Shakshuka met zalm

Vis bereiden

Wij proberen iedere week een keer vis te eten, omdat het gezond is en lekker licht. De meest gebruikte vissoorten in onze keuken zijn (gerookte) zalm, kabeljauw forel en tonijn. Maar vis bereiden, hoe doe je dat?

In de viswijzer op goedevis.nl kun je zien welke vis volop aanwezig is en je met een gerust hart kunt eten. Het liefst eten we natuurlijk verse vis van de visboer, gevangen in de Noordzee. Al moet ik bekennen dat we ook gewoon vis in de vriezer hebben liggen; dat heeft weer met gemak te maken…

Of je nu van gebakken vis, sashimi of een smakelijke ceviche houdt, er is voor elk wat wils. In dit artikel nemen we je mee op een culinaire reis door verschillende bereidingswijzen voor vis, waarbij we je handige tips en trucs geven om het beste uit elke methode te halen. Leer hoe je vis op de huid bakt voor een knapperig korstje, vis marineert en grilt voor een vleugje oosterse smaak, of vis pocheert voor een lichte en gezonde maaltijd.

Vis bereiden: 10 kooktechnieken

Rauwe vis – Sashimi

Japans eten heeft de harten van velen veroverd, en sashimi is een ware traktatie en inmiddels te vinden op menig menu. Zalm en tonijn zijn populaire keuzes, maar ook andere vissoorten zoals zeebaars en makreel lenen zich ook goed voor deze rauwe delicatesse. Zelf maken? Gebruik superverse vis en een superscherp mes.

Ceviche

Ceviche is een verrukkelijke manier om vis te bereiden. Het wordt gegaard in citroensap of een ander zuur, waardoor de vis een heerlijke smaak krijgt zonder warmte. Het doet me denken aan onze jeugd, toen we genoten van zure haring en rolmops. Tegenwoordig worden zalm, makreel, zeebaars en zelfs coquilles vaak op deze verfrissende manier klaargemaakt.

Gebakken vis

Een typisch Hollands visje: gebakken in roomboter, vooral witvis zoals kabeljauw en tong. Met een vleugje peper en zout en een laagje bloem voor een knapperig goudbruin korstje. Simpel, maar oh zo lekker.

Op de huid gebakken

In veel restaurants staat ‘op de huid gebakken’ op het menu. Het vel van de vis wordt dan niet verwijderd, maar juist meegebakken. Het geheim is een krokant huidje. Verhit wat olie of boter in de pan, leg de vis met de velkant naar beneden en laat hem in ongeveer 5 minuten gaar worden. De vis is perfect als hij van binnen nog een beetje rosé is en een mooi crispy korstje aan de buitenkant heeft.

visrecepten

Gefrituurde vis

Wie kent ze niet: lekkerbekjes en kibbeling. Vaak gemaakt van kabeljauw, bedekt met een beslag van bloem, kruiden en spa rood of bier, en vervolgens goudbruin gefrituurd in ongeveer 5 minuten. Het resultaat: een heerlijk krokant laagje. Een van de meest geliefde visgerechten in Nederland, ook onder kinderen.

Gegrilde vis

Zalm en tonijn zijn onze favorieten als het op grillen aankomt, vooral op Oosterse wijze. Marineer de vis van tevoren in sojasaus, olijfolie, knoflook en eventueel wat chilipeper. Verhit een grillpan en gril de vis ongeveer 2 tot 3 minuten per kant. De perfecte garing is lichtroze van binnen en met een grillstreep aan de buitenkant. Zalm en tonijn zijn bij uitstek geschikt om te grillen.

Vis uit de oven

Een complete maaltijd bereiden in de oven? Leg een paar moten zalm, kabeljauw of een hele forel in een grote braadslee en voeg verse kruiden, aardappeltjes en groenten toe. Rooster alles in ongeveer 25 minuten op 180 graden voor een heerlijke maaltijd.

Gepocheerde vis

Een lichte en gezonde bereidingswijze: vis pocheren in water of bouillon. Breng water of bouillon aan de kook en zet het vuur lager zodat de vloeistof net tegen de kook aanhangt. Leg de vis in de bouillon en pocheer in ongeveer 6-8 minuten, afhankelijk van de dikte van de vis. Zalm en kabeljauw zijn bijvoorbeeld heel erg geschikt voor pocheren.

Op de BBQ

In de zomer is vis op de barbecue echt een feestje. Gebruik een speciale vistang om een hele vis vast te zetten. Vul de buik met verse kruiden en schijfjes citroen voor een heerlijke smaak. Grill in ongeveer 15 minuten op de barbecue. Forel en makreel zijn bij uitstek geschikt voor deze bereiding. Liever geen hele vis bereiden? Je kunt ook spiesjes maken van blokjes gemarineerde zalm, kabeljauw of andere vissoorten.

En Papillote

“En Papillote” betekent letterlijk “ingepakt.” Wikkel de visfilet samen met groenten en kruiden in bakpapier of aluminiumfolie en plaats het pakketje ongeveer 15 minuten in een oven van 200 graden. De visfilet stoomt als het ware gaar in zijn eigen sappige vocht. Deze manier van vis bereiden is ook een gezonde optie, omdat er geen boter aan te pas komt.

Traybake met zalm
Forel uit de oven

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in