magimix stoomkoker

Review: Magimix Stoomkoker

Wist je dat ze in heel veel professionele keukens een stoomoven gebruiken? Het is de perfecte manier om gerechten langzaam te garen, warm te houden of te bereiden zonder vetstof. Stomen is heel erg gezond omdat alle voedingstoffen behouden blijven. Eerlijk gezegd heb ik er helemaal niet zoveel ervaring mee en ik heb thuis ook geen stoomfunctie op mijn oven.

magimix stoomkoker

Magimix heeft daar een apparaat voor, de stoomkoker, deze doet precies hetzelfde als een stoomoven doet, alleen dan in een kleiner formaat. De stoomkoker van Magimix werkt op stroom en bestaat uit 3 delen, in het onderste reservoir giet je water. Daar bovenop plaats je de 2 losse schalen, met elk 5,5 ltr inhoud. De bovenste schaal heeft een uitneembare bodem, dat is handig voor als je iets groots zoals een hele kip of artisjokken wilt stomen. Er zit nog een speciale kom bij om rijst en andere granen te bereiden of om sauzen in warm te houden. Bij het verwarmen gaat het water stomen, in de bodems van de schalen zitten gaatjes, waardoor de stoom omhoog kan gaan en de ingrediënten gelijkmatig gegaard wordt.

magimix stoomkoker 3 magimix stoomkoker

Zoals we van Magimix gewend zijn, is de bediening weer heel eenvoudig. Er zitten 4 standen (kookprogramma’s) op de stoomkoker, 100 graden is voor het garen van vlees, rijst, aardappelen en groente. Omdat vis wat delicater is, gaar je dit het beste op 80 graden. De 60 graden stand is voor het warmhouden van eten, best handig als je een etentje geeft. En de laagste stand is 40 graden en dat is een speciale stand om zelf yoghurt te maken. Met de timer stel je de gewenste tijd nauwkeurig in.

In de test Gado Gado
Ik maakte een Gado Gado met rijst in de stoomkoker, waarvan ik het recept nog met jullie zal delen. Ik giet water in de bodem en zet het apparaat op 100 graden, het valt mij op dat hij heel snel heet wordt. Ik verdeel de verschillende soorten groente over de bodem van de stoomkoker.

magimix stoomkoker magimix stoomkoker 5

In de bijgeleverde kom, doe ik 1 deel rijst en 1 deel water, dit leg ik samen met 2 kipfilets in de bovenste schaal, erbij leg ik 3 eieren. Ik zet de stoomkoker op de hoogste stand. In het bijgeleverde boekje staan de kooktijden aangegeven, na ongeveer 10 minuten, haal ik een ei er voorzichtig uit, hij is helaas nog lang niet gaar. Omdat de stoom erg heet wordt, is het belangrijk dat je dit voorzichtig doet. Na 20 minuten, iets langer dan in het boekje aangegeven is, zijn mijn eieren perfect.

magimix stoomkoker

De groentes en de rijst zijn ook goed gaar. Ik heb de groente in verschillende groottes gesneden zodat ze ongeveer tegelijk klaar zouden zijn. De rijst is lekker fluffy, zoals rijst hoor te zijn. De kip moet nog wel eventjes. Na  35 minuten is mijn kip ook klaar. In het bijgeleverde receptenboekje staat al aangegeven dat het lekkerder is om vlees eerst even aan te bakken voor een krokant laagje. Kip bereid in de stoomkoker kun je vergelijken met gepocheerde kip.

Wat vind ik ervan?
Mijn mening over de stoomkoker is verdeeld. Laat ik beginnen met de pluspunten, het is een handig formaat en je kunt er voor 4 personen tegelijk eten in bereiden. De bediening is heel eenvoudig en alles wijst zijn weg. De handvaten van de schalen zijn van rubber, waardoor deze niet heet worden, het is jammer dat dit bij het deksel niet zo is. Ik ben heel tevreden over de kwaliteit van de gestoomde groente en de rijst. De groentes hebben een lekkere bite en smaken heerlijk, de rijst is lekker fluffy. En het is natuurlijk een super gezonde manier van bereiden. Vlees zou ik niet in de stoomkoker bereiden want ik hou toch echt van een crispy randje en de smaak van boter.

Wat logisch is, maar wat ik wel onhandig vind, is dat stoom zorgt voor water. Als je de schaal uit de stoomkoker haalt, druipt het water er logischerwijs vanaf, hierdoor was het een beetje messy in mijn keuken. Volgende keer moet ik dit boven de gootsteen doen. Je moet er rekening mee houden dat alles tegelijkertijd klaar is, in mijn geval had ik de kip dus eerder dan de groente in de stoomkoker moeten doen.

Voor mij persoonlijk is het niet een apparaat dat ik vaker ga gebruiken en dat komt vooral omdat ik meer van het bakken en wokken ben. Maar eet jij, net als mijn ouders, iedere dag gekookte aardappelen en gekookte groente dan is dit apparaat perfect. Aardappeltjes onderin, groentes bovenin en dan hoef je alleen nog een stukje vlees te braden. Geen gedoe met verschillende pannen en je hebt er geen omkijken naar. De stoomkoker is dus vooral handig voor de AVG’ers onder ons. Oh en vis kan je er natuurlijk ook heel goed in bereiden.

Wat
Magimix Stoomkoker

Gebruik
Stoomkoker

Bestellen
Prijs vanaf €199 bij Bol.com

WWW
www.magimix.nl

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer.

 

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in