BITTERKOEKJES TULBAND CAKE

Bitterkoekjescake

Soms heb je van die baksels die meteen zo’n lekker nostalgisch gevoel oproepen. Deze bitterkoekjescake is daar precies zo eentje. We herinneren ons nog goed dat er vroeger bij familie vaak een schaal met bitterkoekjes op tafel stond. In dit recept krijgen die klassieke koekjes een heerlijke nieuwe bestemming: in een smeuïge tulbandcake met amandelmeel en een vleugje Amaretto. Dat laatste geeft een extra diepe smaak, maar als je geen alcohol wil gebruiken, kun je dat natuurlijk gewoon achterwege laten.

Veelgestelde vragen over dit recept

amandel cake
BITTERKOEKJES TULBAND CAKE

Ingrediënten voor 10 personen

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte).

  2. Breek de bitterkoekjes in stukjes en giet de Amaretto eroverheen. Voor een alcoholvrije versie kan je dit ook achterwege laten.

  3. Klop de roomboter met de lichtbruine basterdsuiker licht en luchtig.

  4. Mix één voor één de eieren door het beslag.

  5. Voeg het zelfrijzend bakmeel, het amandelmeel en een snuf zout toe en mix het nog even kort door elkaar. Spatel de bitterkoekjes erdoorheen.

  6. Vet de tulbandvorm goed in met bakspray en verdeel het beslag over de vorm.

  7. Bak de bitterkoekjescake ongeveer 45 minuten in de oven (bij sommige ovens duurt het wat langer). Test hem dus na 45 minuten even: hij is klaar als een satéprikker er schoon en droog uit komt.

    Laat afkoelen en bestrooi met een beetje poedersuiker.

Variatietips

  • Liever alcoholvrij? Laat de Amaretto weg of gebruik een scheutje amandelsiroop.
  • Geen bitterkoekjes te vinden? Gebruik amaretti koekjes of cantuccini, dat werkt ook heel goed.
  • Extra feestelijk? Besprenkel de afgekoelde cake met een dun glazuur van poedersuiker en citroensap.
  • Liever zonder amandelmeel? Vervang dit door extra zelfrijzend bakmeel, al wordt de cake dan wel veel minder smeuïg.
BITTERKOEKJES CAKE
BITTERKOEKJES CAKE

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.5 (4 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Kerstmenu

Stuur me de recepten!