gezonde appelmoescake

Gezonde appelmoescake

Ik heb teveel bananabread gegeten volgens mij. De bananafase is voorbij en dus werd het hoog tijd om een nieuw recept voor een gezonde cake te ontwikkelen. Omdat ik dol ben op de frisse smaak van appels, maakte ik een appelmoescake. Ik moet eerlijk toegeven dat de 1e poging mislukte, de smaak was goed maar hij kwam niet echt omhoog. De 2e poging ging gelukkig wel goed.

Ik heb Puur appelmoes van Hak gebruikt, dat is zonder toevoeging van suiker. Want als je iets gezonds bakt, wil je niet dat er suiker aan toegevoegd is. Anders maak je wel een roomboter vanillecake, toch? Je kunt de cake een paar dagen bewaren in een trommel of verpakt in aluminium folie. Maar ik weet zeker dat hij heel snel op is.

gezonde appelmoescake

Ingrediënten voor 1 cake van 20 cm
100 gr havermout
50 gr boekweitmeel*
250 gr appelmoes
3 eieren
50 gr rozijnen
40 gr Pecannoten
2 tl bakpoeder
2 tl kaneel
Snuf zout
Scheutje zonnebloemolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Klop de eieren luchtig. Voeg de havermout, het boekweitmeel en een snuf zout toe en meng het door elkaar.

Spatel de appelmoes, de kaneel en het bakpoeder door het beslag.

Voeg een scheutje zonnebloemolie toe. Je kunt ook een neutrale olijfolie of kokosvet gebruiken.

Hak de Pecannoten grof en voeg deze samen met de rozijnen toe aan het beslag.

Giet het beslag in een ingevette cakevorm van 20 cm.

Bak de appelmoescake in ongeveer 45 minuten af in de voorverwarmde oven.

De appelmoescake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.

*In plaats van boekweit kun je ook amandelmeel of quinoameel gebruiken. Speel een beetje met de ingrediënten.

gezonde appelmoescake

Dit recept is Voedselzandloper proof.

3 x tartine voor de paasbrunch
Hotspot Anne & Max Haarlem
Bewaar
99 Comments
  • ineke

    10 augustus 2016 at 17:38 Beantwoorden

    Hoi, zou het ook met geraspte appels lukken ipv appelmoes?

  • Yvonne Frankema

    26 juni 2016 at 20:28 Beantwoorden

    Gebruik ook eens appelcompote…Heerlijk, die kleine stukjes appel erin!

  • Mel

    3 april 2016 at 02:25 Beantwoorden

    Mmm hij is heerlijk!!

  • Kirsty

    12 juli 2015 at 21:25 Beantwoorden

    Ik wil deze cake morgen gaan proberen, Ik heb echter de vraag of je havermoutvlokken moet gebruiken of gewoon harvermoutmeel?

  • José

    1 juni 2015 at 14:38 Beantwoorden

    Dag Pauline,\r\n\r\nIk wil je heel graag bedanken voor alle recepten die je deelt. Een groot aantal daarvan heb ik al getest en met groot succes. Ook dit recept weer, zojuist warm nog uit de oven met een likje boter er op, smaakt verrukkelijk. Top gedaan…

  • Renova

    2 mei 2015 at 12:05 Beantwoorden

    HI! Ik zou dit recept graag vandaag willen proberen maar ik heb geen appelmoes. Wat ik daarvoor in de plaats doen?

  • Ilona

    28 april 2015 at 19:15 Beantwoorden

    Klopt het, dat het lijkt als of de cake niet gaar is van binnen? Hij blijft wat spons-achtig. Hij heeft lang genoeg in de oven gestaan en ook aan de sateprikker bleef niets achter. De smaak is prima, ipv boekweit heb ik amandelmeel gebruikt, maar dat kan het verschil niet zijn. \r\nIk heb dit ook al een keer eerder gehad bij een wortelcake en vraag me dus af wat er mis gaat.

    • Pauline

      29 april 2015 at 11:57 Beantwoorden

      De structuur is inderdaad iets vochtiger dan een normale cake. Dus misschien dat het even wennen voor je is.

  • Ramona

    12 april 2015 at 13:30 Beantwoorden

    Goedemiddag Pauline,\r\n\r\nInmiddels heb ik al verschillende recepten van jouw blog met veel succes en groot plezier gemaakt! \r\n\r\nNu ook deze cake en hij is geweldig geworden! Eieren heerlijk luchtig in de keukenmachine geklopt…\r\nIpv boekweitmeel speltmeel gebruikt en nog één eetlepel biologische vloeibare honing toegevoegd…\r\n\r\nIpv pecannoten gemengde noten gebruikt en de helft van de rozijnen vervangen voor Cranberries (een beetje kleur vind ik persoonlijk uitnodigend uitzien ;-))\r\n\r\nDe hele massa in een vorm van ongeveer 24cm gegoten en onder het midden in de oven gezet…\r\nhalverwege toegedekt met aluminiumfolie om te voorkomen dat hij té bruin zou worden en…\r\n\r\nEt viola! Een prachtige goed gerezen cake welke heerlijk van smaak en structuur is! Vinden mijn oudste zoontje en ik dan ;-)\r\n\r\nBedankt!

  • Ingrid de Haas

    22 maart 2015 at 11:08 Beantwoorden

    Kan ik met de amandelmeel ook Baking Soda gebruiken voor de appelmoescake? Dank je

  • marieke

    17 maart 2015 at 18:03 Beantwoorden

    Heeeeeeerlijk!!! \r\nSpeltmeel ipv boekweitmeel gebruikt. Wat gebroken lijnzaad voor de binding en een dessertlepel honing. Eindelijk een echte cake!!

  • claartje

    27 februari 2015 at 10:48 Beantwoorden

    Vandaag ook eens deze cake geprobeerd met zelf gemaakte appelmoes. Erg lekker.Ik weet nog niet of mijn kinderen dat ook gaan vonden,de cake is nauwelijks zoet, maar dat is juist mijn favoriet haha.\r\nWel zeef ik eerst alle droge ingrediënten met elkaar. Bakpoeder klonters dan minder snel. Wat het bakken zichtbaar verbeterd.

  • Elisa

    14 februari 2015 at 15:21 Beantwoorden

    Jammer ….Ik heb de appelcake gemaakt maar hij is niet lekker,\r\nviel uit elkaar en smaakt wat bitter en zeer flauw ( toch beetje zout erin gedaan)\r\nwel heb ik stukjes gedroogde abrikozen erdoor gedaan ipv noten\r\nen 5 korenvlokken ipv havermout gebruikt.

  • Elisa

    14 februari 2015 at 13:49 Beantwoorden

    Is het nodig om de meel eerst te zeven samen met het bakpoeder?\r\nbvd\r\nmet een hartelijke groet. E.P

  • Karin

    2 februari 2015 at 22:37 Beantwoorden

    je kunt ze ook in cupcake vormpjes maken toch? Is de baktijd dan korter?

Plaats een reactie