Baba Ganoush

Baba Ganoush is een dip van aubergine uit het midden oosten. De turkse supermarkt verkoopt de aubergine dip ook en het ligt vaak bij de hummus in het koelvak. Het recept voor baba ganoush is makkelijk en ook leuk om te maken. Het is een lekker en gezond hapje voor bij de borrel en je eet het met pide of platbrood.

Ingrediënten voor 1 schaaltje
1 aubergine
1 teen knoflook
1 el tahin (sesampasta)
Sap van een 1/2 citroen
1 tl komijn
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de aubergine en prik er gaatjes in met een vork. Bestrijk de aubergine met olijfolie en rooster de aubergine in ongeveer 3 kwartier gaar in de oven.

Haal de aubergine uit de oven en laat deze iets afkoelen. Snij de groente doormidden en schraap het vruchtvlees er uit. Hak dit fijn met een mes en doe het in een schaaltje.

Voeg de tahin, de komijn en het sap van een halve citroen toe.

Hak de knoflook fijn en meng dit door de aubergine dip.

Breng de baba ganoush op smaak met peper en zout en serveer het met brood.

Op de foto zie je naast de baba ganoush ook nog hummus en pikante yoghurt dat bestaat uit Turkse yoghurt met een lepel Harissa erdoor.

Italiaans brood | Stromboli
Nigella Lawson in College Tour
Bewaar
23 Comments
  • Joy

    28 juni 2016 at 16:34 Beantwoorden

    Ik maak zelf altijd een variatie hierop.\r\nGeroosterd (of gebakken in klein beetje olie) aubergineplakken en plakken tomaat doe ik met 1 deel witte turkse kaas uit blik pureren. Eventueel wat olie nog toeviegen als je het zonder olie hebt geroosterd. Echt heerlijk als dip of op een broodje.

  • Sam

    22 april 2015 at 16:31 Beantwoorden

    Heb even de staafmixer erdoorheen gehaald om het geheel nog wat gladder te maken, heerlijk! Hou echt van al die smeerseltjes 😀

  • Marjolein

    9 augustus 2014 at 13:59 Beantwoorden

    Tahin is overigens ook makkelijk en snel zelf te maken: sesamzaadjes roosteren (in pan) en met wat olie tot pasta pureren in keukenmachine. (Want ook hier verkochten ze het niet)

  • Sophie

    31 mei 2014 at 12:04 Beantwoorden

    Gebruik je het vruchtvlees of juist niet?\r\n\r\nGroetjes, \r\n\r\nSophie

  • Suzi

    15 maart 2014 at 21:32 Beantwoorden

    Dag Pauline,\r\n\r\nwij doen dit recept ook, met Tahin en Yoghurt, en daarna doe ik rapste wortelt voor de kleur bovenop. ik vind de combinatie yoghurt\r\n tahin veel lekkerder.

  • Ruth Deleij

    15 maart 2014 at 20:04 Beantwoorden

    Ja die yoghurt ben ik ook heel benieuwd naar 🙂

    • Pauline

      15 maart 2014 at 21:03 Beantwoorden

      Dat is heel simpel, maar heel lekker, Turkse yoghurt met harissa erdoor (= pittige kruidenpasta)

  • Cathelijne

    15 maart 2014 at 17:05 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit!\r\nBinnenkort maken!\r\nHoe maak jij de pikante yoghurt zoals op de foto? Wat doe jij er door heen?\r\n\r\nBedankt weer!

  • Claudia

    14 maart 2014 at 19:47 Beantwoorden

    Vandaag bij de Turk voor het eerst Baba Ganoush (of Baba Anoesch, zoals zij het schreven?) gekocht en ik vind het heeeerlijk!! Blij dat ik dit ontdekt heb! \r\nNu wil ik tahin kopen om het zelf te maken, helaas is dat vrij prijzig, of in ieder geval in grote pot te verkrijgen, geen idee of ik dat op krijg. \r\n\r\nMaar ik had een ideetje, zou het niet lekkerder zijn om de knoflook er gepoft doorheen te doen?\r\nAls ik aardappeltjes in de oven bak leg ik er wel eens teentjes knoflook in de schil bij. Na inderdaad 45 tot 60 minuten is dat gepoft, en wat zoeter geworden, minder scherp.

  • Arzu

    11 juli 2013 at 16:58 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nEen vraagje, want het is voor mij niet echt helder :)\r\nMoet je de aubergine echt 3/4 uur de oven in? Of bedoel je 45 min?\r\n\r\nGroetjes!

    • Pauline

      13 juli 2013 at 21:26 Beantwoorden

      Ik bedoel 3 kwartier

    • A ni

      1 november 2015 at 17:07 Beantwoorden

      3/4e uur = 3 kwartier (3x15min) = 45 minuten\r\n\r\n:-) \r\n\r\nFijn recept!

  • Pauline

    14 april 2013 at 19:19 Beantwoorden

    Haha Door, dat klopt, ik had een visioen 😉

  • DoorEten

    14 april 2013 at 11:39 Beantwoorden

    Pauline, volgens mij ben jij helderziend hoor. Ik zat dit laatst te eten (uit de supermarkt) en toen dacht ik nog ‘ik ga dit zelf een keer maken, nog even een goed recept zoeken’. Dankjewel!

  • Pauline

    13 april 2013 at 20:41 Beantwoorden

    Is echt heel lekker 😉

  • Nanda

    13 april 2013 at 16:27 Beantwoorden

    Oh klinkt echt heerlijk! Ben gek op aubergine.

  • Stell

    13 april 2013 at 12:55 Beantwoorden

    Ik heb dit ooit geprobeerd te maken maar het smaakte niet echt lekker..misschien binnenkort nog maar eens een poging wagen want ik ben gek op aubergine!

  • Joyce

    13 april 2013 at 09:31 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit! Ik heb het eens geprobeerd in de winkel en toen vond ik het volgens mij ook lekker, dus binnenkort eens in de turkse supermarkt kijken

  • Karin - The F Girl

    13 april 2013 at 08:35 Beantwoorden

    Zalig! Ik moet nog ontbijten en krijg gewoon zin om hier mee op te starten. Is dat raar? 😀

Plaats een reactie