New York Pretzels

Vorig jaar tijdens mijn reis door Amerika at ik voor het eerst Pretzels. Soft Pretzels zijn zachte broodjes gemaakt van een wit brooddeeg in de vorm van een krakeling. Op de originele Pretzels zitten zout kristallen, lekker salty dus. Maar er bestaan ook zoete pretzels en pretzel dogs, met een worstje er in.

In Amerika heb ik heel veel zachte Pretzels gegeten, het is gewoon een lekkere snack tussen door. In Nederland heb ik deze broodjes nog nergens gezien, dus heb ik ze zelf maar gemaakt. Het lijkt misschien ingewikkeld maar dat valt reuze mee.

Ingrediënten voor 15 st
500 gr tarwebloem
8 gr zout
5 gr suiker
160 gr lauwe melk
150 gr lauw water
7 gr gist
1 ei
Zeezout

Zo maak het
Weeg het water en de melk af en verwarm dit samen even kort in de magnetron, zodat het lauw warm is.

Voeg de gist en het suiker toe aan de melk en zet het even apart. Het gaat een beetje borrelen als het goed is.

Meng de bloem, met het zout in je keukenmachine, voeg vervolgens de melk toe en kneed er een soepel deeg van.

Het deeg is voldoende gekneed als het zich tot een bal vormt en licht plakkerig aanvoelt. Het deeg moet wel een kwartier gekneed zijn voordat het goed is.

Leg het deeg in een met zonnebloem olie ingevette kom en leg er een natte theedoek over heen.

Zachte pretzels

Laat het deeg ongeveer 3/4 uur rijzen op een warme plek, totdat het in volume verdubbeld is.

Zachte pretzels

Vet je werkplek in met olie. Druk de lucht uit het deeg en verdeel het in 15 stukken.

Zachte pretzels

Rol deze uit tot lange slierten van ongeveer 25 cm.

Zachte pretzels

Vorm er de pretzels van, dit doe je door de uiteinden te overlappen en dit weer terug naar het midden te halen.

Zachte pretzels

Leg de broodjes op een bakplaat en laat ze afgedekt onder een theedoek weer 20 minuten rijzen.

Zachte pretzels

Verwam de oven alvast voor op 200 graden.

Bestrijk de broodjes met eigeel en bestrooi ze met grof zeezout.

Bak de Pretzels in ongeveer 15 minuten goudbruin.

Zachte pretzels

Superfoods Chia zaad, Goji bessen en Rauwe cacao
Gevulde champignons uit de oven
Bewaar
16 Comments
  • Joan Sieverding

    21 oktober 2015 at 14:48 Beantwoorden

    Hoi Pauline, ik ben zelf hobby kok en was op zoek naar het recept van brezeln…daarbij viel mij op dat jij een compleet anders recept hebt als de echte Duitse ( heb daar heel lang gewoont maar omdat sommige producten in het Duits compleet anders heten als op zijn Nederlands, wou ik een nederlands recept hebben….om zeker te zijn dat ik de juiste producten neem). Waarom ik weet dat jou recept anders is…omdat ze de brezeln voordat ze in de oven worden gebakken voor 30 seconden in een pan met sodawater laten koken en dat dat die goud/ donkerbruine geeft en die extra lekkere smaak. Ik neem aan dat de Amerikanen gewoon een ander recept hebben. Groetjes, Joan.

  • Naomi

    16 september 2015 at 12:46 Beantwoorden

    Ziet er super lekker uit! Heb volkorenmeel bij de molen gekocht dus daar wil ik ze van gaan maken. Ik neem aan dat het om gedroogde gist gaat?

  • Ineke

    28 maart 2015 at 17:50 Beantwoorden

    Ook in Euro Disney verkrijgbaar en idd oh zo lekker. Ik ga ze binnenkort zeker maken!

  • Esther

    31 januari 2015 at 15:33 Beantwoorden

    Dit ziet er heerlijk uit, maar mijn dochter mag geen melk- en soja produkten. Kan dit ook zonder melk/soja gemaakt worden?

    • Pauline

      31 januari 2015 at 16:48 Beantwoorden

      Je kunt het ook alleen met water doen. Al zal de smaak dan wel iets anders zijn.

  • astrid

    11 september 2014 at 16:08 Beantwoorden

    O ja pretzels, heb ik in Amerika ook veel gegeten. Nu nog een receptje voor de gesmolten kaas…? Mjammie! 😉

  • Racha

    22 mei 2013 at 18:10 Beantwoorden

    ziet er super uit, ga het zeker een keer proberen

  • Eva

    29 april 2013 at 15:52 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nBedankt voor dit recept. Ik ben net klaar met voorproeven en de pretzels zijn echt superlekker! En erg makkelijk ook om te maken (ook leuk natuurlijk).\r\n\r\nHeel veel succes met je website en groetjes!

  • Anne

    23 april 2013 at 18:23 Beantwoorden

    In Haarlem heb ik ze weleens bij de Jopenkerk en Victor’s espressobar gegeten. Erg lekkere snack! Ik wil dit recept zeker eens gaan proberen.

  • Selma

    21 april 2013 at 19:37 Beantwoorden

    Mijn vriend is Duits en toen hij nog in de buurt van Karlsruhe woonde aten we vaak Bretzels (zoals ze in het Duits heten)! Lekker!! Vooral warm met een beetje boter. Als we ze koud bij de bakker kochten, warmden we ze thuis even op in de broodrooster.

    • Pauline

      22 april 2013 at 15:26 Beantwoorden

      Ja leuk zeg, toevallig zag ik dat vandaag dat het in het Duits Bretzels heet.

      • Joke sk

        22 januari 2017 at 22:19 Beantwoorden

        Toevallig hier aan gewipt doordat ik elke dag een stokje van je website door neem om het nodige te leren en inspiratie op te doen.
        In Duitsland noemen ze het inderdaad Bretzel maar ook Bretzen Brezn, Brezl, Breze of Pretzel. dat ligt aan het gebied waar je bent.
        Het is een reuze krakeling, met wat grof zout erop,, die vaak gegeten wordt bij het bier..
        Ze zijn wat harder en knapperiger dan de Amerikaanse. en wordt naturel, zonder jam e.d. , gegeten (leuk smoesje voor de bierdrinkers …. om het goed weg te krijgen wordt meestal er wat bij gedronken 😉 )

  • Stell

    21 april 2013 at 09:46 Beantwoorden

    Ohh lekker:) Ik heb dit eigenlijk nog nooit gehad!

  • Joyce

    21 april 2013 at 09:42 Beantwoorden

    Lekker!!

Plaats een reactie