kruidenboter

Kruidenboter 3 variaties

Zelf kruidenboter maken is zo makkelijk. Ik hou van kruidenboter, jaren geleden had mijn tante een eigen restaurant en zij nam vaak verse kruidenboter mee. Zo lekker en als je dat eenmaal hebt geproefd hoef je nooit meer de kant en klare kruidenboter uit de supermarkt.

Het liefst eet ik kruidenboter op een vers gebakken brood, dat nog een beetje warm is. Het is  ook lekker op een stukje vlees of vis. Ik heb nu 3 verschillende soorten boters gemaakt, de klassieke kruidenboter met knoflook, een heerlijke mediterrane boter met olijven en een citrusboter. Alledrie zijn ze even lekker, de citrusboter zou ook lekker zijn bij een stukje vis.

kruidenboter

Het is heel simpel om te maken, per recept heb ik 125 gr roomboter zacht laten worden buiten de koelkast. Dit roer je even door elkaar met een vork en dan voeg je de ingrediënten toe. Roer het nog eens door elkaar en de smaak boters zijn klaar.

Kruidenboter

kruidenboter

Toevoegen : 125 gr boter + handvol gehakte peterselie, 2 tenen knoflook gehakt, het sap van een 1/2 citroen en iets zout.

Mediterrane boter

mediterrane boter

Toevoegen: 125 gr boter + een teentje knoflook gehakt, een lepel zongedroogde tomaten in stukjes en een lepel groene olijven in stukjes.

Citrusboter

citrusboter

Toevoegen: 125 gr boter + de rasp van een halve citroen en het sap van een 1/2 citroen.

Welke lijkt jou het lekkerste?

kruidenboter

Maïskoekjes
Cheesecake ijs met rood fruit (zonder ijsmachine)
Bewaar
28 Comments
  • Rosanne

    23 augustus 2015 at 15:45 Beantwoorden

    Ik doen in de kruidenboter altijd meedere kruiden. Basilicum, Peterselie & Bieslook. En natuurlijk knoflook en peper en zout. \r\n\r\nTip: je kan verse kruidenboter heel goed in de vriezer bewaren.

  • anja

    22 augustus 2015 at 22:37 Beantwoorden

    Leuk Pauline,,, ik blijf bij het eerste recept,,, een echte klassieker,,, kloppen met de mixer is inderdaad een idee wordt ie iets romiger,,,, heerlijk op een entrecote !!!!

  • Will

    23 juni 2015 at 18:57 Beantwoorden

    Kan ik deze kruidendokter ook maken met margarine?

  • Lynn

    23 december 2014 at 18:30 Beantwoorden

    Ik mis eigenlijk de bieslook nog bij de gewone versie, anders heb je maar 1 soort kruid er in zitten terwijl het kruidenboter is dus met meerdere kruiden 😉

  • anita

    14 september 2014 at 10:47 Beantwoorden

    Wij voegen in de Kruidenboter met kruiden altijd een scheutje maggi toe!

  • Silvia

    22 oktober 2013 at 14:32 Beantwoorden

    deze kruidenboter maakte ik altijd… \r\n\r\nroomboter, beetje zeezout, geperste knoflook, verse gehakte peterselie, beetje peper, en klein scheutje olijfolie… en deze goed kloppen zodat deze zoals hierboven beschreven lekker luchtig is

    • Pauline

      22 oktober 2013 at 17:01 Beantwoorden

      Ja dat kloppen is een goede tip! Ga ik volgende keer ook doen 😉

  • Paulien

    19 september 2013 at 15:24 Beantwoorden

    Hi, ik heb misschien nog een kleine tip voor je! Een kok vertelde mij namelijk dat hij de kruidenboter altijd opklopte waardoor hij lekker zacht en romig werd. Tegenwoordig doe ik dat zelf ook. Boter in een kom, mixer aan en kloppen tot de boter wit uitslaat, dan de kruiden erdoorheen (ik gebruik vaak als basis de hollandse kruidenboterkruiden van de intratuin) en klaar ben je!

    • Paulien

      19 september 2013 at 15:25 Beantwoorden

      Je kunt er trouwens ook nog een beetje klopklop doorheen doen!

    • Pauline

      21 september 2013 at 12:40 Beantwoorden

      Ja dat is inderdaad heerlijk, goede tip. Dank je wel.

  • Dita

    26 augustus 2013 at 16:15 Beantwoorden

    Heerlijk!

  • Suus v N

    25 augustus 2013 at 20:38 Beantwoorden

    Volgende week een verjaardag, dus dan gelijk proberen.

    • Reni

      17 september 2016 at 09:04 Beantwoorden

      Ik ga vandaag die met zongedroogde tomaten en olijven maken.

  • Maura - YLT

    25 augustus 2013 at 19:36 Beantwoorden

    I loveeee citroen, dus mij lijkt de citrus het lekkerst alhoewel ze me allemaal super lekker lijken

  • Marjan

    25 augustus 2013 at 15:57 Beantwoorden

    Ohh die citroenboter lijkt me echt heerlijk, gek op citrus! En inderdaad, bij een stukje vis, nom!

  • Suzanne

    25 augustus 2013 at 15:10 Beantwoorden

    Bedankt voor deze geweldige receptjes! Ik ga ze zeker uit proberen! Je foto’s zijn ook erg mooi geworden! Ziet er zo smakelijk uit!

  • anita

    24 augustus 2013 at 23:02 Beantwoorden

    ik heb deze week ook citrus boter gemaakt en ik heb er een beetje zout en heel fijn gesneden peterselie door gedaan. Gegeten, heel klassiek, met vis en bospeen. Heerlijk.

    • Pauline

      26 augustus 2013 at 20:28 Beantwoorden

      Lekker he? Ik at het ook bij een maïskolf, ook heerlijk.

  • Pauline

    24 augustus 2013 at 17:39 Beantwoorden

    Ja ik hou ook zo van zelfgemaakte kruidenboter en het is een kleine moeite om te maken

  • Patricia

    24 augustus 2013 at 13:12 Beantwoorden

    Leuk idee om inderdaad eens te variëren met de kruidenboter. De tweede met zongedroogde tomaten ga ik eens proberen, lekker voor bij de tapas!

  • Danielle

    24 augustus 2013 at 12:08 Beantwoorden

    Ziet er lekker uit, die met tomaatjes ga ik zeker een keer proberen. Ik maak het ook zelf en doe er dan eetbare bloemen door,zoals goudsbloem, korenbloem en oost Indische kers geeft leuke reacties bij de eters, heb een receptje op mijn blog staan. Nu droog ik de bloemen en kan ik ze van het winter ook gebruiken.

  • Raffika

    24 augustus 2013 at 12:01 Beantwoorden

    Ik ben echt fan van zelfgemaakte knoflookboter, maak het precies zoals jij doet alleen dan nog een theelepeltje sambal oelek erbij ipv zout. Maak dit altijd op bbq’s, succes gegarandeerd! Een dag van te voren en de smaken goed in laten trekken.

  • OURTASTE.NL

    24 augustus 2013 at 11:49 Beantwoorden

    Ziet er érg leuk en lekker uit

  • Joyce

    24 augustus 2013 at 10:10 Beantwoorden

    Lijken me alle 3 heerlijk!

  • MySimplySpecial

    24 augustus 2013 at 09:58 Beantwoorden

    Ik ben gek op kruidenboter!

  • Daniëlle

    24 augustus 2013 at 09:18 Beantwoorden

    Die citrusboter ga ik echt een keer proberen, lijkt me zo lekker!

Plaats een reactie