zoete aardappel friet

Zoete aardappel friet uit de oven

Zoete aardappel friet is lekker, gezond en ook nog eens Voedselzandloper proof. Een zoete aardappel is een knol en behoort in tegenstelling tot wat je zou denken niet tot de aardappel familie. De bataat, zo wordt dit gewas ook wel genoemd, is heel veelzijdig in gebruik. Je kan er puree van maken, je kunt hem roosteren, grillen, koken of poffen, maar je kunt er ook lekkere frietjes van maken.

De zoete aardappel friet heeft een iets zoetige smaak en daarom vind ik het lekker om ze flink te kruiden. In principe kan je heel veel kruiden gebruiken die je lekker vindt, maar je kan ook enkel wat zout gebruiken. Doordat de frieten in de oven geroosterd worden, zijn ze nog gezonder. En wat is er nou lekkerder dan guilt free frieten eten?

Edit: Ik heb het recept iets aangepast. Ik heb gemerkt dat ze zonder het gebruik van olijfolie veel knapperiger worden. Natuurlijk nooit zo knapperig als gefrituurde frieten, maar het komt in de buurt. 

Ingrediënten voor 3 – 4 personen
3 grote zoete aardappelen
1 tl paprikapoeder
1 tl komijn
Zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de zoete aardappel en verwijder oneffenheden met een mesje. Ik schil de aardappelen niet, maar als je dit fijner vindt, kan dit natuurlijk wel.

Snij de zoete aardappel in plakken en vervolgens in repen van ongeveer 0,5 cm dikte.

Doe de frieten in een kom en voeg alle specerijen toe.

zoete aardappel friet

Hussel het geheel goed door elkaar en spreid de frieten uit over een bakplaat bekleed met bakpapier.

Bak de zoete aardappel friet in ongeveer 25 – 30 minuten goudbruin in de oven.

Meng het tussentijds even door elkaar, zodat alle zijdes krokant worden.

Serveer frieten van zoete aardappel met mayonaise.

zoete aardappel friet

Maaltijdsalade met kip
Pauline's Culi Nieuws #5
Bewaar
113 Comments
  • Harry

    12 juni 2016 at 13:36 Beantwoorden

    Is het ook mogelijk om ze in de airfryer te maken

    • Els

      13 juni 2016 at 11:02 Beantwoorden

      dacht het wel , ga het ook proberen , maar inplaats van 200 gr op 180 denk ik en de tijd korter gewoon even in de gaten houden

  • Eefke

    21 april 2016 at 12:57 Beantwoorden

    Gisteren de zoete aardappelfriet gemaakt. \r\nOh jongens wat een sof; het werd niks knapperig. \r\nHeb er maar puree van proberen te maken maar met die schilletjes erbij lukt het niet echt. \r\n\r\nIk heb de oven op hetelucht gezet. \r\nWat zou het kunnen zijn Pauline?

    • Hailey

      2 mei 2016 at 16:54 Beantwoorden

      Je kan proberen door eerst de gesneden zoete aardappelrepen in koud water te laten weken voor ongeveer 30 minuten tot een uur lang. Hierdoor verwijder je de zetmeel uit de zoete aardappelen en worden ze knapperiger. Als je ze vervolgens uit het water haalt, dep je het droog met schone theedoeken of keukenpapier voordat je het op het bakplaat plaatst en in de oven stopt. .

      • Lucas De Lamper

        11 juli 2016 at 13:17 Beantwoorden

        Ja hallo ?? Zetmeel verwijderen om de frietjes knapperig te maken ?? Het is juist door het zetmeel dat frietjes kanpperiger worden, daarom vertelt elke kok je ook je frieten NIET te spoelen alvorens ze te bakken….

  • Lisa

    19 april 2016 at 20:53 Beantwoorden

    Bij mij waren ze wel erg knapperig haha.. Had de frietjes iets te dun gesneden, dus het was een en al knapperigheid, maar de smaak was er niet echt meer. Zo kan het dus ook :’) Voortaan wat dikker snijden.

  • Barbara

    15 april 2016 at 10:50 Beantwoorden

    Zijn ze ook nog lekker als je ze van te voren al maakt en in de oven laat garen en dan vlak voor je aan tafel gaat nog even tien minuten onder de grill? Ik krijg eters en wil dus alles van te voren zo veel mogelijk klaar hebben.

  • Susan

    22 maart 2016 at 20:11 Beantwoorden

    Hoi!\r\n\r\nNet de frietjes gemaakt maar ze waren helaas niet zo knapperig als dat ik voor ogen had, niet minder lekker daarom! Heerlijk zelfs! Heb je tips hoe ik ze misschien iets knapperiger kan krijgen, of zou het dan aan m’n oven liggen?\r\n\r\nGroetjes,\r\nSusan

  • Marisa

    15 maart 2016 at 19:13 Beantwoorden

    Hoe krijg je die frietjes zo netjes gesneden? In het recept staat niet dat je ze eerst moet koken, maar ik denk dat dat wel moet toch? Anders is zo’n zoete aardappel bijna met geen mogelijkheid te snijden, of het ligt aan mij…

    • Pauline

      17 maart 2016 at 14:39 Beantwoorden

      Ze zijn inderdaad wat hard, maar een goed scherp mes doet wonderen. Voorkoken doe ik dus niet.

  • Simon

    28 december 2015 at 09:57 Beantwoorden

    Morgen eens proberen bij de kwartels die op de planning staan! Lijkt mij heerlijk! Ik probeer ook de truc met de lepel eens denk ik. Ofwel roosteren als er nog plaats is. Bedankt voor de inspiratie! \r\n\r\nGroeten en Prettige feestdagen!

  • Nadine Boers

    25 november 2015 at 19:15 Beantwoorden

    Vanavond toevallig gemaakt! Heerlijk, vooral de paprikapoeder past heel goed bij de zoete aardappel. Binnenkort frieten van pastinaak proberen!

  • Truida

    13 november 2015 at 11:33 Beantwoorden

    Tip: doe ze de laatste 10 min onder de gril. Dan worden ze wat krokanter ?

  • Jimmy den Uijl

    2 november 2015 at 16:56 Beantwoorden

    Net de zoete aardappel friet gemaakt. Heerlijk! Echtwaar! Gekruid met gerookt paprikapoeder en komijn, om te smullen!

  • Marianne

    13 september 2015 at 16:46 Beantwoorden

    Ook ik had het probleem dat de frieten niet krokant werden. Ik heb nu gelezen dat je de frieten, voor ze de oven ingaan, eerst 30 tot 60 min in n bak ijskoud water moet leggen. Dit zou de truc moeten zijn. Ik ga t nu proberen ?

    • Pauline

      14 september 2015 at 20:05 Beantwoorden

      Ze worden helaas nooit zo crispy als gefrituurde frieten. Ik heb zelf ook al diverse trucjes geprobeerd en dit werkt voor mij het beste.

      • Marianne

        18 september 2015 at 11:24 Beantwoorden

        De zoete aardappel friet was ook dit keer weer mislukt. Het wordt er niet minder lekker door, maar n beetje crunchy is ook wel lekker.

      • ria bolier

        10 december 2015 at 19:51 Beantwoorden

        goeie dag,\r\nVoor het avondeten zoete bataat frietjes gemaakt… en ………….knapperig!!!!! …. Ik heb tussen de deur van de oven een houten pollepel gedaan. Zodoende kon het vocht weg, wat in de bataat zit..en verdampt. \r\n Ze moeten wel wat langer in de oven ( 200o) , maar het resultaat mag er zijn!!!! Bij mij 3 kwartier onderste richel…\r\nPas na het bakken gekruid, anders worden ze te donker \r\nGegeten met stoofvlees en rode bietjes… heerlijk…

  • louise

    1 september 2015 at 20:05 Beantwoorden

    De zoete aard frietjes in de oven worden bij mij nooit krokant. Wat doe ik fout

    • Sandra

      11 september 2015 at 09:41 Beantwoorden

      Dat is bij mij ook een probleem! Al verschillende temp,tijden en technieken geprobeerd maar ze blijven slap.

  • Anne Fleur

    14 juni 2015 at 15:05 Beantwoorden

    Kan ik dit recept ook maken op een rooster met bakpapier? (dus zonder bakplaat, want dat heb ik niet)

    • Jolentha

      16 januari 2016 at 14:55 Beantwoorden

      Natuurlijk, zou wel zorgen voor een stevige laag bakpapier zodat ze niet de kans krijgen er tussen te vallen…

Plaats een reactie