Pistache Semifreddo

Semifreddo is een typisch Italiaans nagerecht, het betekent half bevroren ijs. Eigenlijk is het een soort mousse dat je bevriest, voor dit ijs heb je dus ook geen ijsmachine nodig. Ik heb Pistache Semifreddo gemaakt, een smaak die in Italië veel op de kaart staat. Op iedere hoek van de straat kan je daar Pistache meel kopen, wat eigenlijk gewoon gemalen pistache noten zijn.

pistache meel

Ik kocht mijn pistache noten op de markt, al gepeld en ongezouten. Dat scheelt heel veel pelwerk en zere vingers. Ik ben dol op ijs en vind deze pistache semifreddo super goed gelukt. Het is heel zacht van smaak en het is ook nog eens een heel makkelijk recept. Wel even oppassen met zwangere vrouwen, er zit namelijk rauw ei in.

Ingrediënten voor 10 personen
4 eieren gesplitst in dooiers en eiwitten
0,5 ltr slagroom
100 gr suiker
200 gr pistache noten (ongezouten en gepeld)
Snufje zout

Zo maak je het
Maal de pistache noten fijn in een keukenmachine. Je ziet meteen de mooie groene kleur naar boven komen.

Splits de eieren in 2 aparte kommen.

Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Zorg dat je een schone en vetvrije kom gebruikt, anders lukt het niet.

Klop in een andere kom het eigeel met het suiker, licht en luchtig.

Klop in een derde kom de slagroom stijf.

semifreddo

Meng de pistache noten met het eigeel.

Voeg de helft van de slagroom toe aan het pistache mengsel en roer het door. Dit heet familie maken.

Voeg het pistache mengsel nu bij de rest van de slagroom.

Spatel tenslotte de eiwitten voorzichtig door de pistache crème. Zorg ervoor dat je niet alle lucht er uit spatelt.

semifreddo

Giet het mengsel in een cakevorm, of in kleine schaaltjes of bekertjes.

Laat het ijs minimaal 4 uur opstijven in de vriezer.

Haal een kwartier voor het serveren de semifreddo uit de vriezer en garneer het met pistache noten.

Pistache semifreddo

Bruschetta's basis + 4 variaties
Italiaanse koffie soorten
Bewaar
21 Comments
  • Karolien

    23 december 2016 at 15:09 Beantwoorden

    Zou dit lekker zijn als vulling in de Baked Alaska?
    Wil het graag maken voor kerst en kan niet kiezen tussen beide toetjes. 😉

    • Pauline

      24 december 2016 at 12:24 Beantwoorden

      Zeker, lijkt me heerlijk. En die keuzestress is heel herkenbaar.

  • Anne

    9 december 2016 at 07:07 Beantwoorden

    Ik wil dit maken voor kerst en het bord nog wat gezelliger/feestelijker maken. Ik denk aan framboosjes, kletskop erbij, evt wat honing? Of heb jij nog betere ideeën? Hou me aanbevolen!

    • Annika

      9 december 2016 at 10:13 Beantwoorden

      Framboosjes erop zijn leuk! Je zou eventueel nog wat gesmolten chocolade eroverheen kunnen sprenkelen. 🙂

  • Kelly

    22 februari 2016 at 12:23 Beantwoorden

    Ik wil dit recept voor een diner rouler gaan maken vanavond, maar ik wil het graag in glaasjes in de diepvries zetten en het vervolgens op een bordje serveren. Maar, hoe krijg ik de semifreddo uit het glas? Moet ik vershoudfolie gebruiken of zou het ook al loslaten als ik een laagje warm water in de gootsteen laat lopen en ze daar even in zet? Hopelijk lees je het nog voordat ik het vanavond moet gaan uittesten! Ik heb er in ieder geval al heel veel zin in!

  • Andrea

    27 maart 2015 at 14:48 Beantwoorden

    Ziet er erg lekker uit, ga ik van het weekend maken! Kun je ook hazelnoten gebruiken (of andere noten) ipv pistache?

  • Tom

    19 februari 2015 at 23:27 Beantwoorden

    Leuk recept, maar slechte spelling. Pistache noten? Pistache crème? In het Nederlands worden alle samenstellingen aan elkaar geschreven!

  • Simone

    11 december 2014 at 15:14 Beantwoorden

    Hi, dit lijkt me heerlijk. Welk formaat cakeblik heb je gebruikt?

  • Jolanda

    17 juni 2014 at 22:46 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\nJe recept leek mij na het te hebben nagelezen erg lekker. Dus heb ik dit afgelopen zondag met vaderdag gemaakt en geserveerd heerlijk gewoon niet zoet maar precies goed. Dank je wel.

  • Cindy

    30 december 2013 at 11:03 Beantwoorden

    Wat een geweldig recept. Ik heb het van de week gemaakt en het was heerlijk en heel makkelijk te maken. Mijn gasten waren zeer onder de indruk! Veel dank.\r\n\r\nGroeten,\r\nCindy

  • Bibi

    14 december 2013 at 19:44 Beantwoorden

    De ingrediënten zijn in huis gehaald! Morgen ga ik hem maken. Ben erg benieuwd!

  • mevr beeris

    6 september 2013 at 13:59 Beantwoorden

    Ik ben een beetje angstig voor rauwe eieren. Kan ik iets anders gebruiken?

    • Pauline

      8 september 2013 at 19:13 Beantwoorden

      Je kan bij groothandel gepasteuriseerd eiwit kopen in pakken en anders zou ik gewoon het dulche de leche ijs maken, dat ook op mijn blog staat.

  • deborah

    28 juli 2013 at 12:11 Beantwoorden

    Geweldig recept, super lekker!

  • Esmée

    18 juli 2013 at 20:13 Beantwoorden

    gaan de bacteriën door het vriezen niet dood?

  • MySimplySpecial

    13 juli 2013 at 12:03 Beantwoorden

    Dit heb ik nog nooit gegeten, maar het klinkt goed!

  • Marleen

    12 juli 2013 at 11:36 Beantwoorden

    Wauw ziet er heerlijk uit, goede uitleg dus ga het zeker eens maken! Leuke deze serie over Italië!! X

  • Jiska

    12 juli 2013 at 11:32 Beantwoorden

    Klinkt heerlijk! Ik ga het zeker proberen….. Hopelijk blijft er ook wat over voor de rest van mijn gezin….:)

Plaats een reactie