gezond bananabread

Healthy Bananabread Recept

Dit gezonde bananabread is het meest bekeken recept op mijn blog. En ik snap wel waarom. Ieder weekend bak ik iets gezonds, zonder suiker en meestal ook zonder tarwe. Dit doe ik omdat ik dan de hele week een lekker en gezond tussendoortje heb. In mijn boek plaatste ik al een recept voor een bananenbrood en die is bij velen favoriet. Omdat bananabread ook mijn favoriete gezonde snack is, besloot ik een variatie op het recept te maken. En deze is stiekem nog lekkerder dan de versie in mijn boek. Later ontdekte ik dat dit brood ook heel lekker is met pindakaas. Echt probeer dat ook.

Eigenlijk weet ik niet zo goed waarom een banana bread een brood heet, waarschijnlijk door de vorm. De smaakt en structuur lijkt echter meer op cake, halleluja! De bananen maken het lekker zoet en daardoor heb je helemaal geen suiker nodig. Omdat ik niet voldoende amandelmeel meer had, gooide ik er wat boekweitmeel door heen. Je kunt dit dus ook van 100% amandelmeel maken. Het boekweitmeel zorgt voor een iets stevigere structuur.

Als je nog op zoek bent naar een ander bananabread recept, dan kan ik je deze chocolade versie ook  van harte aanbevelen. Superlekker. Voor de snelle trek maak je dit bananabread in a mug. Binnen 2 minuten klaar. Das ook fijn.

bananabread recept

Ingrediënten voor 1 cake van 23 cm
3 rijpe bananen
3 eieren
150 gr amandelmeel*
60 gr dadels (3 medjool dadels)
2 tl bakpoeder
50 gr pure chocola
75 gr gemengde noten
30 gr kokosrasp
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Pureer de bananen samen met de dadels (z0nder pit) glad met een staafmixer in een kom.

Voeg één voor één de eieren toe en klop ze met een garde door het beslag.

Spatel het het amandelmeel met het bakpoeder en een snuf  zout door het beslag.

Hak de noten en de chocola in stukjes en spatel deze door het beslag.

Spatel tenslotte de kokosrasp door het bananen beslag.

Vet een cakevorm (23 cm) in met een bakspray en giet het mengsel in de vorm.

Bak het bananabread in ongeveer 45 minuten af in een voorverwarmde oven. De cake is gaar als een prikker er schoon en droog uit komt, als je deze in het midden van de cake steekt,

Laat het bananenbrood iets afkoelen in de vorm en stort het dan op een taartrooster.

gezond bananabread

Nog wat tips

  • Luchtdicht verpakt, of verpakt in alumiunum folie kan je het bananabread ongeveer 5 dagen bewaren.
  • Je kunt het bananabread ook  heel goed invriezen. Bewaar de plakjes afzonderlijk in een diepvrieszakje.
  • Hou je van zoet voeg dan eventueel wat honing/kokosbloesemsuiker/agavesiroop toe.
  • Amandelmeel geeft het brood een lekkere nootachtige structuur en is glutenvrij.
  • Je kunt het bananabread ook met speltbloem maken. Ook kan je de helft van het meel vervangen voor quinoameel, havermeel of boekweitmeel. Daar wordt hij iets steviger van.
  • De pure chocolade van Vivani is gezoet met kokosbloesemsuiker

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Vis Taco's met Zalm
Pauline's Culi Nieuws #7
Bewaar
373 Comments
  • Anke v B

    18 oktober 2015 at 20:39 Beantwoorden

    Volgens mijn berekening ongeveer 1800 kcal ??.\r\nIk ben nieuw op de “healthy” recepten pagina’s maar dit is wel heel veel ook in vergelijking met vervanging van een boterhammetje of cracker?

    • Tineke

      26 oktober 2015 at 16:20 Beantwoorden

      Ik kom ook ongeveer op 1800 kcal voor de hele cake. Zeg dat je 10 plakken er uit haalt en er 3 op eet dan zit je op 180 kcal * 3 = 540 kcal. Als een lunch is zoiets prima. (Als tussendoortje vind ik 180 calorieën wel veel.)

  • Anke v B

    18 oktober 2015 at 20:14 Beantwoorden

    Hoi Pauline. \r\n\r\nIk was erg benieuwd wat dit recept aan kcal bevat.\r\nIk snap dat het afhankelijk is van de dikte van de plakken dus als in totaal van de hele cake/brood?\r\n\r\nGroetjes Anke

  • Quinty

    15 oktober 2015 at 16:03 Beantwoorden

    Hmm ik ben deze nu aan het maken!!. Ik vraag me alleen af of ik het amandelmeel kan vervangen door een ander meel (bijvoorbeeld Speltmeel? ) omdat ik het nogal duur vind voor mij als studentje. Liefs!

  • Quinty

    15 oktober 2015 at 15:56 Beantwoorden

    Hmm ik ben deze nu aan het maken!! Alleen vind ik amandelmeel erg duur voor mij als studentje. Zou ik dit ook kunnen vervangen door iets anders? Zoals Speltmeel?

  • Marina

    4 oktober 2015 at 17:16 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\nIk vind dit recept geweldig……al vaak gemaakt. Ik wil ze nu in een cup cakevorm gaan maken . Ik denk dat ik de baktijd moet aanpassen hiervoor…suggesties..??\r\nGroeten Marina

    • Pauline

      5 oktober 2015 at 15:31 Beantwoorden

      Een half uurtje is dan voldoende. Gewoon even kijken tussentijds 🙂

      • Marina

        7 oktober 2015 at 10:27 Beantwoorden

        ok..dankjewel!

  • Yvette

    9 september 2015 at 19:15 Beantwoorden

    Deze is echt heerlijk! Het lukt mij alleen elke keer met bananenbrood niet om het is z’n geheel goed uit de vorm te krijgen. Ik laat het brood eerst afkoelen; ene keer een uur, andere keer 15 min. Maar er blijft steeds een deel van de bodem vast zitten in de vorm. Ik vet de vorm in met Bakspray. \r\nDoe ik toch iets verkeerd??

    • Elena

      10 september 2015 at 19:32 Beantwoorden

      Bij mij werkt het altijd goed wanneer ik bakpapier in het bakblik leg!:)

  • elza

    8 september 2015 at 20:11 Beantwoorden

    Wauw!!! wat een fantastisch recept is dit!! De chocola heb ik eruit gelaten, het broodje is heerlijk!!!

  • SIlvia

    5 september 2015 at 09:39 Beantwoorden

    Vandaag een versie gemaakt met hazelnootmeel en gedroogde vijgen.\r\nOok erg lekker!

  • anniek

    3 september 2015 at 15:35 Beantwoorden

    Blijft lekker deze! Vernieuwde recept is een knaller!!\r\n\r\nVraagje, ik lees van mensen dat ze er appel bij doen?? Wat voor soort appel zou ik dan het beste kunnen pakken en hoeveel dan? vervang je de chocolade en noten dan gewoon met appel/kaneel? \r\n\r\nThanks alvast en gefeliciteerd met de AH to Go samenwerking!\r\nX

  • Marije

    31 augustus 2015 at 17:39 Beantwoorden

    Hallo! \r\nHij staat nu in de oven en ruikt heerlijk. Alleen een probleem, het deeg is heel stug. Het vormt een bal die je moest platdrukken in de vorm, niet gietbaar. Lijkt net alsof er melk of water mist. Ik heb overigens kokos bakbloem gebruikt. En geen chocola en noten en rasp. Kan dit ermee te maken hebben? \r\nGroetjes

  • Susan

    30 augustus 2015 at 11:38 Beantwoorden

    Uhm, dit is wel heel vreemd. Heb dit recept al vaak gemaakt. Zag dat er nu\r\ndadels in moesten. Was eerst niet toch?\r\nHeb ze erin gedaan en de cake is erg lekker. Gisteren gebakken.\r\n\r\nAlleen…. er zitten nu paarse stukjes in!! Lijkt alsof ik er blauwe bessen in gedaan heb, of\r\ncranberry’s, maar dat is echt niet zo. Weten jullie waar dit vandaan kan komen? Lijkt alsof \r\nhet van de dadels af komt. Hebben jullie enig idee?\r\n\r\nGroetjes Susan

    • Pauline

      30 augustus 2015 at 20:03 Beantwoorden

      Dat kunnen inderdaad de dadels zijn. Ik heb het receptje iets aangepast idd. De dadels zijn niet perse nodig, maar maken de cake net wat zoeter.

      • Sietske

        31 augustus 2015 at 10:41 Beantwoorden

        De bananen en dadels kunnen op elkaar reageren vandaar de paarsige kleur. Heeft geen invloed op de smaak. Dit is een favoriet bij ons thuis.

  • Linda

    28 augustus 2015 at 07:04 Beantwoorden

    Hallo Pauline,\r\n\r\nWat zou ik dit brood graag eens maken.\r\nMaar ik heb écht een.gruwelijke hekel aan Kokos.\r\nKun je dat er uit laten of vervangen voor iets anders? \r\n\r\nEn het amandelmeel, waar haal ik dat? Heb al eens rondgekeken, maar kan het niet vinden….\r\n\r\nGraag hoor ik van je! \r\nGroet, Linda

    • Annika

      28 augustus 2015 at 11:32 Beantwoorden

      De kokos kan je ook achterwege laten hoor. Amandelmeel is o.a. bij de Albert Heijn verkrijgbaar.

  • femke

    27 augustus 2015 at 16:48 Beantwoorden

    Zo die is lekker zeg eenmaal gemaakt met normale meel en eenmaal met amandel meel en dat maakt groot verschil amandel meel is it . ik gebruik trouwen gewoon een normaal theelepeltje voor de bak poeder , werkt prima super resultaat. een plak helpt tegen mijn 4 uurs dip

  • Eline

    7 juni 2015 at 14:50 Beantwoorden

    Wat een succes, dit recept, heb het al tientallen keren gemaakt(in vele verschillende variaties: met cacao(nibs), appel en kaneel, koken, noten, blauwe bessen, allemaal even lekker!) en iedereen vind het lekker! Wat bij mij alleen steeds gebeurd is dat de cake erg inzakt nadat hij uit de oven is gekomen. De smaak is top, maar het ziet er dan dus niet meer zo mooi uit! Enig idee hoe dit zou komen? Ligt dit aan het meel? \r\nGa zo door, je blog is super en een grote inspiratiebron voor velen!!

    • Pauline

      8 juni 2015 at 14:23 Beantwoorden

      Je kunt de volgende keer proberen om iets extra bakpoeder toe te voegen. Of het recept x 1,5 maken. Misschien komt hij dan wat meer omhoog. Amandelmeel is gewoon anders van structuur, de cake zal nooit zo rijzen zoals tarwebloem doet.

  • Irina

    30 mei 2015 at 11:08 Beantwoorden

    Hoi hoi ik ga van de week je Bananenbrood maken…..de pure chocolade kan ik dit ook vervangen door cacao of Carobe poeder? Moet ik dan dezelfde hoeveelheid aanhouden die er staat bij chocolade?

  • Rachel

    27 mei 2015 at 11:55 Beantwoorden

    DIT IS TE LEKKER. Thanks Pauline!!

  • Leontien

    19 april 2015 at 12:53 Beantwoorden

    Hou Pauline, \r\n\r\nHeerlijk brood! Had een aantal kinderen van vrienden op bezoek en ook die vonden het heerlijk. Meteen doorgestuurd naar jouw website voor het recept. \r\n\r\nZelf maak ik het brood met speltmeel, ook erg lekker. \r\nEn ik voeg of appel of blauwe bessen toe voor wat extra fruit en smeuïgheid.

  • Roos

    9 april 2015 at 14:54 Beantwoorden

    Hoi Pauline!\r\n\r\nIk wil graag zelf ook een keer bananenbrood maken, om dan als gezonde snack te eten. Ik houd sinds kort mijn calorieeen bij met de app my fitnesspal, omdat ik graag wat wil afvallen. Alleen, heb je enig idee hoeveel cal. er in zo’n hele cake (of in een plakje) zitten?\r\nHeb zo’n zin om het te gaan maken, maar jammer als ik het niet echt goed kan ‘invoeren’.\r\n\r\nAlvast bedankt voor je reactie!\r\n\r\nGroetjes,\r\nRoos

    • leilanie

      12 april 2015 at 11:15 Beantwoorden

      Beste roos, ik gebruik die app ook en er staan verschillende huisgemaakte bananenbroden in de app. je kunt gewoon een brood kiezen met een beetje dezelfde ingrediënten als dit brood en dan een plak invoeren!\r\ngroetjes

    • Renate

      7 juni 2015 at 16:58 Beantwoorden

      Je kan heel makkelijk een recept invoeren bij My FitnessPal! Ik heb net het bananenbrood volgens bovenstaand recept gemaakt, alleen dan met 100gr boekweitmeel, 50gr havermout en 72% pure chocola van de AH. Ik heb overigens de kokosrasp eruit gelaten. Het gehele brood is ongeveer 2000 calorieën.

  • Dianne

    4 april 2015 at 08:47 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\nwat een lekker recept! Heb nog wel een algemene vraag, die ik mezelf elke keer stel: gebruik je voor een TL een lepeltje waar je je koffie mee roert of zo’n iniemienie lepeltje? Op internet word ik niet veel wijzer, alles valt onder de noemer theelepel..!

    • Anja

      4 mei 2015 at 13:18 Beantwoorden

      Dat vroeg ik mij nou ook steeds af Dianne! Er zijn tenslotte vele maten lepels. Ik ben gaan Googlen en vond het volgende op internet:\r\nhttp://www.jannekes.nl/tips/hoeveelheid%20eenheid.htm\r\n\r\nGroetjes,\r\nAnja\r\nPS: Pauline, ik ben een groot fan van je recepten!

    • Didi

      27 augustus 2015 at 12:27 Beantwoorden

      Je kan bij de dille en kamille van die maatlepeltjes kopen die je af moet strijken, zit je altijd goed 🙂

  • Sandra

    31 maart 2015 at 14:32 Beantwoorden

    Lieve Pauline, erg bedankt voor dit recept. Mijn dochtertje van 2 is er DOL op! Ik beschouw een dikke plak als een lunch voor haar, of een snack. \r\nIk had een keer alleen nog 2 eieren in huis maar dat werkte ook prima. Net zo lekker. Met de noten hetzelfde verhaal. (Ik gebruik altijd pecan.) Een andere keer had ik slechts 17 gr kokosrasp in huis, het resultaat is ook goed, maar .. die 30 gr kokosrasp maakt wel verschil.. (lekkerder).\r\nIn plaats van amandelmeel heb ik ook wel eens boekweitmeel gebruikt, dan lijkt de cake meer op brood. En het lijkt wat (snel) droogachtig te worden. (Dus het blijft geheel of gedeeltelijk amandelmeel voor mij.)

    • Sandra

      31 maart 2015 at 14:33 Beantwoorden

      O ja, in plaats van chocola gebruik ik dadels voor mijn dochtertje.

  • saskia

    30 maart 2015 at 21:51 Beantwoorden

    Ik heb 100 gr speltmeel en 50 gr havermeel. Ipv pure chocolade heb ik cacao nibs gebruikt.\r\nde cake is onvoldoende gerezen en bleef in t bak blik plakken.

  • Christine

    26 maart 2015 at 14:24 Beantwoorden

    Al meerdere bananencake recepten geprobeerd. En elke keer begreep ik niet wat er zo lekker aan moest zijn. Maar deze is eindelijk lekker!\r\nWel met boekweitmeel gemaakt en dadels toegevoegd!

  • Jacqueline veltman

    25 maart 2015 at 20:18 Beantwoorden

    Altijd in om iets te proberen dus ook deze healthy bananabread. Mijn conclusie: zonde van al die lekkere ingredienten om nij elkaar te mixen. Het wordt geen lekker bananen brood. Zelfs als ik er boter en lekkere zelfgemaakte bramen jam op smeerde bleef het een laffe hap. Eet liever al die ( dure) ingrediënten apart verdeeld over enkele dagen. Zo’n tussendoortje ( banaantje, handje nootjes, eiteje met wat zout) smaakt vele malen beter

  • Femke Van den Bussche

    25 maart 2015 at 11:55 Beantwoorden

    Hi Pauline, ik ben onlangs beginnen experimenteren met glutenvrij lactosevrij en suikervrij bakken, wegens een geconstateerde darmziekte. Wat mij erg opvalt als ik hierover lees op internet, blogs e.d., is dat iedereen andere maatstaven gebruikt omtrent soorten meel in combinatie met bakpoeder, wijnsteenbakpoeder, baking soda.. En laat dat nu juist het motto zijn van de patisserie keuken, de exacte hoeveelheden volgen. 🙂 Maar glutenvrij is moeilijker, en dat ieder soort meel heeft een andere smaak en binding en rijstijd heeft, daar ben ik al uit. Maar de hoeveelheden rijsmiddelen, het gebruik van plantaardige melk, steviapoeder of kokosbloesem en de hoeveelheid eieren om een mooi gebak op tafel te toveren.. dat is nogal een opdracht. Heb jij tips, of een website met tabellen of iets dat je zelf volgt? Het is namelijk duur experimenteren ook, en het lukt me aardig als ik een receptje volg maar ik wil graag ook zelf dingen uitproberen dus alle hulp is welkom 🙂 Groetjes!! Femke

  • Tina

    24 maart 2015 at 20:00 Beantwoorden

    Leuk recept! Alleen.. ik stond in de supermarkt voor een pak van 200 gram amandelmeel voor 5 euro. Kan dat niet goedkoper?

    • Jane Rust

      29 maart 2015 at 17:12 Beantwoorden

      amandelmeel is behoorlijk duur, zeker in de biologische winkel.\r\n21 euro voor een kilo vind ik aan de prijs. tegenwoordig koop ik de amandelmeel in de turkse supermakrt. Niet goed koop maar toch minder prijzig dan bij biologische winkel. Nu betaal ik 16 euro voor een kilo.. Ook bij de molenaar is het rond de 16 euro.\r\n\r\nDan maar niet biologisch maar prima om heerlijke ontbijtkoek of Pauline;s bananenbrood van te bakken. of het chocolade-brood/cake. jammie

  • Wendy

    24 maart 2015 at 08:24 Beantwoorden

    Welk merk chocolade heb je gebruikt ?

    • Pauline

      24 maart 2015 at 13:15 Beantwoorden

      Vivani of Seriously dark van Hands off my chocolate

  • suzanne

    19 maart 2015 at 15:23 Beantwoorden

    Helemaal aan het bakblik geplakt,jammer,is al de 2e keer dat dit gebeurd,wat gaat mis. Bakblik ingevet vantevoren.De smaak is heerlijk!

    • Pauline

      19 maart 2015 at 19:32 Beantwoorden

      Ik gebruik altijd een bakspray en dat gaat altijd goed. Misschien kun je de vorm de volgende keer bekleden met bakpapier.

  • Dean

    18 maart 2015 at 00:55 Beantwoorden

    Heerlijk! Ik heb hem gemaakt met 150 gr speltmeel. En ik had geen kokosrasp dus heb wat kokos olie toegevoegd. Ook had ik niet veel nootjes dus heb ik er rozijnen door gedaan. Heerlijk, ik vind hem zeker zoet genoeg.

  • Jiska

    16 maart 2015 at 14:41 Beantwoorden

    Ik heb dit bananenbrood net gemaakt en hij is echt superlekker!!!\r\nHeb geen kokos eraan toegevoegd, want daar houd ik niet zo van. Wel een eetlepel honing. Té lekker! Bedankt voor het recept 🙂

  • Mandy

    10 maart 2015 at 11:14 Beantwoorden

    Ik zou het graag willen maken met boekweitmeel en wijnsteenbakpoeder. Kan ik dan dezelfde verhoudingen aanhouden die jij hebt gebruikt met gewone bakpoeder en amandelmeel?

Plaats een reactie