Ottolenghi’s Pompoen Worteltaart

Ik had deze taart al voorbij zien komen op het blog van Caroline. Zij schreef ook bij één van mijn berichten dat ik deze hartige taart echt eens moest proberen. En ik kan haar geen ongelijk geven, die Ottolenghi heeft het weer geflikt. De pompoen worteltaart heeft alles in zich, een frisse relish van wortel, het zoete van de pompoen en het zoutige van de geitenkaas. Ik maakte deze hartige taart als onderdeel van mijn Arabische kerstdiner. En gelukkig bleef er nog een stukje over, want ook koud is deze taart erg lekker. Omdat het een onderdeel van een groot menu was heb ik gesmokkeld met de bodem en gebruikte ik hartige taart deeg. Omdat ik een grote taart maakte, heb ik een extra ei toegevoegd en wat extra room in de vulling.

Ingrediënten voor 1 taart van 23 cm
500 gr pompoen in blokjes van 2 cm
180 gr grof gerapte wortel
35 gr suiker
2 el witte wijn azijn
50 ml sinaasappelsap
30 gr gesmolten boter
1 eidooier + 1 ei
150 ml slagroom
20 gr geknipte bieslook
40 gr geraspte Parmezaan
150 gr verse geitenkaas
1 tl mosterdzaad
Peper en Zout
Olijfolie
8 plakjes Hartige taart deeg

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe de pompoenblokjes in een ovenschaal en bestrooi deze met olijfolie en peper en zout. Bak de blokjes in ongeveer 15 minuten gaar. Laat het vervolgens afkoelen.

Maak nu de wortelreslish. Verhit de mosterdzaadjes in wat olie in een grote pan, deze zijn klaar als ze gaan springen. Doe de geraspte wortel erbij en laat het ongeveer 10 minuten smoren.

Voeg de suiker, de witte wijnazijn en het sinaasappelsap bij de wortel en laat het geheel gedurende 20 minuten zachtjes inkoken. Het is klaar als alle vloeistof verdampt is.

Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen in met de gesmolten boter. Ik gebruik hiervoor altijd een bakspray. Verdeel het hartige taart deeg over de vorm en prik er gaatjes in met een vork.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop de eidooier, het ei en de room tot zachte pieken. Klop de bieslook, de Parmezaam en wat zout en peper er door.

Verdeel de wortel relish over de bodem van de taart, verdeel hierover de geroosterde pompoen blokjes.

Verkruimel de geitenkaas over de pompoen en giet het room mengsel op de taart.

Bak de taart in ongeveer 30 minuten af.

Interview met Annabel Langbein
Groene smoothies
Bewaar
24 Comments
  • Linda Dikken

    20 maart 2017 at 08:02 Beantwoorden

    Het smaakte heerlijk!

  • Astrid Waltmans

    2 november 2016 at 12:04 Beantwoorden

    Ik kreeg absoluut geen pieken, waardoor het deeg wat zompig werd en het was ook niet gaar. De taart moet beslist langer in de oven. Ik vond dat er iets pittigs miste en heb er daarom een stukje fijngeraspte gember doorheen gedaan. Was erg lekker.

  • Nederbuur

    14 december 2015 at 18:30 Beantwoorden

    Ik heb deze taart gemaakt. Ging allemaal vlot. We vonden allen de taart echt te zoet. En geen klein beetje. Geen idee waarom er eigenlijk suiker in moet, terwijl pompoen al lekker zoet uit zichzelf is. We hadden er nog walnoten bij gedaan, echt lekker.

  • Chantal Kamminga

    13 augustus 2015 at 11:04 Beantwoorden

    Hallo Pauline, ik heb gisteren vanaf jou site de taart gemaakt. 2 vraagjes: heb jij een tip om de pompoen iets knapperiger te krijgen? En je schrijft dat je de room en ei in pieken moet kloppen: bij mij werd het gewoon een mengsel al klopt ik nog zo lang. Heb je daar nog tips voor?\r\nWas overigens erg lekker!

    • Pauline

      13 augustus 2015 at 13:59 Beantwoorden

      In kleinere stukjes snijden en nog langer roosteren. En het mengsel is ok hoor. Als het maar een geheel is.

  • Bregje

    12 december 2014 at 09:04 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit! Kan ik de room vervangen door sojakookroom? Ivm een koemelkallergie.

  • marjolein

    6 december 2014 at 08:48 Beantwoorden

    De taart is zeker lekker maar: ten eerste moet hij veel langer in de oven dan 20 minuten om de vulling (ei) goed gaar te krijgen en moet je er dan wel goed opletten dat hij niet verbrandt. En ten tweede is het niet zo dat als je slagroom met eidooier (vet) klopt, dat in zachte pieken gaat staan. Dus je moet het gewoon goed mixen en dan over de vulling gieten..

  • hilde janssen

    1 december 2014 at 11:43 Beantwoorden

    Het ziet er lekker uit,maar op hoeveel gr. in een hete luchtoven met alleen afgerond op 10 tallen?

  • Marjo

    27 november 2014 at 11:16 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nIk wil deze taart graag maken. Zou ik hem ook als plaattaart kunnen maken omdat we met 10 personen zijn. Zo ja, moet ik dan de hoeveelheden aanpassen?\r\nComplimenten voor je mooie site.

    • Pauline

      27 november 2014 at 16:07 Beantwoorden

      Dat zou denk ik ook wel kunnen. Hoeveelheden kun je wel gelijk laten. Alleen iets meer bladerdeeg gebruiken. Dan heb je een hele bakplaat vol.

  • Marinde

    30 oktober 2014 at 10:55 Beantwoorden

    Voor onze vega-week-met-stiekem-een-dagje-vis gisteren deze taart gemaakt, echt fantastisch lekker!!

  • Marleen

    29 september 2014 at 07:47 Beantwoorden

    Wat zou goede vervanging zijn voor geitenkaas (feta) ?

    • Pauline

      29 september 2014 at 17:14 Beantwoorden

      Ja dat of gewoon een belegen kaas of ricotta.

  • Corinne

    3 april 2014 at 12:51 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nWaar gebruik je de gesmolten boter in dit recept?

  • noelle sanglier

    24 januari 2014 at 08:21 Beantwoorden

    Hi pauline!\r\n\r\nSuper lekkere taart. Kan je hem ook dag van te voren maken, en zo ja, hoe bewaar je hem dan en warm je hem dan op of eet je hem koud/kamertemperatuur .\r\n\r\nDank alvast!\r\n\r\nGroeten,\r\nNoëlle

    • Pauline

      24 januari 2014 at 09:48 Beantwoorden

      Jaa hij is goed. Dat kan heel goed. Voor serveren opwarmen in een voorverwarmde oven.

  • josette

    19 maart 2013 at 11:34 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nLijkt me heerlijk! Er zit in de winter vaak pompoen in m’n biologische groentepakket, en daar lijkt me dit recept heel geschikt voor!\r\nZou je me kunnen vertellen wat er in het oorspronkelijke deeg met maanzaad zit?

    • Pauline

      19 maart 2013 at 12:13 Beantwoorden

      Hoi Josette, dat is een deeg van 230 gr bloem, 1/2 tl zout, 25 gr maanzaad, 110 gr koude boter en 4 el melk.

  • miehhke (thewinterof88)

    24 februari 2013 at 18:44 Beantwoorden

    mmm weer een recept die ik wil proberen ! nu nog tijd vinden om het te maken . x

  • Pauline

    24 februari 2013 at 18:04 Beantwoorden

    Jaa zo’n fijn recept 😉

  • Caroline Brouwer

    24 februari 2013 at 08:21 Beantwoorden

    Heerlijk! Jammer dat je niet zijn taartbodem hebt gemaakt, die is nu net zo lekker met dat maanzaad erdoor en maakt het juist af. Moet je volgende keer maar eens proberen!

  • Anke

    24 februari 2013 at 08:19 Beantwoorden

    Ben ook absoluut fan. Die worteltjes kan je altijd wel maken…mmm

Plaats een reactie