panna cotta

Kerstdessert: Witte chocolade panna cotta

Wil je punten scoren bij je lief, in de smaak vallen bij je nieuwe schoonfamilie of je ego strelen?, maak dan dit waanzinnige kerstdessert met 2 soorten chocola, karamel en room. Klinkt nu al fantastisch niet? Ik ben dol op panna cotta en het liefst eet ik hem met yoghurt erdoor voor wat extra frisheid. Maar het is kerst en dus doen we niet aan licht en fris en daarom heb ik een witte chocolade panna cotta gemaakt met gekarameliseerde noten en donkere chocolade ganache. Ok om het iets lichter te maken heb ik een deel van de slagroom vervangen voor melk, dit hoeft dus niet.

Het is een hele mond vol en het klinkt heel ingewikkeld, maar zoals jullie van mij gewend zijn valt dit reuze mee. En het grote voordeel van dit dessert is, dat je het al een dag van te voren kunt maken. Dus geen stress in de keuken, maar lekker genieten van een heerlijke dag.

 panna cotta

Ingredienten voor 4 personen
300 ml slagroom
200 ml melk
4 blaadjes gelatine
75 gr witte chocola
1 vanille stokje

Ganache
100 ml slagroom
100 gr pure chocola

Gekarameliseerde Pecannoten
50 gr suiker
1 el water
Flinke hand Pecannoten

Zo maak je het
Breng de melk en de slagroom in een pannetje aan de kook.

witte chocolade panna cotta

Snij de vanille peul open en verwijder het merg met een mesje. Voeg dit bij de melk. Gooi het vanillestokje niet weg maar stop het in je suikerpot.

Laat de gelatine weken in koud water. Snij de chocola in kleine stukjes.

Haal het pannetjes van het vuur en laat de uitgeknepen gelatine oplossen in de room. Roer het goed door elkaar met een garde.

Voeg nu de witte chocola toe en blijf roeren zodat er geen klontjes ontstaan en alle chocola is opgelost.

DSC_0185Zet het pannetje op ijswater en roer het tussentijds door.

witte chocolade panna cotta

Giet het afgekoelde mengsel in bakjes of glaasjes. Laat ze opstijven in de koelkast.

Voor de karamel
Verwarm de suiker met het water in een pannetje. Als de massa begint te borrel en bruin wordt, roer je het door elkaar met een garde. Kijk hier om te zien hoe het precies werkt.
praline

Verdeel de Pecannoten over een vel bakpapier. Giet de hete karamel er overheen en leg het aan de kant. Pas op je vingers want dit is gloeiend heet. Laat het geheel hard worden.

Ganache
Breng de slagroom aan de kook en snij de chocola in stukjes.

chocolade ganache

Haal het pannetje van het vuur en voeg de chocola toe. Maak er al roerend een gladde saus van. Kijk hier om te zien hoe je dit precies doet.

Laat de ganache iets afkoelen.

Afmaken
Haal de witte chocolade panna cotta uit de koelkast.

Verdeel een lepel van de ganache over de panna cotta.

praline

Breek de Pecannoten karamel in stukken.

Garneer de witte chocolade panna cotta met de gekaramelisseerde Pecannoten.

witte chocolade panna cotta

Tips voor het kerstdiner

  • Je kunt alles van te voren maken.
  • Bewaar de glaasjes met de witte chocolade panna cotta en de ganache in de koelkast
  • Bewaar de gekaramelisseerde Pecannoten buiten de koelkast, deze voeg je vlak voor het serveren toe.
  • Hou je heel erg van zoet, voeg dan wat extra witte chocola toe.

fijnefeestdagen

How To Een groot stuk vlees braden in de oven?
Bitterkoekjescake met chocolade ganache
Bewaar
60 Comments
  • Ellen

    26 december 2016 at 22:32 Beantwoorden

    Ik heb vanavond dit toetje gemaakt maar het viel mij en mijn gasten helaas tegen.. Toen de panna cotta net gemaakt was heb ik hem geproefd en was deze heel zoet en proefde ik de witte chocolade heel goed. Na opstijven in de koelkast ( circa 8 uurtjes) de panna cotta geserveerd maar helaas was de witte chocolade smaak eigenlijk helemaal verdwenen… Enig idee hoe dat kan en tips hoe dit een volgende keer te voorkomen?

    • Pauline

      27 december 2016 at 23:29 Beantwoorden

      Ik heb geen idee. Waarschijnlijk doordat hij koud geworden is. Je zou de volgende keer nog meer witte chocolade kunnen toevoegen.

  • Monique

    24 december 2016 at 11:49 Beantwoorden

    Hi ik ben vergeten het terug te koelen voordat het de koelkast in is gegaan, heb nog zeker vier uur de tijd voor te serveren, is dat erg?!

    • Pauline

      24 december 2016 at 11:52 Beantwoorden

      Oh jee. Ik denk dat het wel goed komt. Het kan alleen wat dunner uitpakken. Anders zet je het even in de vriezer dan wordt het snel stijf.

  • Yara

    21 december 2016 at 23:33 Beantwoorden

    Hi Pauline,\r\n\r\nKlinkt goed! Ik wil het recept graag maken deze kerst. Vraagje;\r\nis agar agar ook te gebruiken in plaats van de gelatine?

  • Eveliene

    28 december 2015 at 22:11 Beantwoorden

    Heerlijk recept! Dat was smullen op kerstavond!

  • Kim

    28 december 2015 at 13:20 Beantwoorden

    Hoi Pauline, \r\n\r\nIk heb dit toetje gemaakt op kerstavond voor mij en m’n vriend en het was heerlijk! \r\n\r\nGroetjes, \r\nKim

  • elly

    27 december 2015 at 12:00 Beantwoorden

    Hallo Pauline,\r\n\r\nHeb dit toetje op eerste kerstdag gemaakt. Smaakte goed maar vind het alleen jammer dat de donkere laag chocolade ganache hard werd op de panacotta je kon er niet lekker door heen lepelen hoe komt dat??\r\n\r\ngroetjes\r\nElly

  • Ellen

    17 december 2015 at 18:10 Beantwoorden

    Hi Pauline, dit ziet er heerlijk uit. Heb je toevallig voor mij een tip waardoor ik de gelatine kan vervangen voor vegetariërs?

    • Paul Bishop

      20 januari 2016 at 23:58 Beantwoorden

      ‘Agar agar’ is een vervanger voor gelatine. Komt van zeewier uit Japan.

      • Max simons

        25 oktober 2016 at 09:13 Beantwoorden

        Maak er een plaatje van!????

  • Lotte Bakkerus

    17 december 2015 at 18:04 Beantwoorden

    Beste Pauline,\r\n\r\nBedankt voor wederom een heerlijk recept! \r\nIk heb een notenallergie. Zijn er misschien andere producten die je zou kunnen kameraliseren?\r\nAlvast bedankt voor de tip!

  • Gerlinde

    11 oktober 2015 at 22:20 Beantwoorden

    Caramel bedoel ik…..

Plaats een reactie