    superlekker. Ik had geen amandel maar wel nog wat pistache nootjes. gaat ook goed

  • kristel

    26 december 2014 at 00:12 Beantwoorden

    Superlekker! Gisteren gemaakt op kerstavond, heb wel 200ml extra kippebouillon toegevoegd omdat de soep nogal dik was. Heerlijk met de salieboter en amandelen!

  • Eva Illes

    23 december 2014 at 10:42 Beantwoorden

    Neem je witte amandelen of amandelen met schil? Op de foto lijkt het amandelen met schil, maar laat de schil niet los als je ze rooster?

    • Pauline

      23 december 2014 at 11:25 Beantwoorden

      Dat kan allebei. En je kunt het schilletje even verwijderen voordat je ze hakt. Dat heb ik in dit geval niet gedaan.

  • Corinne

    22 december 2014 at 22:01 Beantwoorden

    Al 2x gemaakt en iedereen vond het heerlijk! Dank voor dit eenvoudige maar smaakvolle recept!

  • Kelly

    22 december 2014 at 11:20 Beantwoorden

    Dit klinkt fantastisch! Salieboter is mijn lievelings =D

  • Rina van Galen

    21 december 2014 at 13:10 Beantwoorden

    Gisteren gemaakt!! Easy en lekkerrrrrr Combi met noot en salieboter, jammiee

  • Aletta

    21 december 2014 at 00:05 Beantwoorden

    Yum, hij staat op het boodschappenlijstje voor Kerst!

  • Renee

    20 december 2014 at 23:23 Beantwoorden

    SALIEBOTER. Mmm! Dat klinkt pas goed. De soep in zijn geheel trouwens.. Lijkt me heel lekkere combinatie.

  • Dishtales

    18 december 2014 at 15:44 Beantwoorden

    Wat een heeeeerlijk recept! Ik ga dit zeker binnenkort maken. Can’t wait for Christmas!!! 🙂

  • Rinske

    18 december 2014 at 11:57 Beantwoorden

    Deze soep ga ik proberen te maken, bedankt voor het recept.

  • Manon

    18 december 2014 at 11:38 Beantwoorden

    Dit vind ik wel een leuk feestelijk soepje voor kerst !

  • Marja

    18 december 2014 at 11:30 Beantwoorden

    Mmm lijkt me lekker. dit maak ik tweede kerstdag.

  • Eline

    18 december 2014 at 10:08 Beantwoorden

    Pastinaak is onwijs lekker dus dit soepje waarschijnlijk ook!

  • bianca

    18 december 2014 at 09:07 Beantwoorden

    Ziet er lekker uit. Ik krijg vegetarische eters kan ik dan de kippenbouillon vervangen voor groentebouillon of door iets anders?

  • Margot

    18 december 2014 at 09:02 Beantwoorden

    Dat ziet er goed uit! Volgens mij heb ik nog nooit pastinaak gegeten, dus ik ben benieuwd naar de smaak.

  • Ellen

    18 december 2014 at 09:00 Beantwoorden

    Ik ben dol op pastinaak! Zo een heerlijke groente voor soep, puree of frietjes!

  • Sarah

    18 december 2014 at 08:11 Beantwoorden

    Yumm dot ziet er lekker uit en leuk dat je een vergeten groente erin verwerkt.

  • Ilse

    18 december 2014 at 07:32 Beantwoorden

    Lekker!

  • Kelly caresse

    18 december 2014 at 07:20 Beantwoorden

    Mmm wat een lekker recept idee! Ik ben dol op soepen en heb nog nooit met pastinaak gekookt dus ik ben benieuwd naar deze

Plaats een reactie