saté babi

Sate Babi

Nee ik ben geen vegetariër! Je zou bijna denken van wel he? Het is een beetje veel vega hier op de site de laatste tijd. Hoog tijd om weer eens een lekker vleesje op het blog te zetten en wel in de vorm van saté babi, oftewel saté van varkenshaas.

Ik eet niet zo vaak vlees en daarom verschijnen hier ook meer groente receptjes dan vlees gerechten staan. Toch vind ik het best lekker op zijn tijd. Ik ben bijvoorbeeld dol op saté en dan het liefst van de haas, varkenshaas in dit geval. Het liefst eet ik het met dikke frieten met mayonaise, maar het past ook heel goed bij een lekker Indonesische nasi goreng.

Je kunt pindasaus heel gemakkelijk zelf maken. Heb je daar geen zin in of tijd voor dan raad ik je de potten van Calvé aan. Het is een soort pindakaas wat je even moet aanlengen met wat water. Zelf vind ik dat stiekem een heerlijke satésaus.

Saté voor 4 stokjes
600 gr varkenshaas
3 el olijfolie
2 el ketjap
2 teentjes knoflook
Peper en zout

Satésaus
75 gr ongezouten pinda’s
1 tl komijn
1 tl korianderzaad
1 tl sambal
1 teen knoflook
1 el ketjap
1/2 ui gesnipperd
175 ml water

Bereidingswijze
Maak een marinade van de ketjap en de olie. Hak de knoflook fijn en voeg deze toe aan de marinade. Breng de marinade op smaak met peper en zout.

saté babi

Snij de varkenshaas in blokjes van ongeveer 2,5 x 2,5 cm en leg deze minimaal twee uur in de marinade.

Voor de pindasaus maal je de pinda’s fijn in een keukenmachine. Voeg de knoflook, de komijn, het korianderzaad, de ketjap en de sambal toe en mix het zo glad mogelijk. Als je van grove saté houdt, mix je het korter.

Rijg de stukken varkenshaas aan een spies en bak ze rondom bruin in een grillpan.

Voor de saus neem je een sauspan. Fruit een ui aan in wat olie en voeg het pindamengsel toe. Bak het geheel kort aan en voeg beetje bij beetje het water toe. Als de saus te dik is, voeg je extra water toe.

Serveer de saté met de saus, ik hou er van om het apart te doen, maar je kunt het er natuurlijk ook overheen gieten.

saté babi

Ovenrisotto met prei en geitenkaas
Hotspot FG Food Labs
Bewaar
22 Comments
  • Ingrid Viersen

    9 december 2015 at 20:19 Beantwoorden

    Voor de lekkerste sate, doe ik tegenwoordig naast de olijfolie, ketjap manis (van Conimex),eenzelfde hoeveelheid honing in de dressing… Met honing moet je wel oppassen, want t kan gaan aanbranden. Regelmatig keren. In de grilpan tot t mooi bruin is, dan eraf en op n bord onder alufolie na laten garen..\r\n\r\nIk maak al jaren pindasaus van pindakaas. De gewone van Calvé. Uitje fruiten, evt knoflook mee fruiten. Paar eetlepels pindakaas er door roeren. Als t mooi glad is, melk toevoegen net zo lang tot t mooi is. Op smaak brengen meet sambal en ketjap. Hou met t melk toevoegen er wel rekening mee dat er nog ketjap bijkomt qua dikte.

  • Irma

    2 december 2015 at 13:50 Beantwoorden

    Ik heb beide versies geprobeerd te maken. De pinda versie krijg ik niet goed gemalen in mijn hakmolen. De structuur blijft korrelig. Kan ik iets toevoegen om te zorgen dat het een smeuïge massa wordt?\r\nTevens de pindakaasversie gemaakt maar die is veel te plakkerig… ik heb goede kwaliteit pindakass van AH gebruikt.

  • LilModeBo

    19 februari 2015 at 22:25 Beantwoorden

    Vraagje; welk merk ketjap gebruik jij hiervoor? Er zit nogal verschil in!

  • Ad

    19 februari 2014 at 20:56 Beantwoorden

    Heerlijk, we hebben het vanavond gegeten. Zowel de satésaus als de saté zelf. Beide zijn een blijvertje.

  • Anne

    10 februari 2014 at 12:07 Beantwoorden

    Ik ben wél vegetariër maar heb dit recept gemaakt voor mijn schoonouders en vriend, samen met nasi geserveerd. Kon het dus zelf niet proeven, maar het is goed ontvangen 🙂 dank daarvoor!

  • Bibiesboeken

    7 februari 2014 at 12:24 Beantwoorden

    Dat ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker eens maken!

  • Kayleigh

    5 februari 2014 at 11:14 Beantwoorden

    Dit ziet er zo lekker uit! En ik ben blij dat ik nu eindelijk een goed recept heb gevonden voor satesaus! Ga dit binnenkort zeker maken 🙂

  • Dita

    4 februari 2014 at 20:09 Beantwoorden

    Oh lekker!

  • MySimplySpecial

    4 februari 2014 at 16:09 Beantwoorden

    Oh lekker! Dit is ook zeker wat voor mijn vriend.

  • Simone

    4 februari 2014 at 13:58 Beantwoorden

    Ziet er heeeeerlijk uit, ben gek op saté!

  • Mandy

    4 februari 2014 at 13:14 Beantwoorden

    Het is bijna hoe mijn familie de saté klaar maakt, lekker hoor. Wel grappig, wij (als indo’s zijnde) eten eigenlijk nooit satésaus bij saté of andere gerechten. Volgens mij doen alleen Nederlanders dat, maar waarom ook niet? Je moet toch eten wat je lekker vindt!

    • Pauline

      4 februari 2014 at 16:44 Beantwoorden

      Ah wat grappig dat wist ik niet. Leuk dat ik het toch op de Indo manier doe.

  • Susanne

    4 februari 2014 at 09:17 Beantwoorden

    Oehh lekker! Ik ben allen meer fan van kip dan van varkensvlees. En ook nog helemaal zelf de pindasaus maken, Hmmmm! De stap van noten malen sla ik meestal over en vervang dat gewoon door pindakaas! Beetje lui haha

  • Manon

    4 februari 2014 at 08:47 Beantwoorden

    Ik ben ook dol op saté en dan vooral in combinatie met extra veel pittige satésaus, deze ziet er ook heel goed uit.

  • Reny

    4 februari 2014 at 08:44 Beantwoorden

    Yum! Ik ben eigenlijk wel erg gek op saté…. ! Marineren doe ik op dezelfde manier als jij, vaak nog met een pepertje erbij, lekker pittig!\r\n\r\nVoor satésaus was ik nog op zoek naar een recept, dus thanx! Ik heb alleen met 75 gram noten altijd een beetje ruzie met mijn keukenmachine, alles klimt dan tegen de zijkant aan waardoor het mes geen nootjes meer snijdt maar als een dolle aan het draaien is… 🙁 Heb jij daar dé tip voor?

    • Pauline

      4 februari 2014 at 10:49 Beantwoorden

      Ik heb zo’n klein hakkertje van mijn staafmixerset die ik altijd gebruik en dan heb je dat probleem niet 😉

      • Reny

        4 februari 2014 at 11:31 Beantwoorden

        Ja, goeie! Ik ga eens op zoek naar zo’n kleintje…dank!

  • Malou

    4 februari 2014 at 08:17 Beantwoorden

    Lekker!! Meestal doe ik het vlees al door de nasi (dat deed ik ook bij jouw recept). Wel even marineren in ketjap natuurlijk! Helaas heb ik geen keukenmachine en haal m’n satesaus dus gewoon uit een potje. Misschien toch maar sparen voor eentje!

    • Pauline

      4 februari 2014 at 10:50 Beantwoorden

      Ik gebruik eigenlijk altijd mijn staafmixerset met hakkertje. Zo’n fancy apparaat staat ook nog op mijn verlanglijstje.

    • pieke

      7 februari 2014 at 11:57 Beantwoorden

      pindakaas van de natuurvoedingswinkel, met alleen maar pinda er in voldoet ook prima!

Plaats een reactie