kerst tulband

Bitterkoekjescake met chocolade ganache

Bitterkoekjes zijn hier in huis niet veilig! Ik ben echt dol op deze zoete amandelkoekjes en zodra de zak open is, is hij ook heel snel leeg. Speciaal voor kerst wilde ik een tulband maken, met iets van drank er in en als snel kwam ik op het idee om een bitterkoekjescake met Amaretto te maken en chocolade ganache voor de finishing touch.

Deze tulband cake is niet heel moeilijk om te maken, maar wel super lekker. De Amaretto geeft een heerlijke smaak aan de cake en om de smaak van amandelen extra te versterken heb ik amandelmeel gebruikt. Daarnaast vind ik een tulband echt bij kerst horen en staat het gewoon hartstikke feestelijk. Je kunt de cake bij de koffie serveren, maar het is ook lekker als dessert, met een glaasje koffie en Amaretto erbij.

bitterkoekjescake

Ingrediënten voor 8 – 10 personen
200 gr roomboter (op kamertemperatuur)
150 gr licht bruine basterdsuiker
4 eieren
150 gr zelfrijzend bakmeel
100 gr amandelmeel
200 gr bitterkoekjes
25 ml amaretto
1 portie chocolade ganache (recept)
Snuf zout

Materialen
Tulband vorm 20 cm

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden.
bitterkoekjescake

Breek de bitterkoekjes in stukjes en giet de Amaretto er over heen.

Klop de roomboter met de suiker licht en luchtig.

Voeg een voor een de eieren toe en zorg dat ze allemaal opgenomen worden. Het lijkt te gaan schiften, maar dit komt goed.

Voeg nu het bakmeel en het amandelmeel en een snuf zout toe en meng het nog even kort door elkaar. Mix niet te lang.

Spatel de bitterkoekjes er door heen.
bitterkoekjescake

Vet de tulband vorm in met een bakspray en verdeel het cake mengsel over de vorm.

Bak de bitterkoekjescake in ongeveer 45 minuten af. Hij is klaar als een sateprikker er schoon en droog uit komt.

Maak de ganache volgens het recept. Giet de ganache over de afgekoelde kerst tulband.

Serveer met koffie en een glaasje Amaretto.

kerst tulband

Kerst tips

  • Maak de cake een dag van te voren
  • Je kunt de cake ook goed invriezen in een plastic zak. Laat hem vervolgens rustig ontdooien in de zak.
  • De ganache kun je het beste op het laatste moment toevoegen.

fijnefeestdagen

Kerstdessert: Witte chocolade panna cotta
Oosterse wortelsoep met kokosroom
Bewaar
17 Comments
  • Janneke

    28 februari 2017 at 08:50 Beantwoorden

    Heb je recept gebruikt maar de cake komt erg droog uit de oven. Waarschijnlijk door de hoge temperatuur. Klopt het wel dat je op hete lucht stand heb gebakken? Met hete lucht bak ik cake meestal op een lagere temperatuur.

    • Annika

      28 februari 2017 at 09:47 Beantwoorden

      Ja het recept klopt wel. Gek dat hij droog eruit is gekomen. Iedere oven is anders, dus misschien dat een lagere temperatuur aanhouden helpt.

  • Jente

    12 juni 2016 at 14:25 Beantwoorden

    Super lekker! Ik heb hem al meerdere keren gemaakt, wel zonder de ganache, en het blijft een succes! Ook zeer goed in te vriezen waarna die nog tijden lekker blijft.

  • s kommene

    13 november 2014 at 11:07 Beantwoorden

    hij zit in de oven ben benieuwd

  • Anita

    4 januari 2014 at 00:00 Beantwoorden

    Ik maakte m voor m’n schoonvader mooi verpakt nam hij m mee, in twee dagen was ie schoon op in z’n eentje !! Hij nam t als ontbijt en lunch hahaha

  • Anne-Mieke

    24 december 2013 at 22:16 Beantwoorden

    Hij is heerlijk

  • Anne-Mieke

    24 december 2013 at 15:02 Beantwoorden

    Heb m net gebakken met 200gr.amaretti inplaats van bitterkoekjes want die had ik niet.Uit de oven gaatjes geprikt in de bovenkant en daar de amaretto over gedruppeld ben benieuwd

  • Mireille

    16 december 2013 at 10:03 Beantwoorden

    Lijkt me heerlijk, maar amandelmeel… De Turkse supermarkt verkoopt amandelpoeder en via Google word ik ook niet veel wijzer. Dan lees ik weer dat het hetzelfde is, ergens anders lees ik het tegenovergestelde: help!\r\nKan ik ook amandelpoeder gebruiken of moet het echt amandelmeel zijn?\r\n\r\nGroetjes,\r\nMireille

    • Pauline

      16 december 2013 at 14:46 Beantwoorden

      Ik haal het ook altijd bij de Turk, dus ik denk dat het hetzelfde is. Het zijn gewoon gemalen amandelen. Veel bakplezier 🙂

  • Joyce

    15 december 2013 at 22:22 Beantwoorden

    Oeh lekker! Ik wilde standaard tulband gaan maken, maar dit is veel lekkerder! Ik heb alleen even een vraagje: ik drink eigenlijk nooit amaretto of zo, dus ik vind het eigenlijk zonde om daar dan een fles ofzo te kopen. Is er een ander supermarkt alternatief hiervoor? \r\nLiefs Joyce

    • Pauline

      16 december 2013 at 14:47 Beantwoorden

      Je kunt bij de slijterij ook kleine flesjes kopen. Dat is precies genoeg voor deze cake. En in de supermarkt vind je een nep amaretto die je ook heel goed voor dit recept kunt gebruiken. Snap dat je niet zoveel geld uit wilt geven, als het enkel voor de cake is.

  • Marja

    15 december 2013 at 18:23 Beantwoorden

    Oh wow…wat klinkt dat lekker zeg! Ik ga hem zeker maken want net als jij ben ik gek op bitterkoekjes! Dus dit maakt het werk licht. Het idee dat daar bitterkoekjes inzitten…..hmmm héérlijk! Bedank dat je dit recept met ons deelt! Groetjes. ;-). 🙂

  • Rebecca

    14 december 2013 at 19:06 Beantwoorden

    Wow, die ziet echt super lekker uit 🙂 Heb net he blog ontdeckt en ben nu al fan :D\r\ngroetjes\r\nrebecca

  • Joyce

    14 december 2013 at 11:44 Beantwoorden

    Lijkt me erg lekker!

  • MySimplySpecial

    14 december 2013 at 10:13 Beantwoorden

    Dat ziet er goed uit zeg!

Plaats een reactie