Spanakopita

Spanakopita strudel

We hebben Grieks bloed in de familie gekregen. Mijn zus heeft een Griekse god aan de haak geslagen. En die Grieken weten wel wat lekker eten is. Vers, simpel, goede olijfolie, filodeeg en fetakaas. Ik hou er van!

Ik heb al eens de gevulde deeghapjes van de moeder van C. mogen proeven en die waren goddelijk. Spinazie en fetakaas omhuld met filodeeg zijn als brood en beleg, een match made in heaven. Ik leerde dat dit in het Grieks Spanakopita heet en nog wat andere Griekse namen, maar die ben ik op de Souvlaki na allemaal vergeten. Ik maakte een spanakopita strüdel, heel easy om te maken en succes gegarandeerd.

Ingrediënten voor 4 personen
800 gr spinazie
2 tenen knoflook
1 ui
125 gr fetakaas
3 grote vellen filodeeg
Olijfolie
Peper en zout
Paprikapoeder

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snipper het uitje en hak de knoflook fijn.

Fruit dit aan in wat olijfolie in een grote pan.

Voeg nu beetje bij beetje alle spinazie toe en bak dit mee, totdat alle spinazie geslonken is.

Breng de spinazie op smaak met royaal peper en zout en laat het goed uitlekken.

Neem een vel filodeeg en bestrijk deze met olijfolie. Strooi er wat paprikpoeder over en plak het volgende vel er op.

Filodeeg bestaat uit verschillende dunne lagen die je afzonderlijk moet invetten.

Herhaal de voorgaande stappen totdat je 3 lagen op elkaar hebt.

Spanakopita

Verdeel het spinazie mengsel over het filodeeg.

Verkruimel de feta over de spinazie.

Vouw de buitenkanten eerst naar binnen, zodat de spinazie er niet uit kan lopen.

Spanakopita

Rol de strudel nu voorzichtig op en leg hem op een bakplaat. Als het filodeeg iets scheurt is dat geen probleem, dan plak je er met wat olie, gewoon een stukje deeg over heen.

Bestrijk de strudel nog een keer met olijfolie en bak hem in ongeveer 25 minuten af op 200 graden.

Spanakopita

Video: Recept Pizzadeeg maken
Ik ben jarig en ik trakteer! + Winactie
Bewaar
27 Comments
  • Anna Driessen

    13 april 2017 at 12:31 Beantwoorden

    Dit ziet er heerlijk uit! Ik heb nog bevroren bladspinazie. Hoeveel gebruik ik dan? Deze is namelijk al geslonken

    • Pauline

      14 april 2017 at 12:50 Beantwoorden

      Eerst laten ontdooien en dan heel goed uit laten lekken. Van daaruit kan je het recept verder volgen.

  • Joke Kottman

    10 mei 2016 at 19:23 Beantwoorden

    Mijn vroegere griekse schoonmoeder maakte eerst een mengsel van ei/ spinazie ( uitknijpen anders is het veel te nat) feta en dille (ze maakte ook het filodeeg zelf. Maar dat is toch wel veel werk hoor . Dan maakte zij rollen van het filodeeg met het mengsel erin. Die rollen legde ze in een ronde bakvorm( die zijn best groot in Griekenland) . Nog wat eigeel erover strijken. Dan had ze een prachtige spanakopitra. \r\nHet ei maakt de vulling net iets lekkerder. Anders smaakt het snel te droog.

  • Ilon

    25 juli 2015 at 17:06 Beantwoorden

    Dit ga ik proberen! Kun je dit ook een dag van tevoren klaarmaken?

  • Ingrid

    23 juni 2015 at 18:01 Beantwoorden

    Pauline,\r\n\r\nDit wordt n nog lekkerderder? spanakopita als je er bosuitjes en vooral een dikke hand verse dille door doet.\r\n\r\nIngrid

  • Kyra

    21 december 2014 at 23:53 Beantwoorden

    Weet iemand hoeveel pakjes/gram filodeeg het is? Thanks 🙂

  • Chantal

    18 november 2014 at 17:21 Beantwoorden

    Smaakt de feta erg overheersend? Zou je het bijvoorbeeld ook met mozzarella of een andere kaassoort kunnen doen?

    • Pauline

      18 november 2014 at 17:32 Beantwoorden

      Ik hou er wel van. Maar je kunt het ook met mozzarella doen of een gewone belegen kaas.

  • KnutzEls

    13 april 2014 at 22:24 Beantwoorden

    Net wat ik deze week nodig. heb. Kocht afgelopen zaterdag filodeeg bij de Turkse winkel en heerlijke feta. Dat wordt dus spanakopita maken deze week!

  • Mariska

    4 maart 2014 at 23:14 Beantwoorden

    Zou je dit ook kunnen invriezen?

    • Pauline

      6 maart 2014 at 17:21 Beantwoorden

      Het kan wel, maar dan zou ik het ongebakken invriezen. Dan even laten ontdooien en afbakken in de oven.

  • Martien

    4 maart 2014 at 20:17 Beantwoorden

    Komt bij de stapel van receptjes die ik binnenkort zeker nog wil maken….maar eerst morgen kokosrotsjes!

  • Bianca Dorresteijn

    2 oktober 2013 at 14:48 Beantwoorden

    Lijkt mij een heerlijk recept, kan het als voorgerecht of is dat te machtig.\r\nIk wil zaterdag Grieks gaan koken voor 4 personen en ben nu opzoek naar recepten, voor, hoofd, na :)\r\n\r\nHoop dat jij mij kunt helpen

    • Pauline

      2 oktober 2013 at 21:30 Beantwoorden

      Oh lekker! Ik zou een tafel vol zetten met spanakopita, griekse salade, tzatziki met pide, gehaktballetjes en souvlaki. Lekker delen met zijn allen en na Griekse yoghurt met honing en walnoten 😉

  • Pauline

    2 september 2013 at 16:37 Beantwoorden

    Sure: Ingredients: 800 gr spinach, 2 cloves of garlic, 1 onion, 125 gr feta cheese, 3 layers of filo dough or puff pastry, olive oil, peper and salt and ground paprika.\r\n\r\n1. Preheat the oven on to 200 degrees.\r\n2. Chop the onion and the garlic and bake this short in a bit of olive oil.\r\n3. Add all the spinach until this softens and reduces.\r\n4. Season the spinach with pepper and salt and let it leak out.\r\n5. Take an layer of the filo dough and drizzle some olive oil over it. Season it with the ground paprika. Put the 2nd layer on top of this and repeat these steps untill al the layers are slightly covered with the oil.\r\n6. Put the spinach in the middle of the pastry. And crumble the feta cheese above it.\r\n7. Fold it at the way it’s shown in the photo’s.\r\n8. Cover it with some olive oil.\r\n9. Bake it for about 20 minutes in the pre heated oven.\r\n\r\nIf you use puff pastry instead of filo dough, you don’t need to oil it. Cover it was an beaten egg and put it a bit longer in the oven.

  • Constance

    2 september 2013 at 03:33 Beantwoorden

    May I get this recipe in English?

  • Marjolein

    15 augustus 2013 at 15:22 Beantwoorden

    Wat een heerlijk recept! Ik zag de foto op je homepage en heb net zo lang lopen zoeken in de receptenindex totdat ik het had, het ziet er zo goed uit!! Ik neem ‘m mee op mijn to-do-list.

  • Manon

    9 augustus 2013 at 23:15 Beantwoorden

    Amandelen erdoor heen, zalig!!! Bedankt, Pauline, voor het heerlijke recept

  • Maaike

    29 mei 2013 at 10:09 Beantwoorden

    Mmmm, lijkt me echt heerlijk! Ik heb hem op mijn lijst(je) gezet! 😉

  • Bea

    24 mei 2013 at 23:33 Beantwoorden

    Het is ook heel lekker om hier nog dille door te doen. Niet echt Grieks maar wel verrassend lekker!

  • Martina

    24 mei 2013 at 18:39 Beantwoorden

    Mmmmm ziet er heerlijk uit!

  • Martine

    23 mei 2013 at 18:22 Beantwoorden

    Dat ziet er echt heerlijk uit! Past vast nog wel op mijn inmiddels ellenlange “nog eens te maken” lijstje 🙂

  • Stella

    23 mei 2013 at 16:04 Beantwoorden

    Lekker! Leuke inleiding, moest er om lachen want ik ben zelf ook Grieks en ik kan het alleen maar met je eens zijn. Grieks eten vind ik ook gewoon het lekkerst.. haha! 🙂

Plaats een reactie