filodeeg hapjes

Kaasstengels van Filodeeg uit de oven

Ik zal heel eerlijk zijn, met stip op één in mijn Guilty Pleasures lijstje staat bittergarnituur. In de zomer pak ik regelmatig een terrasje en daar mogen kaasstengels en bitterballen niet ontbrekend. Toen bedacht ik mij ineens dat dit ook anders kan, net zo lekker maar wel wat gezonder. Ik ging zelf aan de slag met kaasstengels van filodeeg en bereidde ze in de oven.

Omdat ik wel zin had in een experiment maakte ik de kaasstengels van 3 verschillende soorten kaas. Ik gebruikte verse cheddar, mozzarella en fetakaas. Allemaal even lekker en heel easy om te maken. Let er wel goed op dat je de stengeltjes goed dicht vouwt, anders druipt de kaas er uit en dat is zonde.

kaasstengels van filodeeg

Ingrediënten 24 st.
1 pak filodeeg uit het versvak
100 gr fetakaas
100 gr verse cheddar
1 bol mozzarella
Olijfolie

Zo maak je het
Snij de feta, de mozzarella en de cheddar in repen van ongeveer een 0,5 x 8 cm dikte en leg ze apart.

Snij de grote lappen filodeeg in vieren en leg dit aan de kant. Dek het af met een velletje huishoudfolie want filodeeg droogt heel snel uit.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

Nu ga je vouwen, op dezelfde manier als je loempia’s vouwt.

Neem een velletje filodeeg en bestrijk deze met olijfolie.

kaasstengels van filodeeg

Leg een stukje kaas aan het begin van het filodeeg.

Vouw de buitenste zijdes naar binnen en plak ze over de kaas heen. Op deze manier sluit je de kaas af en kan het er niet uitlopen.

Rol de kaasstengel nu voorzichtig op. Plak het uiteinde vast met wat olijfolie.

Dit doe je met alle soorten kaas. Om het rolletje wat steviger te maken, kan je ook 2 velletjes filodeeg op elkaar plakken. Ik heb dat zelf niet gedaan.

Leg de kaasstengels op de bakplaat en bestrijk ze met wat olijfolie.

kaasstengels van filodeeg

Bak de kaasstengels in ongeveer 10 minuten goudbruin.

Serveer de filodeeg stengels met wat chilisaus.

filodeeg stengels

Havermoutmuffins met vijgen
The Basics #10 Taart of Cake Bakken
Bewaar
30 Comments
  • Laura

    9 juni 2016 at 19:45 Beantwoorden

    Eenvoudig maar lekker.. wij hebben het gegeten als kaasstengeltje bij een kopje soep.\r\nDankjewel!

  • Lianne

    30 december 2015 at 10:41 Beantwoorden

    Oeh dit ziet er heel goed uit! Kan ik ze van te voren (6 uur) klaarmaken en afgedekt bewaren denk je?

  • Nora

    18 mei 2015 at 15:50 Beantwoorden

    OMG dat ziet er easy uit!! Ik ga ze vanavond maken!! Te lekker!!

  • Miek

    20 februari 2015 at 21:21 Beantwoorden

    Kun je hier ook cheddar plakjes voor gebruiken? Of is een stuk echt lekkerder? En oude kaas? Of smelt deze niet goed genoeg?

  • Marlinda

    12 januari 2015 at 15:46 Beantwoorden

    Hi Pauline,\r\n\r\nHet ziet er super lekker uit! Waar haal je filodeeg uit het versvak? Ik kan ze alleen maar in de diepvries vinden en dat breekt heel snel.

    • Pauline

      12 januari 2015 at 20:20 Beantwoorden

      AH had het een tijdje maar nu niet meer geloof ik. Anders kun je het bij de turk halen.

  • Suzanne

    30 maart 2014 at 18:05 Beantwoorden

    hoi vraagje kan je de rolletjes ook 2 dagen van te voren rollen in de koelkast bewaren en dan 2 dagen later pas in de oven bakken? of kan ik ze beter eerst bakken dan bewaren en weer opwarmen de 2e dag?

    • Pauline

      30 maart 2014 at 19:45 Beantwoorden

      Ik zou ze direct afbakken, anders worden het slappe stengels. Of ongebakken invriezen, dat kan ook.

  • Ingeborg

    20 maart 2014 at 22:44 Beantwoorden

    Ze waren heerlijk!\r\nIk heb ze gevuld met cheddar, oude kaas en brie.. mmm :)\r\n\r\nMet het eigeel ging het ook goed.

  • Ingeborg

    20 maart 2014 at 10:21 Beantwoorden

    Wat een leuk en simpel idee!\r\nIk heb de ingrediënten in huis en ga ze vanavond maken.\r\n\r\nKan je ze ook met een geklopt ei bestrijken en dicht plakken? (Geen olijfolie in huis namelijk)

    • Pauline

      20 maart 2014 at 11:31 Beantwoorden

      Filodeeg heeft wel iets van vet nodig. Je kunt het proberen met eigeel maar ik denk dat het dan iets droger wordt.

  • Maureen

    18 maart 2014 at 20:21 Beantwoorden

    Vraagje kan je ze ook koud serveren? En is het filodeeg dan niet taai? Heb geen ervaring met filodeeg alleen met bladerdeeg. \r\n\r\nGroetjes!

    • Pauline

      19 maart 2014 at 14:07 Beantwoorden

      Ja dat kan ook, hoewel ik ze warm het lekkerste vind.

  • Rebecca

    16 maart 2014 at 21:46 Beantwoorden

    super leuk idee 😉 \r\ngroetjes rebecca\r\n

  • kim

    16 maart 2014 at 20:22 Beantwoorden

    Oh heerlijk! Ik ben echt een kaasfreak haha deze ga ik binnenkort maken voor bij de borrel:)

  • Lieve

    15 maart 2014 at 23:23 Beantwoorden

    Ziet er goed uit! En het lijken net kaasloempiaatjes

  • Michelle

    15 maart 2014 at 22:12 Beantwoorden

    Dit ziet er echt super lekker uit! Xx

  • Anniek

    15 maart 2014 at 15:17 Beantwoorden

    Oh, dit is echt een supergoed idee! Inderdaad heerlijk om neer te zetten in de zomer, als je lekker buiten op een tuinstoel van de zon zit te genieten. Ik ben sowieso echt gek op gesmolten kaas, en cheddar en feta zijn al helemaal lekker!

  • Martine

    15 maart 2014 at 14:49 Beantwoorden

    Ik ga ze zo maken en zet wel een foto van het resultaat op Twitter (@martinemolenaar). Ben benieuwd… Ook leuk als hapje trouwens met de geitenkaasbolletjes

  • Ruth

    15 maart 2014 at 10:03 Beantwoorden

    En welke kaas vond jij het lekkerst smaken in de kaasstengels?

    • Pauline

      15 maart 2014 at 21:06 Beantwoorden

      Moet ik echt kiezen? Als cheese-aholic vond ik alles lekker, met een lichte voorkeur voor cheddar.

  • ZONDERZOOI

    15 maart 2014 at 09:43 Beantwoorden

    Wat een leuk, makkelijk recept om te maken. Ideaal ook voor op feestjes denk ik!

  • MySimplySpecial

    15 maart 2014 at 09:39 Beantwoorden

    Wat een goed idee weer! Dit wil ik wel eens proberen.

  • Mirjam

    15 maart 2014 at 09:38 Beantwoorden

    Lekker!! Ook makkelijk om een restje kaas op te moeten maken.

  • Claudia

    15 maart 2014 at 09:28 Beantwoorden

    Lijkt me heel lekker!! \r\n\r\nJij hebt zult mooi servies, mag ik vragen waar het van is?

  • Manon

    15 maart 2014 at 09:23 Beantwoorden

    Oeh dat ziet er goed uit! Dit ga ik zeker een keer maken, ik HOU van kaas <3

Plaats een reactie