tarte tatin van tomaat

Tomaten Tarte Tatin

Een omgekeerde taart, het liefste eet ik hem zoet, met appel of peer en een bol ijs erbij. Maar een hartige tomaten tarte tatin leek mij ook wel eens leuk om uit te proberen. In de supermarkt koop ik vaak een bakje met gekleurde tomaatjes, ik vind ze erg lekker en ze zien er ook leuk uit. Voor deze tarte tatin heb ik deze tomaatjes ook gebruikt. Staat best gezellig he? Ik denk dat het ook lekker is om er daarna wat geitenkaas of feta over te verkruimelen.

Ik at de tarte tatin als lunch met een frisse salade er bij, maar je kunt hem ook als hapje bij de borrel eten. Hij is zowel koud als warm lekker, hoewel mijn voorkeur naar warm gaat. Let er wel op dat je pan ovenbestendig is, want niet alle pannen zijn dat en de geur van verbrand plastic wil je niet in je keuken. Giet het mengsel anders over in een ovenschaal voordat je het bladerdeeg er overheen drapeert.

tomaten tarte tatin

Ingrediënten voor 4 personen
350 gr cherry tomaten
2 tl suiker
1 el Balsamico azijn
Snuf zout
4 plakjes bladerdeeg
1 eigeel

Materialen
Ovenbestendige pan of
Ovenschaal (20 cm)

Bereidingswijze
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

Laat het bladerdeeg in de tussentijd ontdooien.

Was de tomaatjes en dep ze iets droog.

Zet de pan op een zacht een vuur en voeg de suiker, het zout en de Balsamico azijn toe. Laat de suiker oplossen in de azijn.

Voeg de tomaatjes toe en laat ze op een laag vuur in ongeveer 15 minuten zacht worden.

Neem de plakjes bladerdeeg, leg ze een beetje over elkaar heen en rol er een egale lap van met een deegroller.

Haal de pan van het vuur en drapeer het bladerdeeg over de tomaatjes. Druk de zijkanten van het deeg iets naar binnen.

Klop het eigeel los en bestrijk de bovenkant van het deeg met het eitje.

Zet de pan in de oven en bak de tarte tatin in ongeveer 20 minuten goudbruin. Als het tussentijds te donker wordt, dekt je het deeg af met een velletje aluminium folie.

Haal de pan uit de oven en laat het iets afkoelen. Leg een bord omgekeerd op de pan en draai de Tarte Tatin voorzichtig om.

Serveer de Tomaten Tarte Tatin met een frisse salade.

tarte tatin van tomaat

Kaastaart met Krieken
Video: Kooktip Sinaasappel snijden
Bewaar
17 Comments
  • Cynthia

    20 november 2015 at 11:34 Beantwoorden

    Gewoon wat gaatjes prikken in het bladerdeeg zodat het meeste vocht kan verdampen waardoor het taartje er niet zompig uitkomt ?

  • Agnes

    25 juli 2015 at 12:38 Beantwoorden

    Staat af te koelen! Hij ziet er geweldig uit!! Ik heb de bodem met melk gekwast ipv het eigeel, is ook mooi goudbruin geworden!

  • Wanne

    15 april 2014 at 08:56 Beantwoorden

    Om te voor komen dat de taart te nat wordt kun je op de tomatEn twee witte boterhammen besmeerd met pesto in blokjes gesneden leggen en daarover heen het blader deeg leggen Dit neemt het vocht voor je op. EEn maal uit de oven wat geraspte parmazan erover. Heerlijk

  • Marijke

    25 maart 2014 at 12:56 Beantwoorden

    Heb uitgelekte spinazie en geitenkaas toegevoegd. Werd bij mij ook behoorlijk nat. Heb het uiteindelijk wel 40min in oven behad. Misschien de tomaten te lang laten sudderen? Het was ondertussen een vloeibare substantie geworden, niet kleverig meer.. wel lekker overigens.

  • nicole

    23 maart 2014 at 09:14 Beantwoorden

    Ook erg lekker met krieltjes erbij!

  • Marije

    22 maart 2014 at 20:20 Beantwoorden

    Nu zelf uitgeprobeerd. Bij mij is het erg nat geworden. Het deeg is daardoor ook heel kleverig gebleven. Heb je tips? De smaak was wel oké, trouwens!

    • Pauline

      23 maart 2014 at 10:50 Beantwoorden

      Oh wat zonde, heb je wel kleine tomaatjes gebruikt?

      • Marije

        24 maart 2014 at 17:02 Beantwoorden

        Ik heb wel kleine tomaatjes gebruikt. Volgende keer misschien een beschuitje erover kruimelen.

        • Pauline

          25 maart 2014 at 10:01 Beantwoorden

          Dat zou je kunnen proberen, bij mij zorgde de balsamico en de suiker voor een stroperige substantie waardoor het niet nat werd.

    • Maura - YLT

      24 maart 2014 at 12:37 Beantwoorden

      Ik heb laatst ook zo’n taart gemaakt, bij mij wassie ook wat nattig geworden. Ik had gelezen dat je wat paneermeel erover heen kan strooien, zodat het vocht van de tomaten wordt opgenomen… Geen idee of het werkt. Ik vond het nattige alleen niet erg, werd het lekker smeuïg van haha

  • Susanne

    22 maart 2014 at 19:42 Beantwoorden

    Wat onwijs lekker! Nooit van gehoord eigenlijk terwijl je allerlei tarte tatins hebt. Ga ik aan mijn tomaten-verslaafde moeder laten zien!

  • ZONDERZOOI

    22 maart 2014 at 15:31 Beantwoorden

    Wat een grappig recept, heb het net uitgeprobeerd maar dan zelf deeg gemaakt in plaats van bladerdeeg. Lekker!

  • Anniek

    22 maart 2014 at 15:21 Beantwoorden

    Wow, apart zo’n taart zeg! De zoete versie kende ik al wel, maar dit lijkt me ook erg lekker. Eigenlijk een beetje hetzelfde als gevulde bladerdeeghapjes, alleen dan nu in de vorm van tarte tartin, leuk!

  • Marjolein

    22 maart 2014 at 10:53 Beantwoorden

    Ben benieuwd! Smaakt het zoet, met de snoeptomaatjes en suiker? Verbrokkelde geitenkaas of feta lijkt me inderdaad een goede combi!

  • MySimplySpecial

    22 maart 2014 at 10:01 Beantwoorden

    Lijkt me lekker!

  • Dita

    22 maart 2014 at 09:48 Beantwoorden

    Dit ziet er heerlijk uit!

Plaats een reactie