crema catalana

Crema Catalana

Ik ben er nog steeds niet helemaal uit wat het verschil is tussen crema catalana en crème brulee. Beide zijn het vanille puddinkjes waarvan de een van Spaanse en de ander van Franse afkomst is. Crème brulee wordt vaak au bain marie in de oven gegaard, terwijl crema catalana in de pan bereidt wordt. Traditioneel is de crema catalana met sinaasappel en kaneel en crème brulee met vanille.

Ik heb gewoon een mix van deze 2 genomen en vanille en kaneel gebruikt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet makkelijk vind om te maken, de custard schiet bij mij nogal vaak in de schift. Gelukkig ging het deze keer goed en sluit ik mijn Spaanse week af met een typisch Spaans dessert.

Ingrediënten voor 4 personen
4 eidooiers
0,5 ltr melk
120 gr suiker
1 el maizena
1 vanille stokje
1 kaneel stokje
4 tl rietsuiker

Zo maak je het
Klop de eidooiers met de suiker en de maizena licht en luchtig.

Schraap de merg uit het vanillestokje en stop dit samen met het kaneelstokje in de melk. Het overgebleven vanille stokje kan je in je suikerpot of in je DIY vanille extract stoppen.

Breng de melk aan de kook en laat het vervolgens ongeveer 8 – 10 minuten op een zacht vuur trekken.

custard maken

Verwijder het kaneelstokje. Giet de melk nu alkloppend bij de eidooiers.

Giet de massa terug in de pan en roer er op een zacht vuur een gladde custard van. Wees geduldig, dit kan wel een half uur duren.

Blijf voortdurend roeren, anders krijg je hele ei stukken.

Als de massa ongeveer vla dikte heeft giet je het in de vormpjes.

crema catalana

Laat de custard afkoelen en zet het vervolgens in de koelkast.

Verdeel wat rietsuiker over de afgekoelde crema catalana en brandt dit goudbruin met een crème brulee brander.

Heb je die niet, laat de suiker dan in een voorverwarmde oven op 200 graden carameliseren.

Je creme catalana is nu klaar om geserveerd te worden.

crema catalana

Frankrijk Tips
Aardappeltortilla met chorizo
Bewaar
9 Comments
  • Gitta

    10 juni 2015 at 11:36 Beantwoorden

    Zowel creme brûlée als crema catalana hebben een gebrand suikerlaagje.\r\nHet verschil zit hem in dat creme brûlée van room wordt gemaakt en crema catalana van melk het ene au bain marie wordt bereid en het ander in een pan. Verder zit er in creme brûlée alleen vanille en in crema catalan kaneel, steranijs en citroen of sinaasappel….\r\nJouw combinatie van de twee gerechten is ook heerlijk!!

  • Jadie

    6 februari 2015 at 19:22 Beantwoorden

    Super leuk ben gelijk begonnen wel moeilijk maar uitdagent zeker maken allemaal

  • justbreathe

    2 februari 2014 at 19:00 Beantwoorden

    het verschil is dat er in een oorspronkelijke crema catalana geen vanille stokje hoort,wel een kaneelstokje en geraspte citroenschil…

  • Lot

    21 juli 2013 at 13:02 Beantwoorden

    Ik heb altijd gedacht dat bij de creme catalana de caramel onderin zat en bij de CB bovenop en gebrand. Maar het vaak om mee te nemen naar anderen en brand dan de suiker ter plaatse met gasbrandertje en lashandschoenen aan. Ziet er spectaculair uit en success is verzekerd. Eb maak het altijd in de oven au-bain-marie lukt altijd.

  • MySimplySpecial

    21 juli 2013 at 10:35 Beantwoorden

    Heel lekker, maar wel een uitdaging om te maken inderdaad!

  • Simone

    21 juli 2013 at 10:17 Beantwoorden

    Ben blij dat ik niet de enige ben die het verschil een beetje lastig vind… 🙂 Behalve dat gebrande korstje, dat is toch weer typisch crème brulee? Hoe dan ook, ziet er lekker uit!

  • Anne

    21 juli 2013 at 09:46 Beantwoorden

    Elk toetje met vanille is wat mij betreft een succes! 😉 krijg er zelfs op zondagochtend gelijk trek in!

Plaats een reactie