pommes duchesse

Pommes Duchesse van Zoete aardappel

Oh wat ben ik toch dol op de zoete aardappel. Dit knaloranje knolgewas kun je echt overal in stoppen en het is nog eens hartstikke gezond ook. Voeger was ik dol op aardappelsoesjes uit de oven, we aten ze vaak met kerst. Maar wist je dat je ook Pommes Duchesse van zoete aardappel kunt maken?

Pommes Duchesse is het chique woord voor aardappelsoesjes of aardappelrozetjes. Ik probeerde het onlangs uit en dat ging goed. Ik maakte een zachte puree van de zoete aardappel en deze ging de spuitzak in. Binnen een handomdraai had ik lekkere rozetjes gespoten. Ze gingen nog even de oven in en klaar waren ze. Zo delish en nog gezond ook. Nu wil ik binnenkort ook eens proberen om kroketjes te maken van zoete aardappel, iemand daar al ervaring mee?

zoete aardappelpuree

Ingrediënten voor 10 st.
350 gr zoete aardappel
1 eidooier
1 klontje boter*
Peper en zout

Zo maak je het
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in stukken.

Kook de zoete aardappelen in ongeveer 15 minuten gaar.

Stamp er een fijne puree van en voeg eventueel een klontje boter toe.

Breng de zoete aardappelpuree op smaak met peper en zout en roer en een eidooier doorheen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Neem een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en stop de iets afgekoelde puree in de spuitzak.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spuit rozetjes van de zoete aardappel van ongeveer 3 cm groot op de bakplaat.

Bak de pommes duchesse in ongeveer 25 minuten goudbruin.

Serveer ze meteen.

pommes duchesse

*Volg je de voedselzandloper, laat dan de boter achterwege.

Bastilla met pompoen
Het quinoa probleem + de soorten
Bewaar
34 Comments
  • Deavyn

    6 december 2016 at 12:50 Beantwoorden

    Is het ook mogelijk om het te pureren met een staafmixer? Ik weet dat het bij gewone aardappelen niet kan, maar aangezien de zoete aardappel een groente is, dan misschien wel?\r\nIk heb geen stamper o.i.d. omdat ik geen liefhebber ben van aardappelpuree of stamppot (dus dat eet ik alleen als ik bij anderen mee eet). Ik twijfel ook of ik het voldoende fijngestampt zou krijgen om rozetjes ervan te maken.\r\nIk hoop dat het met de staafmixer kan, want ik zou ze graag proberen te maken!

    • Pauline

      7 december 2016 at 22:10 Beantwoorden

      Ik weet dat eigenlijk niet heel zeker. Volgens mij kan het wel. Wat ik ook wel eens doe is mixen met een kneedhaak.

  • Lianne

    19 december 2015 at 23:31 Beantwoorden

    Wat een leuk recept, ik kom ze voor mijn kerstinspiratie tegen en wil ze graag maken deze kerst. Kan ik ze ook (een dag van te voren) voorbereiden zodat ik ze op het moment zelf alleen nog maar in de oven hoef te schuiven? Zo ja heb je een tip hoe ik ze het beste kan bewaren? Dank je wel!

  • Tharin

    24 februari 2015 at 18:49 Beantwoorden

    Mmm, vanavond geprobeerd en ze waren super! Zelfs mijn sceptische broertje – die nog nooit een zoete aardappel geproefd had – vond ze heerlijk 🙂

  • Emy

    30 december 2014 at 22:03 Beantwoorden

    Kan het ook zonder eidooier?

  • Saskia

    16 december 2014 at 14:30 Beantwoorden

    Kunnen ze ook in de frituur of airfryer in plaats van oven?

    • Pauline

      16 december 2014 at 17:48 Beantwoorden

      Ja dat kan ook, alleen mogen ze elkaar niet raken omdat ze vrij zacht zijn. Dus dan moet je ze in kleine batches frituren.

      • Saskia

        18 december 2014 at 11:24 Beantwoorden

        Dankje Pauline! Ik denk dat ik ze een dag van te voren maak en eerst invries, dan zijn ze minder zacht als ze de airfryer ingaan. Hopelijk blijven ze dan net zo lekker!

  • Eva

    29 mei 2014 at 17:47 Beantwoorden

    Mmm ze waren heerlijk !! Ben heel benieuwd naar de kroketjes 🙂

  • M

    28 mei 2014 at 20:57 Beantwoorden

    Zien er heel erg lekker uit! Ga ze snel proberen! Voor hoeveel personen zijn de 8 – 10 stuks bedoeld? Wat is een normale hoeveelheid p.p?

  • Ineke

    1 maart 2014 at 16:47 Beantwoorden

    Hoe saai zou ons leven zijn zonder de heerlijke zoete aardappel. :)\r\nAls je er groene Rosettes naast wil, maak een puree van broccoli met b.v. een lichte blauwschimmel. Heel goed van te voren te maken, later even in de magnetron zo weer heet.!

  • Lotte

    27 februari 2014 at 17:22 Beantwoorden

    Aardappelen passen niet binnen de Voedselzandloper toch? Maar zoete aardappelen dus wel? Het ziet er namelijk erg lekker uit!

    • Pauline

      27 februari 2014 at 17:36 Beantwoorden

      Ja zoete aardappelen wel, want die behoren tot de knollen en is dus groente. Lucky you!

  • Uniflame

    25 februari 2014 at 21:11 Beantwoorden

    Dit lijkt me heel erg lekker! Ga ik snel een proberen. Ik heb pas zoete aardappel kroketjes gemaakt. Erg lekker en niet moeilijk. Ik heb de link naar het recept in het website vakje gezet 🙂

  • charissa

    25 februari 2014 at 20:26 Beantwoorden

    Lijkt me erg lekker! Binnenkort maar een keer proberen

  • L

    25 februari 2014 at 16:58 Beantwoorden

    kan je de zoete aardappel ook vervangen door gewone aardappel ?

  • Con leche

    25 februari 2014 at 14:11 Beantwoorden

    Ik ben ook helemaal weg van zoete aardappel dus dit is een goede variant, leuk!

  • Nicole

    25 februari 2014 at 11:54 Beantwoorden

    Lijkt me super. Wij zijn dol op zoete aardappels.

  • Anniek

    25 februari 2014 at 11:07 Beantwoorden

    Hmm, ziet er superlekker uit, dit ga ik binnenkort eens proberen, het is ook helemaal niet moeilijk! Ik had laatst ook een heerlijk stamppotje gemaakt met zoete aardappel, mango, rucola en feta, superlekker!

  • Maaike

    25 februari 2014 at 10:24 Beantwoorden

    Wij zijn hier ook echt dol op zoete aardappels, dus deze komen zeker een keer op tafel! Wat een leuk idee! :)\r\n\r\nZelf geen ervaring met kroketjes van zoete aardappel, maar volgens mij Ellen (in haar rode keuken) daar wel een recept van!

  • Manon

    25 februari 2014 at 09:57 Beantwoorden

    Oh ik heb laatst ook zoete aardappel ontdekt en ik vond het superlekker. Ik ga deze een keertje proberen, misschien van het weekend wel!

  • Farah

    25 februari 2014 at 09:56 Beantwoorden

    Wauw dit is echt een goed idee!\r\n\r\nZijn ze ook helemaal krokant aan de buitenkant? Of valt dat mee?

    • Pauline

      26 februari 2014 at 13:06 Beantwoorden

      Wel iets minder krokant dan de aardappelsoesjes maar zeker niet minder lekker 🙂

  • Jolien

    25 februari 2014 at 09:00 Beantwoorden

    Ik ben van plan om vanavond een keer iets anders met aardappels te doen. En hier is mijn inspiratie! Top!

  • MySimplySpecial

    25 februari 2014 at 08:53 Beantwoorden

    Dat wil ik ook wel eens proberen!

  • coco

    25 februari 2014 at 08:46 Beantwoorden

    Zo zit er lekker uit!! Ga ik zeker maken!! Heb ook al veel gekookt uit de voedselzandloper kookboek!!!

  • Eva

    25 februari 2014 at 08:43 Beantwoorden

    Dit lijkt me super lekker!

  • Jolice

    25 februari 2014 at 08:39 Beantwoorden

    Superleuk recept! Denk je dat het mogelijk is de puree al een dag eerder te maken en dan op het laatste moment de toefjes te spuiten en in de oven te zetten?

Plaats een reactie