uientaart

Franse uientaart met fetakaas

Dit recept voor Franse uientaart komt uit het boek De Free Range Cook van Annabel Langbein. Haar boek staat vol met recepten die geïnspireerd zijn op haar reizen over de hele wereld. Als je rode uien carameliseert krijgen ze een heerlijke zoete smaak en dat is goddelijk in combinatie met fetakaas.

Ik maak recepten eigenlijk nooit vaker dan 1 keer, maar ik weet zeker dat ik deze Franse uientaart nog wel een keer ga maken. Je kan ook wat extra uienchutney maken en een deel bewaren in de koelkast, dat is lekker op een boterham met kaas of geitenkaas.

Ingrediënten voor 8 personen
Deeg
250 gr bloem
1 tl zout
1 tl bakpoeder
220 gr koude boter in blokjes
4 el ijskoud water

Vulling
6 rode uien
375 ml water
75 gr bruine suiker
75 ml balsamico azijn
2 el olie
150 gr fetakaas
2 tl verse tijm
Peper en zeezout

franse uientaart

Zo maak je het
Maak eerst de chutney, je zou deze ook al een paar dagen van te voren kunnen maken.

Pel de de uien en snij ze in dunne parten. Doe de uien met de suiker, azijn, de olie en het water in een pan en breng het aan de kook.

Zet het vuur lager en het geheel onder af en toe roeren, gedurende 45 minuten zachtjes pruttelen, totdat alle vocht verdampt is.

Roer het tussentijds door om aanbranden te voorkomen. De uien zijn klaar als ze boterzacht zijn.

Breng de uien op smaak met peper en zout. Laat de chutney wat afkoelen.
Maak in de tussentijd het deeg. Kneed alle ingrediënten behalve het water kort in een keukenmachine, of met de hand, totdat er een kruimelig geheel ontstaat.

Voeg dan het water toe meng het tot een soepel deeg.

Rol het deeg uit op een lap bakpapier, tot een grootte van ongeveer 35 cm.

Laat het deeg minimaal 10 minuten rusten in de koelkast.

Verdeel de afgekoelde uienchutney over het midden van het deeg, maar laat rondom een rand van 4 cm vrij.

Verkruimel de feta over de uien en garneer het met tijm.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vouw de deegrand naar binnen, zodat de vulling voor een deel bedekt is.

Bak de taart 15 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 180 graden.

Bak de taart vervolgens ins 35 minuten af.

uientaart

Avocado Hummus
DIY Nutella - Zelf hazelnootpasta maken
Bewaar
28 Comments
  • Judith Liem

    1 oktober 2016 at 14:50 Beantwoorden

    Ik ben de uien dubbel aan het maken maar 750 ml kookt natuurlijk nooit droog denk ik? Ik giet maar wat af?

  • Silvia Woudenberg

    21 november 2015 at 18:06 Beantwoorden

    Heerlijk. Het lijkt op mijn eigen recept. Dan maak ik ‘m met een bodem van croissantdeeg (uit zo’n blikje. Lekker makkelijk voor als je minder tijd hebt) en doe ik er plakjes parmaham tussen.

  • kyrah

    22 november 2014 at 09:41 Beantwoorden

    Alfa je bladerdeeg gebruikt op zelf deeg maken, wordt de bodem dan niet erg nat? Zo ja, wat is en tip om dit tegen te gaan?

    • Pauline

      22 november 2014 at 18:48 Beantwoorden

      Een handje paneermeel over de bodem strooien doet wonderen.

  • Marianne

    13 november 2014 at 13:06 Beantwoorden

    Welke maat bakblik heb he genomen?

  • Sophia

    8 september 2014 at 18:45 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nIk ben de taart nu aan het maken, maar ik vermoed dat de verhouding 250 gr. bloem/220 gr. boter niet helemaal klopt. Het deeg wordt wel heel erg boterig. Of hoort dat?!

  • miranda

    13 augustus 2014 at 14:32 Beantwoorden

    Zou dit ook met geietnkaas of mozarella lekker zijn?? Dat heb ik nog in huis.

    • Pauline

      13 augustus 2014 at 15:34 Beantwoorden

      Dat kan allebei en is denk ik ook erg lekker. Vooral de geitenkaas 🙂

      • miranda

        13 augustus 2014 at 20:47 Beantwoorden

        Bedankt voor je reactie! Ga ’t morgen proberen!

  • Marja

    1 augustus 2014 at 20:53 Beantwoorden

    Ik heb de bodem van speltbloem gemaakt, maar hij was wel erg kruimelig. Maar de smaak was heerlijk. Zelfs kleinzoon van 10 maanden heeft gesmuld. Voor hem had ik een stukje met wat\r\nminder ui gemaakt en er wat spinazie bij gedaan.

  • Nicole

    10 mei 2014 at 17:49 Beantwoorden

    Mijn taartdeeg is een beetje ‘zanderig’ alsof het zandkoekjes deeg is, wat kan ik verkeerd gedaan hebben?

  • Rita

    20 april 2014 at 23:28 Beantwoorden

    Gisteren voorbereid, vandaag afgebakken. Ipv 1 grote taart heb ik er een stuk of 14 kleintjes van gemaakt als onderdeel van hapjes buffet. Was groot succes,

  • Dilber

    29 maart 2014 at 19:55 Beantwoorden

    Klinkt jummss. Kan dit ook met bladerdeeg in plaats van zelf deeg maken?

  • Bea

    21 januari 2014 at 11:40 Beantwoorden

    Dit recept lijkt me heerlijk, maar ik gebruik geen suiker. Weet je ook een alternatief hiervoor?

  • Lysbet

    29 december 2013 at 22:44 Beantwoorden

    Deze is inderdaad waanzinnig!!

  • AgEETh&kookt

    12 september 2013 at 22:06 Beantwoorden

    Dit ga ik zeker een keer proberen. Een soortgelijke uienchutney maak ik regelmatig als topping op roompate. In plaats van suiker gaan er dan paar bolletjes stemgember en wat gembersap in. Ik denk dat het daardoor iets sterker van smaak wordt, niet geschikt om een hele taart mee te vullen, maar heerlijk op de pate. De pate serveer ik op een stokbroodje of in een blaadje little gem-sla

    • Pauline

      13 september 2013 at 18:43 Beantwoorden

      Lekker zeg, ik heb laatst ook een uien chutney gemaakt voor bij geitenkaas kroketten… YUM

  • LNNK

    9 september 2013 at 09:49 Beantwoorden

    Dit klinkt als een heerlijk recept!

  • Kim

    8 september 2013 at 20:51 Beantwoorden

    Gelijk op Pinterest gepind. Klinkt heerlijk voor volgend weekend (en het weekend daarna, en daarna…)\r\n\r\nLiefs,\r\nKim

  • Joyce

    7 september 2013 at 12:06 Beantwoorden

    Lijkt me heerlijk!

  • MySimplySpecial

    7 september 2013 at 09:59 Beantwoorden

    Ik heb een tijdje terug een keer zoiets gegeten. Ik dacht dat ik het niks zou vinden, maar het was super lekker!

  • Joyce

    7 september 2013 at 09:16 Beantwoorden

    Wauw, ik ga deze zeker een keer maken 😀

  • Nanda

    7 september 2013 at 09:02 Beantwoorden

    Heerlijk! Uientaarten zijn zo lekker 🙂

Plaats een reactie