Bitterkoekjescake
Soms heb je van die baksels die meteen zo’n lekker nostalgisch gevoel oproepen. Deze bitterkoekjescake is daar precies zo eentje. We herinneren ons nog goed dat er vroeger bij familie vaak een schaal met bitterkoekjes op tafel stond. In dit recept krijgen die klassieke koekjes een heerlijke nieuwe bestemming: in een smeuïge tulbandcake met amandelmeel en een vleugje Amaretto. Dat laatste geeft een extra diepe smaak, maar als je geen alcohol wil gebruiken, kun je dat natuurlijk gewoon achterwege laten.
Veelgestelde vragen over dit recept
-
Moet ik de bitterkoekjes echt eerst weken in Amaretto?
Dat hoeft niet, maar het maakt de cake wel extra smeuïg en smaakvol. Zonder te weken krijg je wat meer bite.
-
Mijn cake blijft plakken in de vorm, wat kan ik doen?
Vet de vorm echt SUPER goed in met bakspray of boter en bestuif met wat bloem. Dat voorkomt plakken.
-
Kan ik ook een gewone cakevorm gebruiken?
Ja, zeker. De baktijd kan iets verschillen, dus check vanaf 35 minuten even met een satéprikker.
-
Wordt de cake niet te zwaar door het amandelmeel?
Nee hoor, het amandelmeel zorgt juist voor een zachte structuur en geeft die typische amandelsmaak die zo goed bij bitterkoekjes past.
-
Kan ik de bitterkoekjes ook zelf maken?
Natuurlijk! Hier vind je een goed recept. Zorg wel dat de koekjes helemaal gebakken en afgekoeld zijn. Idealiter doe je dit een dag van te voren.
Ingrediënten voor 10 personen
- 200 gr roomboter (kamertemperatuur)
- 175 gr lichtbruine basterdsuiker
- 4 eieren
- 150 gr zelfrijzend bakmeel
- 100 gr amandelmeel
- 150 gr bitterkoekjes (gekocht of zelfgemaakt)
- 25 ml Amaretto
- Snuf zout
- poedersuiker ter garnering
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte).
Breek de bitterkoekjes in stukjes en giet de Amaretto eroverheen. Voor een alcoholvrije versie kan je dit ook achterwege laten.
Klop de roomboter met de lichtbruine basterdsuiker licht en luchtig.
Mix één voor één de eieren door het beslag.
Voeg het zelfrijzend bakmeel, het amandelmeel en een snuf zout toe en mix het nog even kort door elkaar. Spatel de bitterkoekjes erdoorheen.
Vet de tulbandvorm goed in met bakspray en verdeel het beslag over de vorm.
Bak de bitterkoekjescake ongeveer 45 minuten in de oven (bij sommige ovens duurt het wat langer). Test hem dus na 45 minuten even: hij is klaar als een satéprikker er schoon en droog uit komt.
Laat afkoelen en bestrooi met een beetje poedersuiker.
Variatietips
- Liever alcoholvrij? Laat de Amaretto weg of gebruik een scheutje amandelsiroop.
- Geen bitterkoekjes te vinden? Gebruik amaretti koekjes of cantuccini, dat werkt ook heel goed.
- Extra feestelijk? Besprenkel de afgekoelde cake met een dun glazuur van poedersuiker en citroensap.
- Liever zonder amandelmeel? Vervang dit door extra zelfrijzend bakmeel, al wordt de cake dan wel veel minder smeuïg.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
