Hele kip uit de oven
Een hele kip uit de oven kan altijd. Of je nou een feestelijk etentje voor vrienden geeft of zin hebt in een avondje comfort food, het kan allemaal. Het ziet er spectaculair uit, maar een hele kip bereiden is eigenlijk heel eenvoudig. Het is gewoon een kwestie van de kip marineren, eventueel vullen en dan kan hij zo de oven in. Het enige dat je nodig hebt is een kernthermometer. Zodra de kip een kerntemperatuur van 73 graden heeft bereikt is hij klaar. Je kan tegelijk groentes of aardappeltjes mee roosteren.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 hele kip (ca 1,5 kilo)
- 500 gr wortelen
- 2 st. pastinaak
- 300 gr krielen
- 15 gr verse tijm
- 4 teentjes knoflook
- Peper en zout
- Olijfolie
Marinade
- 1 el balsamico azijn
- 1 el grove mosterd
- 1 el honing
- 1 teentje knoflook (gehakt)
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je hele kip uit de oven
Verwarm de oven voor op 175 graden. (hetelucht)
Neem een grote ovenschaal en vet deze in. Schraap de wortelen schoon en schil de pastinaak. Snij de pastinaak in vieren. Was de krieltjes en halveer ze. Verdeel alle groentes en aardappeltjes over de schaal. Breng de groente op smaak met peper en zout en sprenkel er wat olijfolie overheen.
Dep de kip iets droog met een keukenpapiertje. Breng zowel de binnen als de buitenkant op smaak met peper en zout. Maak een marinade van de balsamico-azijn, de mosterd, de honing, een teentje gehakte knoflook en wat tijm. Smeer de hele kip hiermee in. Plet de knoflooktenen. Vul de holte van de kip op met de gekneusde teentjes knoflook en de verse tijm.
Leg de kip op de groentes en steek een kernthermometer in het dikste gedeelte van de kip. (in de borst). Rooster de kip in ongeveer 60 – 70 minuten goudbruin. Bedruip de kip tussentijds met haar eigen bakvocht. Dit lepel je er voorzichtig overheen. Dit doe je zo’n 2 tot 3 keer, hierdoor blijft hij lekker mals. De kip uit de oven is klaar als deze een kerntemperatuur van 73 graden heeft bereikt.
Serveer de hele kip uit de oven met de geroosterde groentes.
Veelgestelde vragen over dit recept
-
Hoe voorkom ik dat de kip droog wordt?
Een kernthermometer is hier echt je beste vriend. Zodra de borst 73 graden aantikt, mag de kip eruit. Laat hem daarna even rusten, dan worden de sappen weer verdeeld. Bedruip tijdens het bakken af en toe met het bakvocht; dat houdt de buitenkant soepel en voorkomt uitdrogen.
-
Kan ik de kip ook vullen?
Ja, dat kan heel goed. Denk aan citroen, extra knoflook, tijm of rozemarijn. Vul niet te strak, anders gaart het minder gelijkmatig. Gebruik je vochtige ingrediënten, dep ze eerst even droog zodat de binnenkant niet te nat wordt.
-
Welke groenten zijn nog meer lekker eronder?
Alles wat goed kan roosteren: ui, venkel, pompoen, zoete aardappel… Snijd alles ongeveer even groot zodat het tegelijk gaart. Hussel de groenten met een beetje olie, zout en peper voordat de kip erop gaat; zo krijgen ze van die licht gekaramelliseerde randjes.
-
Mijn kip wordt niet overal mooi bruin, wat nu?
Schuif de schaal iets hoger in de oven in de laatste minuten, of zet kort de grill aan. Houd het wel in de gaten, het kan snel gaan. Soms helpt het ook om de marinade nog één keer licht over de kip te strijken; de suikers daarin kleuren extra snel.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
