scones met cranberries

Kerst scones met cranberries

Oh yes nog 2 dagen tot kerst. Ik heb er zin in, jullie ook? En het goede nieuws is, je hebt nog genoeg tijd om deze scones met cranberries te maken. Super lekker en super feestelijk. Ik hou van scones, of eigenlijk kan ik beter zeggen ik hou van scones met clotted cream en jam. Cranberryjam is hier het lekkerste bij. De clotted cream kan je tegenwoordig in de supermarkt halen. En anders kun je het ook zelf maken, door een mengsel van 1 deel mascarpone met 1 deel geklopte slagroom te mengen.

De kerstscones zijn vers het lekkerste. Maar het fijne is, je kunt ze heel goed invriezen. Je kunt het uitgestoken deeg invriezen en ze dan à la minute afbakken, of je vriest ze afgebakken in. Die sinaasappelsnippers kocht ik bij molen “De Zandhaas” in Santpoort. Als je die niet kunt vinden kun je ook de rasp van een halve sinaasappel toevoegen. Lekker joh! Fijne kerst allemaal. En laat mij vooral even via social media weten als je het gemaakt hebt. Vind ik leuk.

scones met cranberries

Ingrediënten voor 14 st.
400 gr bloem
1 el bakpoeder
75 gr suiker
100 gr roomboter
1 ei + 1 eigeel om te bestrijken
200 ml melk
25 gr sinaasappelsnippers
40 gr cranberries (gedroogd)
Handje amandelschaafsel
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Stop de bloem met het bakpoeder, een snuf zout, de suiker, een ei en de melk in de kom van je keukenmachine. Snij de koude boter in blokjes en voeg toe. Kneed er in een paar minuten een soepel deeg van. Uiteraard kan je dit ook met de hand kneden.

Laat het deeg een half uurtje rusten, verpakt in huishoudfolie.

Kneed nu de sinaasappelsnippers en de cranberries door het deeg.

Maak 2 gelijke bollen en rol deze uit tot 2 cirkels op een vel bakpapier. Leg dit op een bakplaat.

scones met cranberries

Snij iedere cirkel in 7 of 8 punten. Trek ze iets uitelkaar, anders plakken ze aan elkaar vast tijdens het bakken.

Bestrijk de scones met wat eigeel en garneer ze met een handje amandelschaafsel.

Bak de scones met cranberries in 25 minuten af op 180 graden.

Garneer de scones met wat poedersuiker en serveer ze met clotted cream en cranberryjam.

scones met cranberries

Veel kookplezier! En laat het mij vooral weten als je dit gekookt hebt via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik super leuk! 

fijnefeestdagen

Tafeldek inspiratie voor Kerst
Croissantjes met zalm en Boursin
Bewaar
20 Comments
  • Carla

    26 maart 2017 at 10:26 Beantwoorden

    Klinkt goed! Kan ik voor de bakpoeder gewoon Dr. Oet­ker Bac­kin (bak­poe­der) gebruiken?

  • Peulen

    16 september 2016 at 21:15 Beantwoorden

    Voor glutenvrij. Welk meel kan ik gebruiken in pl. Van de gewone bloem?

    • Pauline

      19 september 2016 at 13:40 Beantwoorden

      Amandelmeel of havermeel, of een mix daarvan.

  • Els

    28 december 2014 at 10:56 Beantwoorden

    Deze zijn echt super lekker! Ook een portie ingevroren voor vandaag na een winterse wandeling met warme chocolade melk. Smullen!

  • Emma

    24 december 2014 at 14:18 Beantwoorden

    Klinkt weer goed!

  • Talitha

    23 december 2014 at 17:16 Beantwoorden

    Oh wauw wat ziet dat er heerlijk uit! Fijn receptje! (:

  • Kelly

    23 december 2014 at 15:57 Beantwoorden

    Oh dit ziet er werkelijk heerlijk uit! ♥

  • Marijke

    23 december 2014 at 15:54 Beantwoorden

    Ze zien er heerlijk uit! Heb e een suggestie voor een vervanger voor de suiker? Mijn middelste zoon eet geen suiker. Ik gebruik meestal ahornsiroop maar heb dat nog niet bij scones geprobeerd.

  • Trudy

    23 december 2014 at 14:09 Beantwoorden

    Wat voor cranberry’s gebruik je: gekookt, gedroogd of “rauw”?

  • Dhini

    23 december 2014 at 14:01 Beantwoorden

    Lekker

  • Margot

    23 december 2014 at 10:21 Beantwoorden

    Dat ziet er erg goed uit! Ik heb ooit eens scones gemaakt, maar was niet tevreden over het resultaat. Misschien moet ik het nog eens proberen.

  • Sarah

    23 december 2014 at 10:06 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit ben dol op scones ♡

  • Eline

    23 december 2014 at 09:55 Beantwoorden

    Klinkt heel erg lekker!

  • Rineke

    23 december 2014 at 09:30 Beantwoorden

    Als je ze als uitgestoken deeg invriest, moet je ze dan al eerst met ei bestrijken of doe je dat pas als je ze gaat afbakken?

    • Pauline

      23 december 2014 at 11:26 Beantwoorden

      Nee dat zou ik vlak voor het afbakken doen. Anders plakken ze helemaal aan elkaar vast.

  • Ellen

    23 december 2014 at 08:00 Beantwoorden

    Cranberries zijn echt lekker in alles in deze tijd van het jaar!

  • Wanderer's Blues

    23 december 2014 at 07:53 Beantwoorden

    Hmmm, ik wil dat al héél lang zelf proberen en deze kerstversie lijkt me er ideaal voor! Ik heb er al zin in 🙂

Plaats een reactie