tiramisu pavlova

Tiramisu Pavlova

The best of both worlds. Ik ben dol op Pavlova en ik ben nog doller op Tiramisu, dus waarom niet beide in één? Deze Tiramisu Pavlova is gebaseerd op de cappuccino Pavlova van Nigella. Zoals jullie weten ben ik een echte coffeelover en als er een toetje op de kaart staat met koffie, dan moet ik dat proeven.

Ik maakte deze Pavlova al voor kerst en mijn hele familie was enthousiast. En omdat het nu bijna Pasen is en je dan verplicht bent om iets lekkers te eten, deel ik dit recept alvast met jullie. Je kunt de merengue bodems de dag van te voren maken, bewaar ze dan in een afgesloten zak. Het mascarpone mengsel zou ik pas op het laatste moment toevoegen, ander heb je de kans dat de crunch van het schuim een beetje wegvalt. Een ding is zeker, hij is super lekker en iedereen zal er van smullen.

Ingrediënten voor 8 – 10 personen
Pavlova
200 gr eiwit (+/- 7 st.)
350 gr suiker
4 sticks espresso poeder
1 el witte wijn azijn
1 el maïzena

Vulling
500 ml slagroom
300 gr mascarpone
3 el suiker
Scheutje amaretto
50 gr pure chocola
Cacao

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 150 graden (hetelucht).

Klop de eiwitten in een schone en vetvrije kom tot zachte pieken. (Ik maak de kom van te voren vetvrij, met een stukje keukenpapier en een scheutje citroensap.

Meng het espressopoeder met de suiker.

tiramisu pavlova

Zodra er zachte pieken ontstaan voeg je lepel voor lepel de suiker doe en klop je net zo lang totdat er een dikke en stevige massa is ontstaan.

Voeg de witte wijn azijn en de maïzena bij de massa en spatel dit voorzichtig om.

Verdeel 2 vellen bakpapier over 2 bakplaten. Teken op ieder vel een cirkel van ongeveer 23 cm. (Ik gebruikte een dinerbord)

Verdeel de massa over de 2 cirkels met de bolle kant van een lepel. Ik hou er van om het een beetje robuust te laten.

Zet de pavlova in de oven en bak ze in een uur af op 150 graden.

tiramisu pavlova

Zet de deur van de oven op een kier en laat de bodems in de oven afkoelen.

Voor de vulling klop je de mascarpone los in een kom met een flinke scheut Amaretto.

Klop in een andere kom de slagroom stijf met de suiker.

Spatel de slagroom door de mascarpone.

Leg de onderste helft van de pavlova op een bord en verdeel een deel van de vulling over het eiwitschuim.

Leg de andere helft er boven op en verdeel de rest van de vulling over de bovenste helft. Ik heb de randen een klein beetje vrij gehouden.

Garneer de tiramisu pavlova met wat cacao.

tiramisu pavlova

Laat de pure chocolade smelten in een spuitzakje. Dit doe je door het spuitzakje in een kom met heet water te leggen.

Drizzel de chocola over de Tiramisu Pavlova en je paasdessert is af.

tiramisu pavlova

 

Mijn favo's voor de Paasbrunch
French Toast Muffins
Bewaar
42 Comments
  • Anouk Bakx

    23 december 2015 at 10:14 Beantwoorden

    Hallo Pauline,\r\n\r\nDeze wil ik maken voor het kerstdiner, alleen wordt het niet bij mij gehouden. Kun je hem ook al van te voren maken en in de koelkast bewaren of is dat niet zo lekker?\r\n\r\nLiefs,\r\nAnouk

    • Pauline

      23 december 2015 at 19:57 Beantwoorden

      Jawel dat kan wel! Je kunt ook de onderdelen los meenemen en hem terplekke opbouwen. Dan blijft je schuim lekker knapperig.

  • Sharon vd Straaten

    7 november 2015 at 16:29 Beantwoorden

    Hai Pauline, \r\n\r\nKun je dit gerecht ook maken zonder alcohol te gebruiken? Zo ja, wat gebruik je dan in plaats van.. \r\nIk wil dit graag maken voor na het eten tijdens onze rapportvergaderingen. Dus het liefst zonder alcohol aangezien we na het eten nog gesprekken hebben met de ouders van onze leerlingen :)\r\n\r\nGroetjes, \r\nSharon

    • Pauline

      8 november 2015 at 13:38 Beantwoorden

      Jawel hoor! Je zou een klein beetje amandelsiroop (zoals je in de koffie doet) kunnen toevoegen.

  • Anja

    24 februari 2015 at 16:03 Beantwoorden

    WOW wat is dit lekker.Zoveel complimentjes gekregen ga nog veel meer recepten maken van jou.Ga zo door!!

  • gerda

    15 januari 2015 at 15:49 Beantwoorden

    Kun je de pavlova in de koelkast bewaren tot je de vulling erop doet?

    • Pauline

      15 januari 2015 at 17:51 Beantwoorden

      Zonder vulling kun je hem buiten de koelkast bewaren.

  • MARJO

    14 januari 2015 at 13:35 Beantwoorden

    LIJKT ME HEERLIJK, IK SNAP ALLEEN NIET WAT DE AZIJN IN HET RECEPT VOOR FUNCTIE HEEFT.

  • Margo Welker

    30 december 2014 at 12:42 Beantwoorden

    mijn schoondochter en zoon hebben deze taart gemaakt als dessert met kerst, hij was heerlijk! Ik ga hem ook maken voor oudejaarsavond, wordt weer smullen!

  • Anoeska.Stavleu

    18 december 2014 at 22:41 Beantwoorden

    Hoi Pauline even een vraagje gebruik je poedersuiker of kristal suiker alvast bedank groetjes van Anoeska.

  • Greet

    17 december 2014 at 13:19 Beantwoorden

    Alles gaat goed ,maar ik krijg het nooit heel van het papier af.de een zegt zolang in de oven en andere weer anders.ik doe het in combi magnetron.wie kan mij helpen? Vriendelijk bedankt.

  • margriet

    14 mei 2014 at 21:18 Beantwoorden

    Hoi hoi! Als ik een kleinere versie wil maken, kan ik dan een ontbijt bordje gebruiken i.p.v. dinerbord? En verder gewoon alles door de helft?

  • Faye

    28 april 2014 at 17:20 Beantwoorden

    Ik doe de pavlova altijd 2 uur in de oven op 120 graden, is er een verschil met zoals jij het doet?

  • Geertruida Pouwels

    27 april 2014 at 22:40 Beantwoorden

    Ik heb hem vorig weekend gemaakt en hij was echt heerlijk! Wist alleen niet dat hij zo groot zou worden ;)\r\nEen stuk ingevroren en dit smaakt ook heerlijk,zowel ontdooit als nog (half) bevroren. Dank je wel voor dit heerlijke recept!

  • Rineke

    22 april 2014 at 11:02 Beantwoorden

    Heb deze pavlova gisteren gemaakt, samen met de Charlotte russe met rood fruit voor 8 personen. De Charlotte Russe was lekker, maar we waren het er unaniem over eens dat de pavlova met afstand het allerlekkerste was.

  • Astrid Nolet

    21 april 2014 at 17:16 Beantwoorden

    Groot succes!! Dank voor het recept!

  • Nicole

    20 april 2014 at 08:39 Beantwoorden

    Oh yum! Ik zag de vraag over de overtollige eigelen: ik maak daar Nigella’s gateau breton van. Daar moeten nl 6 eigelen in. Staat ook in domestic goddess en is een soort boterkoek. Heerlijk! Als ik eiwit over heb vries ik dat trouwens meestal in.

  • Marjolein

    18 april 2014 at 18:48 Beantwoorden

    Oh, dit lijkt me zooo lekker!

  • Marloes

    17 april 2014 at 20:16 Beantwoorden

    Kwijl….

  • Eline

    16 april 2014 at 18:26 Beantwoorden

    wow, ziet er echt heerlijk uit, en volgensmij best makkelijk te doen! morgen maar eventjes naar de winkel :)\n\n

  • MySimplySpecial

    16 april 2014 at 17:04 Beantwoorden

    Heerlijk! Wat een ontzettend goed idee!

  • Dita

    16 april 2014 at 16:34 Beantwoorden

    Mmhh dit lijkt me heerlijk. Ik maak wel eens tiramisu. 🙂

  • Maura - YLT

    16 april 2014 at 16:29 Beantwoorden

    Dit kan ik niet aan. Echt dit lijkt me ZO lekker, wauw. Die combinatie echt het beste van twee werelden.

  • Sharrel

    16 april 2014 at 15:14 Beantwoorden

    Dit ziet er super lekker uit!\r\n\r\nx

  • Mariska

    16 april 2014 at 09:19 Beantwoorden

    Die ziet er goed uit zeg!

  • Pauline

    16 april 2014 at 09:15 Beantwoorden

    Hoi Pauline, wat een lekker recept zeg, het water loopt me in de mond, heb alleen een vraagje, heb je een idee waar ik de slagroom mee kan vervangen??? ik hoorvan te horen. Fijne paasdagen alvast.

    • Pauline

      16 april 2014 at 10:14 Beantwoorden

      De slagroom is wel essentieel in dit recept, dit maakt de vulling lekker luchtig en romig. Zou je alleen mascarpone doen, dan is het wat te zwaar. Je kunt het eventueel proberen met ricotta kaas.

  • Susanne

    16 april 2014 at 09:11 Beantwoorden

    Dit ziet er onwijs lekker uit! Ik heb laatst meringue gemaakt en bedacht me weer hoe onwijs lekker het is. Leuk ideetje voor de volgende keer!

  • Joan

    16 april 2014 at 08:52 Beantwoorden

    Super ik ben Pavlova ❤ en een koffie liefhebber. Deze ga ik maken. Als mijn man hoort Tiramisu en koffie is hij net zo enthousiast. Thnx voor het delen. Waar ik wel tegenop zie… Wat moet ik met zoveel eigeel doen? Wil ze niet weg gooien.

  • Esmée

    16 april 2014 at 08:42 Beantwoorden

    Ziet er goed uit! Deze komt op mijn lijstje voor Pasen. Is het ook mogelijk om er verder espresso doorheen te doen in plaats van de espresso sticks? En zo ja, hoe veel gok je dan ongeveer? X

    • Pauline

      16 april 2014 at 10:15 Beantwoorden

      Nee dat zou ik niet doen, dan wordt het te waterig.

  • Manon

    16 april 2014 at 08:36 Beantwoorden

    Oeh, dit lijkt me lekker zeg! Ik maak ook heel vaak de gewone pavlova naar recept van Nigella, altijd een succes. Dit is ook een lekkere variant volgens mij 🙂

  • Malou

    16 april 2014 at 08:36 Beantwoorden

    Oh lekker zeg! Ik denk toch dat ik voor de pavlova met fruit ga, voor bij de brunch! Maar deze ziet er ook heel mooi en lekker uit!

  • Martine

    16 april 2014 at 08:29 Beantwoorden

    Hij ziet er geweldig uit. Ik ben geen koffiefan, maar ik vind het idee van een tiramisu pavlova wel heel erg lekker. Hij gaat op mijn lijstje 🙂

  • Denise | TLT

    16 april 2014 at 08:18 Beantwoorden

    Oh! Ik heb Nigella’s cappuccino pavlova ontelbare keren gemaakt en blijf groot fan. Jouw variatie met amaretto en mascarpone klinkt ook erg goed, ga ik zeker proberen!

Plaats een reactie