gezonde appelkoeken

Appelkoeken van havermout

It’s all about the balance! Na alle uitspattingen van de zomervakantie is het tijd om weer normaal te doen. Gewoon lekker en gezond eten, maar ook verplicht zondigen, want het leven is te leuk om dat niet te doen. Na een vakantie heb ik altijd weer extra behoefte aan vers en licht eten. Hebben jullie dat ook? Deze gezonde appelkoeken kun je in ieder geval zonder schuldgevoel eten, er zit namelijk geen suiker in en ook geen enkele suikervervanger.

Qua structuur lijkt het haast meer op cake dan op koek. Ze blijven een beetje zacht namelijk. Ik heb nu 2 appels geraspt, maar je kunt ook appelmoes gebruiken. Let er dan wel op dat je een suikervrije appelmoes koopt, anders is het zonde van je gezonde tussendoortje. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in de zomer verder geen havermout gegeten heb, het kwam mij na de winter een beetje de neus uit. Maar zo in de vorm van een koek, gaat het er wel goed in. En met de herfst in aantocht zal het weer vaker voorbij gaan komen.

gezonde appelkoeken

Ingredienten voor 6 – 8 st.
150 gr havermout
2 eieren
2 grote appels, ik gebruikte Jonagold
2 el kokosolie
2 tl kaneel
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Mix de havermout samen met de eieren glad in een keukenmachine.

Laat de kokosolie smelten en voeg dit bij de havermout.

Rasp de appelen fijn en meng dit door het havermoutmengsel. Ik gebruik hiervoor een simpele handrasp van Ikea.

Voeg een snuf zout en de kaneel toe en meng het nog even goed door elkaar.

Bekleed een kleine ovenschaal of brownievorm (20 x 20 cm) met bakpapier. Ik maak het altijd even nat onder de kraan, dan kun je het heel gemakkelijk vouwen.

gezonde appelkoeken

Giet het mengsel in de vorm.

Bak de gezonde appelkoeken in ongeveer 50 minuten af in de oven.

Mocht de bovenkant te donker worden, dek het dan af met een stukje bakpapier.

Snij de appelkoeken in vierkantjes.

gezonde appelkoeken

Bewaar de appelkoeken in de koelkast. Je kunt ze ongeveer 3 dagen bewaren. Invriezen kan eventueel ook.

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Fresh & Easy: Rib eye met groene salsa
Video 25 food vragen aan: Sabine/Oh My Foodness & Brenda Kookt
Bewaar
148 Comments
  • Juliet mulder

    18 april 2017 at 20:55 Beantwoorden

    Hoeveel calorieën zitten erin?

  • Mieke Dolderman

    7 januari 2017 at 18:31 Beantwoorden

    Kun je de kokosolie ook vervangen? Dit heb ik namelijk niet in huis…
    Groetjes Mieke

    • Pauline

      9 januari 2017 at 15:17 Beantwoorden

      Jawel, je kunt ook een andere neutrale olie gebruiken.

  • Katrien

    4 december 2016 at 21:11 Beantwoorden

    Superlekker! Zeker voor herhaling vatbaar. Eindelijk een heerlijk en gezonde snack gevonden!

  • Mieke

    1 september 2016 at 06:54 Beantwoorden

    Hoi Pauline, zou ik de eieren ook kunnen weglaten en in plaats daarvan een banaan + 1 tlp bakpoeder kunnen gebruiken? Ik eet nml vegan maar dit klinkt zo lekker 😉 \r\n\r\nAlvast bedankt voor je reactie, \r\n\r\nGroetjes, Mieke

    • Annika

      1 september 2016 at 10:17 Beantwoorden

      Daar hebben we zelf geen ervaring mee, maar je zou het kunnen proberen.

  • Maica Jansen

    28 augustus 2016 at 21:17 Beantwoorden

    Goed recept. Ik heb het zelf gemaakt met speltmout en ik heb er wat cranberry’s doorheen gedaan wat denk ik de smaak wel ten goede komt.

  • Clara

    21 augustus 2016 at 12:25 Beantwoorden

    Ben benieuwd, ze liggen nu bij mij in de oven 🙂 Heb er wel wat pecannoten aan toegevoegd en een klein beetje honing en kokosbloesemsuiker. Ik wilde graag meer koekjes maken, dus heb van alles het dubbele gedaan. Dit heb ik in een 22×22 cm brownievorm gedaan, ben erg benieuwd of dat dus goed komt…

  • Marijke

    26 april 2016 at 15:11 Beantwoorden

    Mijn zoontje van 3 wil graag taartjes ed bakken. Kwam pas dit recept tegen en gisteren hebben we ze gemaakt. We vinden ze echt heerlijk! Lekker makkelijk om samen te maken, niet veel ingrediënten nodig (dit heb ik eigenlijk altijd wel in huis…) en meteen een heerlijk en gezond tussendoortje!!

  • Helen Jacobs

    13 april 2016 at 15:42 Beantwoorden

    Als ik het wil vervangen door appelmoes, hoeveel gram zou ik dan ongeveer nodig hebben?

  • Marliek

    15 maart 2016 at 21:20 Beantwoorden

    Onze keukenmachine is net kapot.. Gaat het ook gewoon met een mixer, anders worden dit de gezonde snacks voor bij de Zweedse fika vrijdag. 😉

    • Pauline

      17 maart 2016 at 14:38 Beantwoorden

      Dat kan ook hoor. De structuur zal misschien ietsje grover zijn, maar dat is niet erg.

  • Hilde Enting

    12 maart 2016 at 18:45 Beantwoorden

    Hoi, rasp je de appels zonder schil ?

  • Elza

    12 maart 2016 at 15:00 Beantwoorden

    echt een fantastisch recept! heerlijk tussendoortje! Ik heb er nog een handje noten aan toegevoegd, ook lekker!

  • Mellaney Knol

    10 maart 2016 at 08:15 Beantwoorden

    Door wat voor ingrediënt zou ik de kokosolie kunnen vervangen?

    • Pauline

      10 maart 2016 at 12:03 Beantwoorden

      Een neutrale olie of wat gesmolten boter kan ook 🙂

  • Danielle

    15 februari 2016 at 13:57 Beantwoorden

    hij staat in de oven, ik ben benieuwd! 🙂

    • Danielle

      15 februari 2016 at 14:14 Beantwoorden

      hij is gelukt, de volgende keer maar eens proberen met een banaan erdoor, iets zoeter mag hij van mij namelijk wel!

  • Barbara

    11 februari 2016 at 21:49 Beantwoorden

    Echt lekker! Ik maak een hele schaal en doe ze in de vriezer. Top als 10-uurtje mee naar school voor de kids. Tegen de tijd dat het 10 uur is zijn ze ontdooid.

  • Lia de Jong

    5 januari 2016 at 20:09 Beantwoorden

    Heerlijk, vanavond gemaakt voor bij onze avondthee. Ik hoop dat er een stukje overblijft voor morgen 🙂

    • Annika

      6 januari 2016 at 09:08 Beantwoorden

      Haha, dat wordt nog een uitdaging denk ik 😉

  • Cindy Zwiep

    7 december 2015 at 11:34 Beantwoorden

    Gisteren de appelkoeken van havermout gemaakt, zelf wat pompoenpitten en kokos toegevoegd. Erg lekker! Van mij hoeven ze niet zoeter, voor een tussendoortje zijn ze prima 🙂

  • Celine

    22 november 2015 at 19:45 Beantwoorden

    Ik heb 1 appel vervangen door 1 geprakte banaan, hierdoor worden ze wat zoeter, heerlijk!

  • hans

    19 november 2015 at 23:13 Beantwoorden

    Pauline, vraagje: wat is de functie van de eiren in dit gerecht?

    • Ramona

      27 februari 2016 at 22:16 Beantwoorden

      Ik schat als bind – en rijsmiddel…

  • Marleen

    9 november 2015 at 00:33 Beantwoorden

    Het recept ziet er lekker en makkelijk uit, nu is mijn vraag weet je ook hoeveel koolhydraten er in het recept zitten ? Of per stuk ? Ga het binnenkort ook eens testen ?

    • Lisa

      21 juli 2016 at 16:20 Beantwoorden

      Hoi Marleen, Ik weet niet of je ze uiteindelijk nog gebakken hebt, maar in het hele gebak zit 117,9 gram koolhydraten. ik doe ze verdelen in 16 stukjes, dan is het 7.4 gram per koekje.

Plaats een reactie