Zoete aardappelchips

WK Hapje Zoete aardappelchips

Morgen speelt Nederland tegen Australië en ik zorg natuurlijk weer voor oranje WK hapjes voor tijdens de wedstrijd Alle credits voor dit gezonde zoete aardappelchips gaan naar vriendinnetje Willemijn. Waar ik vroeger met haar zakken friet en bitterballen wegkaande, is zij nu helemaal into de Voedselzandloper. En het leuke is dat ze er ook creatief van wordt en deze zoete aardappelchips bedacht. Deze gezonde chipjes worden gebakken in kokosolie, daardoor is het super healthy en zijn ze toch lekker crispy.

Je kunt de zoete aardappelchips ook in de oven maken, maar dan krijg je ze nooit zo knapperig als nu. Ik heb gewoon een heel bakje kokosvet verhit tot een graad of 180 en na afloop heb ik het af laten koelen. Het vet heb ik teruggegoten in het bakje, zodat ik het nog een keer kan gebruiken, want echt vies wordt het niet. Op deze manier kun je ook bieten-, wortel- en pastinaakchips maken.

Ingrediënten (hoeveelheden naar wens)
Zoete aardappelen
400 gr kokosvet zonder geur
Zeezout

Zo maak je het
Boen de zoete aardappelen schoon onder de kraan en verwijder oneffenheden met een mesje. Ik laat de schil er gewoon aan.

Zoete aardappelchips, Gezonde chips, Frituren in kokosolie, Kokosvet, Gezond frituren, Gezonde tussendoortjes, Voedselzandloper tussendoortjes, Voedselzandloper recepten

Dep de aardappelen droog en snij ze met een mandoline of kaasschaaf in hele dunne plakjes.

Zoete aardappelchips

Verhit de kokosolie in een kleine wok of diepe koekenpan tot een graad of 180. Het vet is heet genoeg als een chipje meteen begint te borrelen. Zet het vuur dan iets lager, want je moet voorkomen dat je vet te heet wordt.

Bak de chips met kleine hoeveelheden tegelijk in ongeveer 3 minuten krokant. De chips zijn klaar als de buitenste randjes goudbruin kleuren.

Laat de zoete aardappelchips uitlekken op een velletje keukenpapier en breng ze op smaak met zeezout.

Ga zo door totdat je alle plakjes gefrituurd hebt. Laat de kokosolie afkoelen en giet het terug in het bakje.

zoete aardappelchips

Je kunt de chips luchtdicht wel een paar dagen bewaren.

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Taco pannetje
Video: Review Magimix Sapcentrifuge
Bewaar
16 Comments
  • Alice

    24 juni 2014 at 20:17 Beantwoorden

    Heb ze vanavond gemaakt heerlijk en ziet er ook nog leuk uit. Thanks

  • Nathalie

    22 juni 2014 at 21:07 Beantwoorden

    Ik heb ze in de oven gemaakt, maar sommige (grotere) stukken werden niet zo krokant, ik heb ze 2x 45 min in de oven gezet (omdraaien tussendoor). Wat kan ik hieraan doen? Alvast bedankt!

  • Elien

    19 juni 2014 at 17:05 Beantwoorden

    klinkt heel lekker en indedaad gezond!\r\n\r\nik ken kokosolie niet, heb het nooit gebruikt.\r\nmaar geeft de ook een kokos smaak af?\r\n(want dat vind ik niet lekker) ;-)\r\n\r\nik heb zoete aardappel zowiezo op mijn lijstje staan wat ik nog eens wil proberen. dus dit is een goed begin 😉

  • Michelle

    19 juni 2014 at 09:30 Beantwoorden

    Perfect recipe, Pauline! Bij 5&33 hebben ze altijd van die zalige groentenchips.. en laat ik nou net zoete aardappelen in huis hebben! Deze worden snel gemaakt 😀 \r\n\r\nHopelijk tot snel! XX

  • Food Love and Happiness

    17 juni 2014 at 19:16 Beantwoorden

    Leuk receptje dit, ik zag ze al op Instragram voorbij komen. Hoewel ik misschien sneller voor de oven zou gaan, zodat ze minder vet zijn. Maar ach, chips mag zo af en toe ook wel ongezond zijn toch (ga vanavond een zak Chipito naar binnen werken, niks gezonds aan) 😉

  • Lekker hoor! En ook fijn dat er hierboven nog een hele omschrijving en reclame wordt gegeven voor chips uit de oven (haha).\r\n\r\nEen goed idee om ze in kokosvet te bakken. Ik doe het vaak in de oven (heb ook geen frietpan gelukkig), maar dan wordt zoiets nooit zo lekker knapperig als in vet. Dus dat ga ik binnenkort ook eens uitproberen :).

  • Elsbet | La Vie Pure

    17 juni 2014 at 13:10 Beantwoorden

    MMmmm, lekker!

  • Miranda

    17 juni 2014 at 11:16 Beantwoorden

    Oeiii, ik heb pas foto’s geplaatst van mijn oranje zweet table met allerlei oranje lekkernijen, maar dit is een veel gezondere versie:)\r\nMisschien voor morgen een goed alternatief haha!

  • kelly

    17 juni 2014 at 11:06 Beantwoorden

    Leuk!! Ik maak dit weleens met gewone aardappels. Ik strooi er dan nog altijd zo’n zwarte peper mix overheen. HEERLIJK!! Net zelf ook een bericht geplaatst met feestelijke (WK) hapjes.

  • AnnemiekeV

    17 juni 2014 at 10:03 Beantwoorden

    Het kan ook in de oven:\r\nBesprenkelen met olijfolie en kruiden naar keuze. \r\nZet dit ongeveer 25 minuten in een onvoorverwarmde oven van 200ºC, totdat de randjes bruin zijn en het oranje gedeelte krokant. Haal vanaf 20 minuten om de paar minuten de gare chipjes van de plaat af en ‘test’ ze alvast Als ze helemaal bruin zijn, zijn ze namelijk minder lekker, vrij bitter! De oventijden kunnen afwijken als jouw plakjes dunner of dikker zijn. Zijn ze van jou wat dikker, bijvoorbeeld omdat je ze gesneden hebt, dan zou ik de oven op 180ºC zetten en ze wat langer er in laten.\r\n\r\nTip: maak er vooral een lekkere dip bij! Een tomatensalsa bijvoorbeeld of yoghurt met een beetje mosterd\r\n\r\nMeer info: http://www.kiwienzo.nl/zelf-krokante-zoete-aardappelchips-maken-uit-de-oven/\r\n\r\nKan ook met rode biet, pastinaak, wortel enz!

  • MySimplySpecial

    17 juni 2014 at 09:35 Beantwoorden

    Dat wil ik wel eens proberen! Lijkt me lekker.

  • Mandy

    17 juni 2014 at 09:24 Beantwoorden

    Mmm klinkt lekker!

  • Elize

    17 juni 2014 at 07:50 Beantwoorden

    Wat een leuk (WK-)idee! Lijkt me erg lekker!

  • Malou

    17 juni 2014 at 07:44 Beantwoorden

    Heerlijk! Voor morgen geen tijd, maar voor maandag wel!! Ik ga het proberen!

Plaats een reactie