Eton mess

Eton mess

Eton mess is een klassiek Engels dessert! Het schijnt dat ooit bij een groot diner tijdens het serveren er een ongeluk plaatsvond met de desserts. Om toch nog een nagerecht te kunnen serveren, besloot de kok om het als een ‘mess’ op te dienen. It’s a mess, dat kun je dus wel zeggen van dit ‘rommelige’ toetje. Eigenlijk is eton mess een mengeling van drie dingen die heel erg lekker zijn: fruit, meringues en slagroom. Klinkt dat niet goed? Dit eton mess dessert staat ook nog eens zo op tafel. Je kunt het dessert zoals ons in diepe borden serveren, maar het staat ook erg leuk in glazen potjes.

Makkelijk toetje

Traditioneel maak je eton mess met aardbeien, maar volgens ons is de lekkerste eton mess toch echt met verschillende soorten rood fruit. Voor dit eton mess recept maakten we zelf meringues, dat is niet moeilijk, maar kost wel even wat tijd. Weinig tijd? Je kunt ook kant-en-klare meringues gebruiken. Je kan het jezelf dus zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt!

PS bekijk ook eens onze andere nagerechten!

Eton mess
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

dat wil ik

Ingrediënten voor de meringues

  • 4 eiwitten (120 gr)
  • 150 gr suiker
  • 50 ml water

Ingrediënten voor de eton mess

  • 2 meringues
  • 250 ml slagroom
  • 250 gr rood fruit
  • 1 el suiker

Zo maak je de meringues

  1. Verwarm de oven voor op 100 graden.

  2. Begin met het maken van de suikerstroop. Zet een steelpannetje op een laag vuur met daarin de suiker en het water. Zet een (suiker)thermometer in het pannetje en wacht tot deze 120 graden aangeeft, dan is de suikerstroop klaar. De stroop is nog blank van kleur en vloeibaar.

  3. Klop in de tussentijd de eiwitten halfstijf in een schone en vetvrije kom. Dit gaat het makkelijkste met een standmixer.

  4. Giet voorzichtig de suikerstroop bij de eiwitten terwijl de mixer draait. Pas op want de stroop is erg heet. Klop net zolang tot de buitenkant van de kom koud aanvoelt en de eiwitten stijf zijn.

  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak van het schuim vier even grote meringues.

  6. Bak de meringues in 2 uur af op 100 graden. Laat ze afkoelen in de oven. Dit hele proces kan je overslaan als je kant-en-klare meringues hebt.

Zo maak je de eton mess

  1. Klop de slagroom met de eetlepel suiker stijf. De meringues zijn natuurlijk ook al zoet, dus je kunt de slagroom ook ongezoet laten.

  2. Maak de eton mess op in de schaaltjes. Begin met wat stukjes meringue, daarna wat slagroom, verdeel daarover wat rood fruit en verkruimel daarover nog wat meringue. Ga zo door tot alle ingrediënten op zijn.

  3. Serveer de eton mess meteen, want anders worden de meringues zacht. De overige meringues kun je heel lang bewaren in een luchtdichte koektrommel.

Eton mess

Wat vind jij van dit recept?

3.2 (33 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Makkelijke recepten Aardbei Glutenvrije recepten Notenvrije recepten Kerst Valentijn Vegetarische recepten Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten Nagerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in