pompoen muffins

Herfstige Pompoen muffins

Op de Amerikaanse blogs kom je nu overal recepten met pompoen tegen. Zowel hartig als zoet en in hoofdgerechten als baksels. Je kunt daar in de supermarkt blikken met pompoenpuree kopen en daar kun je perfect mee bakken. Ik wilde dat wel eens uitproberen en maakte herfstige pompoen muffins.

Omdat die pompoenpuree niet in Nederland verkrijgbaar is, maakte ik het zelf. Het is gewoon een kwestie van pompoen koken en dat glad pureren. Daarna had ik nog een tweede probleem, de pumpkin spice mix, ook niet in Nederland te krijgen. Maar al googlend, is dat een woord?, kwam ik er als snel achter dat deze mix uit kruidnagel, gember, kaneel en nootmuskaat bestaat. Bingo, dat had ik allemaal in huis.

Ik heb in plaats van suiker Maple syrup gebruikt, dat vond ik wel bij deze herfstige pompoen muffins passen. De smaak was daardoor ook heel puur en naturel en niet megazoet. De pompoen zelf is natuurlijk ook al zoet van smaak dus dan heb je verder ook niet veel suiker nodig.

maple syrup

Ingrediënten voor 12 st.
300 gr pompoenpuree
300 gr bloem
2 el bakpoeder
2 eieren
2 dl melk
0,5 dl zonnebloem olie
5 el maple syrup
1 kruidnagel
1 tl gember
1 tl kaneel
Snuf nootmuskaat
Snuf zout
Handvol pecannoten

Materialen
Muffinvorm
12 muffin papiertjes
Staafmixer

Zo maak je het
Voor de pompoenpuree kook je 400 gr stukken pompoen gaar in water.

pompoenpuree maken

Giet het af en pureer de puree glad met een staafmixer. Je houdt ongeveer 300 gr pompoenpuree over. Laat dit afkoelen.

Doe de bloem in een kom en voeg een snuf zout en het bakpoeder toe.

pumpkin spice mix

Vijzel de specerijen (vooral de kruidnagel) en voeg dit bij de bloem.

Doe de melk in een andere kom en meng dit met de olie en de 2 eieren.

Meng de natte ingrediënten met een garde bij de droge ingrediënten. Net zoals je pannenkoekenbeslag maakt.

Spatel tenlostte de pompoenpuree en de maple syrup door het beslag.

Neem een muffinpan en verdeel 12 muffin papiertjes over de vorm.

pompoen muffins

Verdeel het beslag over de vompjes.

Garneer de pompoen muffins met de pecannoten en bak ze in ongeveer 30 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 170 graden.

Ze zijn klaar als een satéprikker er schoon en droog uit komt.

pompoen muffins

 

Video: Unboxing 1000 en 1 smaken
My life in Pictures Oktober
Bewaar
40 Comments
  • Ardy

    20 februari 2017 at 08:45 Beantwoorden

    Ook ik loop tegen dezelfde problemen aan, krijg ze met geen mogelijkheid uit de papieren vormpjes. Ik scheur het weg waar mogelijk, de rest laat ik dan maar zitten….
    Ook rijzen ze bij mij niet, dus tip voor de volgende maker, giet ze vol tot het bovenste randje.
    Maar wat ik ook echt mis is het zoetje, helemaal geen zoet proeven is toch niet echt lekker. Van mijn gezin lustte niemand ze, ik eet ze wel op omdat ik het anders zonde vind.
    (en ik ben geen zoetekauw, anders had ik het niet eens geprobeerd)
    Jammer…

  • Marjolijn Zuur

    11 november 2016 at 17:10 Beantwoorden

    Hoi Pauline, ik ben een fan van je recepten en altijd zijn ze heerlijk. Maar dit recept vond ik een beetje teleurstellend. Ik miste echt het lekkere zoete van een muffin. Ik was blij dat ik er rozijnen door had gedaan ipv de noten dat gaf af en toe een zoetje maar de smaak was nu vlak en niet bijzonderHeel jammer want zo neem ik ze niet mee op visite.

    • Pauline

      14 november 2016 at 12:58 Beantwoorden

      Ah wat jammer, dat kan gebeuren natuurlijk. Ik ben zelf niet zo’n zoetekauw. Misschien volgende keer wat honig toevoegen.

  • saskia

    17 oktober 2016 at 08:42 Beantwoorden

    kun je de maple syrup ook vervangen door acuave siroop of honing?

  • Anoniem

    12 november 2015 at 22:22 Beantwoorden

    Ik heb je recept geprobeerd maar er lijkt iets niet te kloppen zoals bij de comment al geschreven is het beslag veel te dik en krijg je de cake niet goed gaar (zelfs met een half uur langer in de oven). Jammer want het leek een lekker recept.

  • Karin

    31 oktober 2015 at 21:24 Beantwoorden

    Ik heb zojuist de muffins gemaakt. Ze zien er goed uit en smaken prima! Ik heb ipv maple syrup, agavesiroop en ipv kruidnagel, foelie gebruikt. Gewone melk heb ik vervangen voor amandelmelk. Mooi recept!

  • H de Bruijn

    31 oktober 2015 at 15:05 Beantwoorden

    Hoi Pauline\r\n\r\nHeb de muffins geprobeerd te maken,maar ik weet niet wat ik fout heb gedaan,het beslag was heel dik,klopt de verhouding van 300 gr bloem en maar 1dl melk wel.\r\nIk heb er meer melk bij gedaan,maar ze werden niet goed gaar

  • Wietske

    30 oktober 2015 at 13:54 Beantwoorden

    Kan het ook zonder mufffinvorm?

    • Wietske

      30 oktober 2015 at 13:56 Beantwoorden

      Ik bedoel muffin pan, ik heb alleen muffin papiertjes in huis. Ben benieuwd of het te vloeibaar is voor alleen muffinvormpjes?

  • Corine

    29 oktober 2015 at 12:44 Beantwoorden

    Hoi Pauline, de muffins lijken me fantastisch. Kan ik de bloem ook vervangen door ander meel, bijvoorbeeld amandel of kokos of… En zo ja welke hoeveelheden houd ik dan aan? \r\nGroeten Corine

    • Pauline

      29 oktober 2015 at 12:57 Beantwoorden

      Je kunt het proberen met amandelmeel, ik heb het alleen niet getest.

  • Marloes

    8 december 2014 at 21:28 Beantwoorden

    Heb online pompoen puree gevonden! Wel duur 3,59 per blik maar scheelt wel aardig wat tijd! \r\nhttp://www.usfoodz.nl/libby-s-pumpkin

  • Oeds

    25 augustus 2014 at 10:06 Beantwoorden

    Na jaren in de states te hebben gewoond ben ik weer terug in mijn vertrouwde Nederland.\r\nIk mis niet veel van de states, maar dat geldt niet voor sommige dingetjes zoals pumpkin mash..\r\n\r\nNadat een schoonzusje van me mij kennis liet maken met een pumpkin sweet cake was ik verkocht en heb ik haar recept aan mijn receptenboek toegevoeg.\r\nWeer terug in Nederland natuurlijk nergens pumpkin mash in supermarkten te krijgen en sinds jaren heb ik geen sweetcake kunnen maken. \r\ni miss my pumpkin sweet cake…

  • i

    27 juni 2014 at 23:28 Beantwoorden

    Een vraag de pompoen muffins waren enorm bitter. Wat kan ik hier aan doen en waar komt het door?

  • Fleur

    27 februari 2014 at 19:02 Beantwoorden

    Deze zijn niet goed gelukt :(. Het was een hele dikke smurrie geworden. Heb er zelfs extra melk bij gedaan, maar het werd niet zo dun als pannenkoekenbeslag. Heb ze nog niet geproefd, hoop dat ze wel lekker smaken.

    • Pauline

      28 februari 2014 at 15:33 Beantwoorden

      Ik zou niet teveel melk toevoegen, daar worden ze te nat van.

  • Karlien

    28 november 2013 at 19:18 Beantwoorden

    Hi Paulien, heb jij de pompoen met schil gekookt voor de puree?

  • Cueva Don Pablo

    20 november 2013 at 20:26 Beantwoorden

    ik heb vandaag de pompoen muffins gemaakt, wat een lekkernij! naast de opgegeven kruiden heb ik er nog wat speculooskruiden aan toegevoegd. Bedankt voor het recept, zoals altijd, gemakkelijk en heerlijk.

  • Nathalie

    17 november 2013 at 20:36 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nik ben benieuwd waar je de maple syrup vandaan hebt die op de foto staat?! Misschien ergens online te vinden?\r\n\r\nGroeten Nathalie

    • Pauline

      18 november 2013 at 12:14 Beantwoorden

      Ik heb deze bij Dille en Kamille gekocht, ze hebben ook een webshop.

  • Johan

    14 november 2013 at 22:06 Beantwoorden

    We hadden een pompoen van bijna 9 kg in onze tuin. \r\nEn … daar kun je soep van maken! \r\nEn … pompoenmuffins. En … en … \r\n\r\nDe soep is klaar (voor morgen) en de stukjes pompoen voor de puree voor de muffins staan op het vuur. Morgen ga ik de muffins volgens jouw recept maken!\r\nDank je wel voor het delen van het recept!

    • Pauline

      15 november 2013 at 18:51 Beantwoorden

      Wauw 9 kilo wat tof. Volgend jaar heb ik ook een tuin en ga ik ook pompoenen kweken 😉

  • Con leche

    4 november 2013 at 11:00 Beantwoorden

    Ik heb van het weekend een pompoen op de Rotterdamse oogstmarkt gekocht, dus misschien ga ik deze muffins er wel mee maken. Ze klinken in elk geval erg lekker!

  • Anniek

    4 november 2013 at 10:27 Beantwoorden

    Hmm, ik houd van pompoen. Ik heb gisteren nog pompoensoep gegeten, heerlijk. Dit recept lijkt me ook erg lekker!

  • Lies

    3 november 2013 at 17:55 Beantwoorden

    Dat ziet er lekker uit!

  • Annemieke

    3 november 2013 at 11:59 Beantwoorden

    Nou, ze staan nu in de oven en het hele huis ruikt heerlijk! Ben benieuwd, de kinderen vonden het erg grappig dat je met pompoen ook cakejes kunt maken.

  • Linda

    2 november 2013 at 18:01 Beantwoorden

    I loveeeee pompoen, dus ik moet deze zeker een keer proberen!

  • Anoeska

    2 november 2013 at 00:23 Beantwoorden

    Heb nog nooit van m’n leven pompoen gegeten maar nu ik overal recepten met pompoen tegenkom wil ik deze heel graag een keer proberen!

  • Ruth

    1 november 2013 at 22:26 Beantwoorden

    Heb ze vandaag gemaakt en ze zijn heerlijk!

  • AJ

    1 november 2013 at 19:47 Beantwoorden

    Die muffins zien er lekker uit. Een mooie manier om pompoen voor de eerste keer te eten.\r\nHoeveel pompoen gaat er in 30 gram pompoenpuree zitten?\r\nAJ.

    • AJ

      1 november 2013 at 19:57 Beantwoorden

      In 300 gram pompoenpuree zit ? gram pompoen.\r\nDat wilde ik schrijven. Sorry.\r\nAJ

  • MySimplySpecial

    1 november 2013 at 14:53 Beantwoorden

    Ze zien er goed uit!

  • Emma

    1 november 2013 at 09:40 Beantwoorden

    Ja, ik zie ook overal recepten met pompoen! Ben best wel benieuwd geworden!

  • Maura - YLT

    1 november 2013 at 09:13 Beantwoorden

    Overal zie ik pompoentaart en pompoenmuffins. Lijkt me zo lekker! Ik ga ze ook eens maken.

  • Susanne

    1 november 2013 at 08:42 Beantwoorden

    Lekker! Pompoen purree kun je bij de toko gewoon in blikjes kopen, in ieder geval bij de amazing oriental in Breda 🙂

Plaats een reactie