citroentiramisu

Frisse citroentiramisu

Ik heb marketing gestudeerd en daar leerde ik de 80/20 regel, 20% van het assortiment zorgt voor 80% van de omzet. Maar die 80/20 regel kun je op veel meer dingen toepassen, ook in het dagelijks leven, zo eet ik voor 80% gezond en suikervrij en die 20% staat voor genieten. En dat deed ik volop met deze frisse citroentiramisu uit het boek Mijn favoriete desserts van Janneke Philippi.

Ik hou van frisse toetjes en ben dol op citroen. En dan zit je met dit toetje wel goed. Ik zag het eerder al voorbij komen op de blog van Caroline, al net zo’n lekkerbek als ik. In het boek staat dat je het dessert in kookringen moet maken, maar ik heb zelf gewoon schaaltjes gebruikt. Dit is het 2e recept dat ik maakte uit het boek van Janneke en ik ben wederom enthousiast. Als je net als ik dol bent op toetjes is dit boek een musthave voor in de keuken.

citroentiramisu
Ingrediënten voor 4 personen
2 citroenen
2 blaadjes gelatine
75 gr suiker
3 el limoncello
20 amarettikoekjes*
250 gr mascarpone
50 ml slagroom

Zo maak je het
Was de citroen en rasp het gele gedeelte van de schil. Pers de citroenen vervolgens uit en doe 100 ml sap in een steelpan. Voeg de rasp en de suiker toe en breng het aan de kook.

Roer het af en toe door. Het mengsel is klaar als de suiker is opgelost.

Neem de pan van het vuur en voeg de Limoncello toe.

Laat de gelatine in de tussentijd weken in ruim koud water.

Doop 16 van de bitterkoekjes in de siroop en verdeel ze over de bodem van 4 schaaltjes.

Verwarm de resterende citroensiroop opnieuw. Knijp de gelatine goed uit en voeg dit al roerende toe aan je siroop. Zorg dat er geen klontjes ontstaan.

Klop de mascarpone met een slagroom met een mixer tot een dikke romige crème.

Mix de citroensiroop door de crème en verdeel de massa over de 4 schaaltjes.

Laat de citroentiramisu minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Garneer de tiramisu met de resterende bitterkoekjes.

DSC_0218 2

* amarettikoekjes zijn harde, knapperige bitterkoekjes. Ik kon ze zelf niet vinden dus ik heb gewone bitterkoekjes gebruikt.

Het quinoa probleem + de soorten
Turkse Tosti met Sucuk
Bewaar
44 Comments
  • Gonny Joon

    26 december 2016 at 08:47 Beantwoorden

    Lekker fris toetje, was een succes!! We hebben ervan genoten.

  • Laura

    18 december 2015 at 11:00 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit! Is mascarpone vervangbaar in verband met een koemelk/lactose allergie?

  • A.Huisman

    25 juli 2015 at 21:41 Beantwoorden

    bij het inschenken komen de koekjes boven drijven?

  • Maaike van Lieshout

    17 maart 2015 at 17:15 Beantwoorden

    Beste Pauline,\r\n\r\nHeb afgelopen weekeinde voor vrienden dit toetje gemaakt. S’Middags gemaakt en s’avonds gegeten. Ik heb stijfgeslagen slagroom uit een kartonnen beker vd super gebruikt en vond eigenlijk, met 2 blaadjes gelatine, de massa aan de te dikke kant. Had ik wellicht vloeibare slag moeten gebruiken? Verder vonden wij de smaak perfect. Dit toetje is zeker voor herhaling vatbaar maar hoor graag van je wat ik fout heb gedaan. Alvast bedankt voor je reactie en met vriendelijke groet, maaike

  • Roos

    12 november 2014 at 18:47 Beantwoorden

    Heb het recept vanmiddag uitgeprobeerd. Lekker toetje! Zelf had ik wel amarettikoekjes, en dat is toch wel heel lekker, want dat is iets knapperiger dan bitterkoekjes. \r\nHet recept is in ieder geval echt een aanrader!

  • liesbeth

    5 november 2014 at 18:19 Beantwoorden

    Voor Amarettikoekjes moet je bij intratuin zijn! Zijn heerlijk! Ga je recept proberen

  • Lara

    4 november 2014 at 21:24 Beantwoorden

    Wow! Dit klinkt te lekker! Ik had nog een recept nodig voor zondag en dit word het!

  • Henrike

    21 oktober 2014 at 11:44 Beantwoorden

    Leuk recept, en fijn want bitterkoekjes zijn gluten-vrij!

  • Jeanne

    4 augustus 2014 at 10:09 Beantwoorden

    Hi Pauline,\r\nIs er een manier om dit toetje wat minder machtig te maken?\r\nZou ik bijvoorbeeld de slagroom kunnen vervangen voor iets anders?\r\nGr.\r\nJeanne

    • Pauline

      4 augustus 2014 at 15:59 Beantwoorden

      Dat is zonde, ik zou gewoon een kleinere portie te nemen 😉

  • Jeanne

    29 juni 2014 at 22:27 Beantwoorden

    Hi Pauline,\r\n\r\nIn het ingredientenlijstje staan 20 koekjes maar je gebruikt er 16 toch? 4 per bakje zeg maar. Wat doe je met de overige 4? Gebruik je die ter garnering?\r\n\r\nJeanne

    • Pauline

      1 juli 2014 at 17:53 Beantwoorden

      Oeps, inderdaad ter garnering. Ik heb het aangepast!

      • Jeanne

        2 juli 2014 at 08:22 Beantwoorden

        Hi Pauline,\r\n\r\nIk heb de citroentiramisu gemaakt en het was werkelijk heerlijk! Een lekker en makkelijk toetje wat er toch heel chique uitziet :-)\r\nIk zou het de volgende keer willen maken met stroopwafels in plaats van bitterkoekjes, zou dat kunnen?\r\nIk vond de bitterkoekjes namelijk een beetje te taai van structuur geworden.\r\n\r\nGroetjes,\r\nJeanne

        • Pauline

          2 juli 2014 at 11:31 Beantwoorden

          Oh dat is vast heel erg lekker!

          • Jeanne

            2 juli 2014 at 13:41

            En dan met sinaasappel ipv citroen 🙂 🙂

  • Anne

    18 april 2014 at 22:04 Beantwoorden

    Dit toetje lijkt me heerlijk, maar ik gebruik liever geen gelatine. Kan het ook met agar agar gemaakt worden? En hoe doe je dat dan qua hoeveelheid agar agar en de verwerking ervan?

    • Pauline

      19 april 2014 at 20:16 Beantwoorden

      Dat kan zeker, ik zou Max 2 tl gebruiken.

      • Hans

        10 augustus 2014 at 18:53 Beantwoorden

        Hallo Pauline,\r\nDe knapperige amaretti’s gaan drijven….\r\nEn wat betreft de Agar Agar… 5 gr komt overeen met 8 vellen gelatine. Agar wordt na ± 24 uur weer langzaam vloeibaar dus voor die tijd… SMULLEN!!!\r\nMet groet, Hans

  • Noortje Bakker

    7 april 2014 at 11:33 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\nKun je dit toetje ook een dag van te voren maken en dan bewaren in de koelkast? Of worden de koekjes dan te ”zompig”?\r\nGroetjes Noortje

    • Pauline

      8 april 2014 at 11:23 Beantwoorden

      Ze worden sowieso een beetje zompig, maar dat hoort bij Tiramisu. Dus je kunt het gerust een dag vantevoren maken.

      • Noortje Bakker

        11 april 2014 at 10:23 Beantwoorden

        Oke, dank je wel, ik ga er vandaag mee aan de slag 🙂

  • louise

    26 februari 2014 at 05:24 Beantwoorden

    Wat is limoncella en is dat bij de supermarkt te koop maar kan je dat weglaten.

    • Pauline

      26 februari 2014 at 13:01 Beantwoorden

      Dat is een citroen likeurtje, je kunt kleine flesjes bij de slijterij kopen en ook sommige supermarkten hebben het.

  • Marjolein

    24 februari 2014 at 22:47 Beantwoorden

    Ook deze vandaag gemaakt voor mijn 7-jarige dochter die gek op citroen is! Limoncello maar niet gebruikt

  • Leontine

    23 februari 2014 at 19:34 Beantwoorden

    Zou je de bitterkoekjes niet in de oven kunnen drogen?

    • Pauline

      24 februari 2014 at 13:28 Beantwoorden

      Zou ik niet doen, met gewone bitterkoekjes is het ook heel lekker.

  • Annebelle

    23 februari 2014 at 14:14 Beantwoorden

    Wauw, goddelijk!

  • Anniek

    23 februari 2014 at 13:02 Beantwoorden

    Hmm, dit ziet er echt heerlijk uit, en ik houd ook erg van tiramisu dus dit lijkt me lekker! Ik heb net vandaag ook een soort van tiramisucake gemaakt, je moest het op een hele aparte wijze maken. Het was een luchtige cake waar je een hele nacht een soort van glazuur in moest laten trekken. Het lijkt wel een beetje op tiramisu, en het is zo lekker!

  • Joyce

    23 februari 2014 at 11:29 Beantwoorden

    Lijkt me erg lekker!

  • Claudia

    23 februari 2014 at 11:24 Beantwoorden

    Hmmm ziet er heerlijk uit! En toevallig heb ik nog een grote fles ongeopende limoncello staan 😉

  • MySimplySpecial

    23 februari 2014 at 11:20 Beantwoorden

    Dat lijkt me erg lekker!

  • Manon

    23 februari 2014 at 10:57 Beantwoorden

    Klinkt echt superlekker. Ik ben dol op alles met citroen!

  • Caroline brouwer

    23 februari 2014 at 10:41 Beantwoorden

    Dank voorde link Pauline! Dit is een favoriet van mij en wat een mooi boek is het “Mijn favoriete desserts”!

  • Maura - YLT

    23 februari 2014 at 09:06 Beantwoorden

    Gister toen ik mijn kamer aan het opruimen was kwam ik nog een klein flesje limoncello tegen. Zat net te denken wat ik daar nog eens mee zou doen 😉

  • SUsanne

    23 februari 2014 at 08:53 Beantwoorden

    Klinkt eigenlijk heel erg lekker! Ik hou altijd wel van het frisse van citroen. Ik vind het alleen altijd jammer dat als er drank in een dessert gaat je of het al in huis moet hebben of het er dan speciaal voor moet kopen.

    • Pauline

      23 februari 2014 at 16:12 Beantwoorden

      Je kunt het vaak ook in kleine flesjes kopen bij de slijterij, die gebruik ik meestal.

  • Svenja

    23 februari 2014 at 08:45 Beantwoorden

    Lijkt mij een verassende combinatie, maar zeker het proberen waard. Lijkt me heerlijk als het straks weer warmer wordt.

  • Dita

    23 februari 2014 at 08:35 Beantwoorden

    Lekker!

  • Annet

    23 februari 2014 at 08:09 Beantwoorden

    Lekker! Amaretti’s koop je bij Xenos.

    • Pauline

      23 februari 2014 at 16:13 Beantwoorden

      Thanks Annet 🙂

      • Manon

        23 februari 2014 at 19:13 Beantwoorden

        Ze verkopen ze ook gewoon bij de AH, volgens mij wel van de excellent lijn dus weet niet of ze ze bij elk filiaal hebben.

Plaats een reactie