appelcake

Appel Kaneelcake

Zeur ik dinsdag nog dat ik in de war ben, deel ik vandaag het ultieme herfstrecept met jullie. Blame it on mijn sterrenbeeld, ik ben Tweelingen, één en al wispelturigheid. Een appel kaneelcake is voor mij op en top herfst. De warme geur van kaneel in combinatie met het zoete van de appels past helemaal bij deze tijd van het jaar. Ik ben best wel een huismus. Ik hou ervan om met een kleedje op de bank mijn nieuwste kookboeken door te spitten, uren achter elkaar series te kijken of gewoon iets lekkers te bakken in de keuken.

In de zomer bak ik niet of nauwelijks. Maar zodra het weer slechter wordt, draait mijn oven overuren. Niets geen ingewikkeld gedoe. Gewoon een simpele cake met een paar toevoegingen, daar maak je mij het meest blij mee. Dodelijk simpel, maar goddelijk lekker. You got to try it!

appelcake

Ingrediënten voor 1 cake 23 cm
200 gr zachte roomboter
150 gr suiker
4 eieren
200 gr zelfrijzend bakmeel
2 appels
2 tl kaneel + een beetje extra
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).

Klop met een mixer de boter samen met de suiker licht en romig.

Mix één voor één de eieren erdoor, totdat er een egaal beslag ontstaat.

Spatel nu het zelfrijzend bakmeel, een snuf zout en 2 tl kaneel door het beslag.

Vet de cakevorm in met een bakspray. Giet het beslag in de vorm.

Was de appelen en verwijder het klokhuis. Snij ze in dunne schijfjes.

appel-kaneelcake

Leg de schijfjes appel dakpansgewijs op de cake. Strooi er nog wat extra kaneel overheen.

Bak de appel-kaneelcake in ongeveer 60 minuten af in de voorverwarmde oven. De appelcake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.

Laat de cake iets afkoelen in het blik en stort de appel kaneelcake dan op een taartrooster.

appelcake

Nog wat tips:
In plaats van zelfrijzend bakmeel kun je ook bloem + 2 tl bakpoeder gebruiken.
Liever een gezond recept, maak dan deze appelcake.
Je kunt de cake ongeveer 4 dagen bewaren in wat aluminiumfolie.
Invriezen gaat ook.

appel-kaneelcake  4

Video: Groene asperges met Parmaham
Hotspot: De Markthal Rotterdam
Bewaar
86 Comments
  • jack

    17 april 2017 at 08:59 Beantwoorden

    ik heb hem gisteren gemaakt maar voor dat hij was afgekoeld was die al op,

    met een choco dip het was lekker moet meer groter opa.(stukje voor de juf) Ha Ha

  • Yvonne

    22 februari 2017 at 21:26 Beantwoorden

    Ik heb hem voor de zoveelste keer in de oven staan. Ik heb nu wat extra kaneel toegevoegd. Jammie!

  • Eline

    26 januari 2017 at 15:49 Beantwoorden

    Wat een geweldig recept!! Heb ‘m zojuist perfect uit de oven!! Ziet er zó lekker uit, dankjewel!!

  • Esther

    13 december 2016 at 13:47 Beantwoorden

    Hoi, ik heb deze appelkaneelcake ook gemaakt en hij smaakte heerlijk! Zou ik dit recept mogen delen op onze blog met mijn foto’s en ervaringen als ik wel naar jullie verwijs?

  • Nancy

    23 november 2016 at 18:07 Beantwoorden

    Ik ben zo dom geweest om er 2 eetlepels kaneel in te gooien i.p.v theelepels!

    • Annika

      24 november 2016 at 16:14 Beantwoorden

      Oeps, dat is wel heel veel kaneel! Hoe smaakte het uiteindelijk?

  • Ingrid

    1 november 2016 at 16:40 Beantwoorden

    Ik heb het bakblik ingevet met boter maar ik krijg de cake niet uit het bakblik. Wat doe ik verkeerd?

    • Pauline

      2 november 2016 at 18:41 Beantwoorden

      Oh jee. Is het misschien een oud blik? Volgende keer zou ik een velletje bakpapier gebruiken, dan weet je zeker dat het goed gaat.

  • Peggy

    20 oktober 2016 at 12:53 Beantwoorden

    Op de volgende website heb ik de verschillende temperaturen gevonden voor elektrische (conventionele) ovens t.o.v. heetluchtovens: http://dekooktips.com/wegen-meten.htm\r\n\r\nHeteluchtoven dien je 10% lager te zetten dan elektrische ovens. Dus voor elektrische ovens zou in dit geval 175-180 graden gelden ipv 160 graden.\r\n\r\nIk ga hem ook proberen, ben benieuwd!!

  • Eve

    20 september 2016 at 13:58 Beantwoorden

    Leek me heel lekker, maar mijn beslag was behoorlijk nat, en zo kwam hij er ook slap en als prutje uit. Weet niet zo goed waar het aan lag bij mij…

  • Elly

    23 augustus 2016 at 21:55 Beantwoorden

    alleen in hete luchtoven bakken ??

    • Annika

      26 augustus 2016 at 12:17 Beantwoorden

      Het kan ook in andere ovens gebakken worden. Hou het dan wel in de gaten, want dan kan de baktijd of de temperatuur anders zijn. Wij hebben zelf alleen ervaring met een hetelucht oven.

    • Elly

      28 augustus 2016 at 20:38 Beantwoorden

      Goedenavond, \r\n\r\nMijn vraag is , wat kan je allemaal “”of het beste “” in een vierkante springvorm bakken ? \r\n\r\nresepten staan vaak alleen in brood cake vorm \r\n\r\nik wacht antwoord graag af \r\n\r\ngroetjes Elly

      • Pauline

        29 augustus 2016 at 14:50 Beantwoorden

        in principe kan alles in een vierkante vorm gebakken worden. Ik zou dan in dit geval het recept verdubbelen als het een 24 x 24 cm vorm is. Heb je een vorm van 20 cm dan zou ik het recept x 1,5 doen.

        • Elly

          29 augustus 2016 at 18:54 Beantwoorden

          Dank je voor het antwoorden op mijn vraag , \r\n\r\nen ga het dan ook graag uit proberen \r\n\r\nvr groet Elly

  • Elly

    23 augustus 2016 at 21:53 Beantwoorden

    ik lees dit lekkere re sept , maar kan deze cake alleen in “”heteluchtoven ??

    • Elly

      26 augustus 2016 at 19:42 Beantwoorden

      Dank je , ga het gewoon uitproberen \r\n\r\nfijn warm weekend gr Elly

  • Eefje

    16 juli 2016 at 15:54 Beantwoorden

    Hij is erg lekker! Ik heb maar 1 appel gedaan in plaats van 2, en ze zijn prachtig bovenop blijven liggen. Jammer dat ik geen foto’s kan plaatsen hier.

    • Annika

      19 juli 2016 at 14:21 Beantwoorden

      Heb je instagram? Dan kun je daar een foto plaatsen en ons taggen: @uitpaulineskeuken 🙂

  • Emma

    26 maart 2016 at 22:05 Beantwoorden

    Ik heb 100 gram extra meel gedaan en 1 ei en beetje suiker erbij. Het was geen soepel deeg. Denk toch teveel meel. \r\nIk hoop dat ie is gelukt.?\r\nIk laat jullie weten\r\nVerder de appels als chijfjes er boven op gedaan.\r\nIk ben benieuwd!!!

  • nick

    4 februari 2016 at 16:12 Beantwoorden

    leuk om te maken

  • Eva

    7 november 2015 at 16:47 Beantwoorden

    Cake staat in de oven, maar de appels zie ik niet meer. Hahaha Het wordt een cake met een verrassing vanbinnen. \r\nHeb je een tip hoe de appels niet in de cake zakken? Vind jouw resultaat juist zo leuk!

    • Pauline

      8 november 2015 at 13:37 Beantwoorden

      Je proeft ze vast 🙂 Misschien volgende keer nog dunnere plakjes maken.

    • Yvon

      24 april 2016 at 11:45 Beantwoorden

      Als je plakjes appel licht door bloem haalt en afklopt zakken ze niet zo snel in het beslag

  • Moira Meijer

    24 oktober 2015 at 13:55 Beantwoorden

    Echt super lekker ziet hij er uit ik heb hem nu al 6 keer gebakken , heerlijk!!!!?

  • Sabine Tigelaar

    18 oktober 2015 at 13:12 Beantwoorden

    Hallo Pauline, \r\nzelf bak ik ook geregeld. Bedank voor je inspiratie. De cake staat nu in de oven. Ik heb speltbloem met bakpoeder gebruikt en een scheut volle joghurt toegevoegd voor de luchtigheid. De Elstar heb ik en citroensap gehusseld en getopt met amandelschaafsel en kaneel.\r\n Groetjes,\r\nSabine

  • Anouk

    15 oktober 2015 at 11:20 Beantwoorden

    Wat voor appels heb je gebruikt?

  • Nicole

    18 mei 2015 at 13:44 Beantwoorden

    Hoi Pauline, \r\n\r\nDe cake ziet er heerlijk uit! Kan ik de roomboter ook vervangen door een plantaardige boter/ margarine om een lactose vrije cake te maken?

  • klaartje

    18 april 2015 at 21:53 Beantwoorden

    Heerlijk! Mijn lievelingsrecept, alleen doe ik vaak 180 g boter. Dan is hij ook heerlijk, en iets minder vet.

  • anja hoitinga

    14 maart 2015 at 10:38 Beantwoorden

    bij mijn cake zakt de appel iedere keer naar beneden heb je misschien ook een tip dat mijn appel ook zo mooi als bij jouw een stukje boven de cake blijft

  • Arja

    13 december 2014 at 00:10 Beantwoorden

    Nee twas echt mislukt. Veel te vettig maar ook helemaal niet luchtig. Terwijl het erop deze foto zo lekker uit zag!

    • Pauline

      14 december 2014 at 11:42 Beantwoorden

      Heb je boter wel goed en lang genoeg geklopt?

      • Yvonne

        27 januari 2015 at 10:25 Beantwoorden

        Ik heb hem ook volgens die recept gemaakt en hij was heerlijk. Ik ga hem voor de tweede keer maken. Jammie ik heb er zin in.

  • Arja

    29 november 2014 at 11:17 Beantwoorden

    De cake staat hier ook in de oven. Het ruikt lekker. Maar ik denk dat ik iets verkeerd heb gedaan. Hij lijkt te zwemmen in de boter maar heb wel de juiste hoeveelheden gebruikt… Snap er niets van. Nog tien minuten wachten…

  • Noa

    20 november 2014 at 21:12 Beantwoorden

    Jahoooor! Hij zit in de oven, had perongeluk al wel de appels in blokjes gesneden.. DOM!! Maar toch hopen op een goed resultaat! Superrrrr

  • Femke

    12 november 2014 at 14:32 Beantwoorden

    Hoi Pauline, ik heb van het weekend je cake gemaakt, erg lekker! Alleen zag de binnenkant er niet zo mooi uit als op je foto… Vanavond ga ik hem opnieuw proberen te maken, heb je tips om hem net zo als op de foto te krijgen? \r\nGroetjes, Femke

  • Ingrid

    27 oktober 2014 at 12:25 Beantwoorden

    Door dit recept van jou te proberen heb ik voor het eerst in mijn bestaan een cake gebakken die gaar was en nog lekker ook! Deze ga ik vaker bakken.

  • Corinne

    25 oktober 2014 at 15:00 Beantwoorden

    Bedankt voor dit super lekkere recept. Ik heb hem vorige week voor de eerste keer gemaakt en hij was heerlijk. Alleen waren mijn appels naar de bodem gezakt. Gisteren opnieuw gemaakt en dit keer zijn de appels aan de bovenkant gebleven. Nu smaakt ie niet alleen superlekker, maar nu ziet ie er ook nog eens mooi appelcake-erig uit!

  • Mic

    24 oktober 2014 at 20:43 Beantwoorden

    oh, dit lijkt me zo lekker. en nu het weer omslaat krijg ik het warm al bij de gedachte aan warme appel, kaneel, hmm…. :). ik ga hem dus zeker een dezer dagen maken. alleen kun je hier geen zelfrijzend bakmeel krijgen, altijd even weer testen met de hoeveelheid meel en bakpoeder. gaat zeker lukken. dank voor dit, en de vele andere, lekkere recepten!

  • Nienke

    23 oktober 2014 at 14:00 Beantwoorden

    Anoek,\r\n\r\nCampina heeft tegenwoordig een goeie lactose vrije melk, zonder gek smaakje eraan, deze is gewoon bij de jumbo of Ah te krijgen. Ik gebruik deze nu en mijn vriend proeft niet eens verschil! :)\r\n\r\nSucces ermee!

  • Danielle

    22 oktober 2014 at 15:26 Beantwoorden

    Ik heb hem nu in de oven staan met 2 eieren in plaats van 4 eieren (oeps). Hoop dat het toch nog lukt :P!

Plaats een reactie