bloemkoolpizza

Bloemkoolpizza met tomaat & mozzarella

Een pizza met een bodem van bloemkool? Ja ook ik, had er mijn bedenkingen bij. Op Pinterest is het een ware hit en dus werd het tijd om het zelf eens te proberen. En niet zonder succes, want deze bloemkoolpizza is super lekker. Als het aan mij ligt, eet ik iedere week pizza en dat is natuurlijk niet zo healthy. Deze versie is wel gezond en glutenvrij want de bodem is gemaakt van bloemkool.

Het gekke is, dat je de bloemkool nauwelijks proeft. Eigenlijk is bloemkool dus echt de kameleon onder de groentes, ik maakte er al eens stamppot van, het recept staat in mijn boek, tabouleh en nu ook pizza. En nu denk je dat dit een heel ingewikkeld proces is, maar ook dat valt reuze mee. Er zit wel lekker veel kaas in, maar hé dat hoort nu eenmaal bij pizza. Zelfs als het een healthy variant is.

Ingrediënten voor 1 pizza
De bloemkool bodem
1/2 bloemkool
1 ei
50 gr geraspte kaas
Peper en zout

Toppings
4 el tomatensaus (uit een kartonnetje)
1/2 bol mozzarella
1 tomaat
1 tl oregeano
Verse basilicum
Peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij de bloemkool in roosjes en was ze.

bloemkoolpizza

Rasp de bloemkool fijn. Dit kan met een handrasp, maar gaat nog sneller in een keukenmachine.

Gaar de bloemkool gedurende 5 minuten in de magnetron.

bloemkoolpizza 2Laat de gekookte bloemkool goed uitlekken. Je kunt de bloemkool het beste in een schone theedoek stoppen en dit uitwringen. Er komt nogal wat vocht vrij namelijk.

Meng de bloemkool met een ei en de geraspte kaas.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel over de bakplaat. Zorg dat je een dunne en egale bodem maakt van ongeveer 25 cm breed. Dit doe je het beste door het mengsel met de bolle kant van een lepel aan te drukken.

pizzabodem van bloemkoolBak de bodem in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin.

Breng de tomatensaus op smaak met de oregano en wat peper en zout.

bloemkoolpizza

Haal de bloemkoolbodem uit de oven en bestrijk deze met de tomatensaus.

Snij de tomaat in plakjes en verdeel deze over de bloemkoolpizza.

Scheur de mozzarella in stukken en verdeel dit over de bodem.

Bak de bloemkoolpizza in 5 tot 10 minuten af.

Garneer de bloemkoolpizza met de verse basilicum.

bloemkoolpizzaDit recept is Voedselzandloper proof! 

 

Salade met halloumi & gegrilde perzik
25 food vragen aan Yvette van Boven
Bewaar
119 Comments
  • Fienie

    12 maart 2017 at 10:22 Beantwoorden

    Lijkt me heerlijk, ga het vanavond proberen.

    Een bloemkool kan nogal variëren van grootte.
    Hoeveel gram bloemkool-kruim heb je ongeveer nodig voor 1 pizza?

  • Angelique

    19 januari 2017 at 20:36 Beantwoorden

    Heb kant rn klaar bloemkool rijst gekocht moet dit voor pizza ook gekookt worden en hoeveel heb je nodig zit 400 gram in maar moet maar voor 1 persoon deze pizza maken

    • Pauline

      20 januari 2017 at 15:16 Beantwoorden

      Ja dat moet inderdaad, want in principe is dat gewoon geraspte bloemkool.

  • Cathu

    26 oktober 2016 at 20:32 Beantwoorden

    Kun je de bodem na het bakken invriezen?

    • Pauline

      27 oktober 2016 at 12:23 Beantwoorden

      Nee helaas niet, ik ben bang dat hij dan te vochtig wordt.

  • A de Bont

    15 oktober 2016 at 17:35 Beantwoorden

    Wat zijn de calorieën van deze pizza?

  • Ann

    14 oktober 2016 at 18:01 Beantwoorden

    Héél lekker, ik heb die nu al 2 dagen opeen gemaakt, eergisteren met rode ui, rode paprika, courgette, spinazie, tomaat en mozzarella, gisteren met rode uit, rode paprika, courgette, champignons, zalm en mozzarella!\r\nBedankt voor dit super recept!!!

  • M de boer

    29 september 2016 at 19:18 Beantwoorden

    Hoi! Ik heb vandaag deze pizza geprobeerd te maken, zonder kaas maar met twee eieren. Ik was vergeten om de bloemkool te garen in de magnetron! Het resultaat: eigenlijk geen deegbodem, maar een uiteenvallende korrelige massa. Het werd uiteindelijk een soort ‘nasi’ omdat ik er ook nog kipgehakt, paprika én ui op had gedaan. Maar wat bleek? Het was superlekker!!!

  • Goededag hoe kan ik het ei vervangen ? Ben allergisch dank u wel

    • Pauline

      26 september 2016 at 14:31 Beantwoorden

      In dit recept heb je het ei nodig voor de binding. Je kunt het zonder proberen, maar ik ben bang dat de bodem dan uit elkaar valt.

  • Karenn1909

    11 augustus 2016 at 09:12 Beantwoorden

    Helaas kwam ik er achter dat ik de ei vergeten was in de bodem. Hij was hierdoor niet minder lekker. Alleen vraag ik me af of de bodem daardoor knapperiger geworden zou zijn als ik deze wél had toegevoegd.

    • Pauline

      12 augustus 2016 at 14:33 Beantwoorden

      Nee dat denk ik niet. Ei zorgt vooral voor binding. De bodem blijft ook een beetje zacht.

  • Tessa

    11 juli 2016 at 23:42 Beantwoorden

    hoe gaar je bloemkool in de magnetron? Gewoon in een kom of moet je er water bij doen?

    • Pauline

      12 juli 2016 at 11:35 Beantwoorden

      Nee zonder water en gewoon in een magnetron-bestendig bakje

  • Inge

    27 juni 2016 at 19:20 Beantwoorden

    Superlekker, zelfs mijn kieskeurige (lust geen groenten) zoon vond het lekker. Voor hem wel met hespenblokjes gemaakt.\r\nKomt hier zeker nog op tafel 🙂

  • Carla

    19 mei 2016 at 18:20 Beantwoorden

    Heerlijk de pizza met een tip voor het maken van de bodem, even de onderkant van de appeltaart vorm gebruiken. Daarnaast heb ik geluk dat mijn bloemkool rechtstreeks uit de tuin komt. Daar komt nauwelijks vocht uit?

  • Simon

    12 maart 2016 at 23:34 Beantwoorden

    Deze heb ik een eind geleden ook nog proberen maken! Heb je bij jou recept een Krokante korst? Dat was bij mijn recept nl. Niet het geval wat ik wel jammer vond!\r\n\r\nGroeten

    • Pauline

      13 maart 2016 at 15:36 Beantwoorden

      Nee het wordt niet echt krokant. Het blijft natuurlijk wat zachter dan wanneer je gewoon speltbloem gebruikt.

  • Anne

    6 maart 2016 at 19:18 Beantwoorden

    Net opgegeten! Heerlijk! Zelfs manlief vond het ‘niet vies’ terwijl hij niet van bloemkool houdt. Ik heb er zwarte olijven bij op gedaan. Zeker voor herhaling vatbaar, maar dan beleg ik ‘m met vis. Je kunt hem uit de hand eten, maar de bodem blijft wel wat zacht.

  • Martje

    24 februari 2016 at 13:50 Beantwoorden

    Vorige week geprobeerd, was erg lekker! Had alleen de bloemkool niet goed uitgewrongen waardoor de bodem nogal aan het bakpapier bleef plakken, een wijze les voor de volgende keer!

  • Stella

    22 januari 2016 at 13:44 Beantwoorden

    Ik vroeg me af voor hoeveel personen één pizza is?

  • Dorothee mutsaers

    11 januari 2016 at 19:16 Beantwoorden

    Op hoeveel graden bak je de bodem en bak je de pizza af?!

  • Jantine

    18 november 2015 at 18:50 Beantwoorden

    Hallo Pauline,\r\nHoe kan ik de bloemkool garen zonder magnetron?

    • Liz

      20 november 2015 at 13:52 Beantwoorden

      Gewoon koken. \r\nNiet tot het helemaal snotterig is.

  • Arieke

    15 oktober 2015 at 16:44 Beantwoorden

    Wij hebben dit gisteren gegeten en volop genoten. De kinderen vooral van het feit dat ze pizza aten. Echt een aanrader!

  • Irene

    18 september 2015 at 14:11 Beantwoorden

    De pizzabodem smaakt lekkerder dan glutenvrije pizza.!

  • Marte

    30 augustus 2015 at 21:17 Beantwoorden

    Wat een leuke ontdekking: ik eet al een tijdje volgens de voedselzandloper en pizza schrapte ik definitief van de lijst. Maar nu dus niet meer. Jeuj! Maar een vraagje: hoe maak ik het deeg best zonder magnetron? Bedankt voor je hulp! Groetjes uit Antwerpen Marte

    • Cat

      17 februari 2017 at 18:03 Beantwoorden

      Ik heb geen magnetron en heb t gewoon gestoomd. Gaat prima. Wel heel goed uitwringen want daardoor natuurlijk nog natter!

  • Christine

    12 augustus 2015 at 19:17 Beantwoorden

    Mmmm… mijn man is fan! Ik vind de bodem wat te veel kaas bevatten. Kun je de hoeveelheid kaas halveren/ vervangen/ weglaten?

    • Pauline

      13 augustus 2015 at 14:00 Beantwoorden

      Je kunt het proberen. Maar het gevaar is dat hij minder sticky wordt

  • Jeanne

    30 juli 2015 at 15:47 Beantwoorden

    Kun je het bloemkool pizza ‘deeg’ ook al een dagje van te voren maken en dan bewaren in de koelkast?

  • Savannah

    21 juli 2015 at 15:10 Beantwoorden

    Hoi Pauiline, grote fan van je website en je boeken!\r\n\r\nik vroeg me af of je de bodem alvast kon maken en afbakken en op een later tijdstip beleggen en voor de 2e keer bakken?\r\n\r\nGroetjes

  • Tessa

    12 juli 2015 at 23:09 Beantwoorden

    AWESOME. Ik ben verliefd geworden op je site en je gerechten! Morgenvroeg ga ik je appeltaarthavermout maken. Vraagje… Kan ik de bodem ook kaasvrij maken? In verband met lactose. Liefs!

  • Lisa

    30 juni 2015 at 10:14 Beantwoorden

    Ik ben zo blij met dit recept. Ik lust niet echt bloemkool en dan is een hele bloemkool voor paar roosjes voor Gado Gado voor 2 personen echt teveel. Nu kan ik iets maken met de overgebleven bloemkool. Ik vond de smaak flink meevallen. Eerlijk gezegd vond ik de pizza wat vet smaken door al die kaas. Haha vandaag ga ik hem opnieuw maken en dan met iets minder kaas. Alleen de eerste keer volgens recept gemaakt maar ik vond het jammer dat de bodem zo slap is. Ik ga hem dit keer langer zonder topping bakken, net zo lang tot ik hem mooi vind. \r\nHet is een beetje uitvogelen omdat elke oven weer anders is en je op internet veel verschillende recepten tegen komt, maar die van hier vond ik heel duidelijk en makkelijk! Mijn man is blij want die vind hem heerlijk en hij moet koolhydraatarm eten ivm insuline inname. We hadden pizza al afgeschreven dus omdat met een normale pizza hij 1 slice mocht eten en daar kan ie niet een hele avond op leven. En het is ook gewoon niet goed voor hem. Met deze bloemkoolbodem krijgt ie weer een gewoon portie. \r\n\r\nWij zijn om!!

  • Annelies

    15 juni 2015 at 16:07 Beantwoorden

    Hoi Paulien,\r\n\r\nKun je de bloemkool ook in een blender doen? Ga hem dan zeker weten maken 🙂 !

  • Anne-Marie

    19 mei 2015 at 21:03 Beantwoorden

    Heb vanavond deze pizza gemaakt. Super lekker, echt een aanrader.

  • Laura

    5 mei 2015 at 17:44 Beantwoorden

    De pizza was heerlijk. \r\nVoor 2 personen een hele bloemkool gebruikt.\r\nDeze wel iets anders belegd, Maar daarin kan je natuurlijk vrij variëren \r\nDe bodem 10 minuten langer gebakken.\r\nZou er de volgende keer wel wat meer kaas door doen\r\nMaar wij zijn dan ook gek op kaas.

  • Janice

    10 maart 2015 at 19:45 Beantwoorden

    Heerlijk!!! Waarom zou je nog een andere pizza eten die allemaal maar ongezonder is?!

  • Mandy

    5 maart 2015 at 10:42 Beantwoorden

    Ik heb voor 2 pizza’s een hele bloemkool, 2 eieren en 100 gr kaas gebruikt. Ik heb ook de baktijd met 10 minuten verlengd, maar de bodems kleurden bij mij niet goudbruin en bleven korrelig… Moet ik misschien de volgende keer wat meer eieren toevoegen?

Plaats een reactie