Gezonde snack: Dadel – Noten reep met Chia zaad

Januari is toch zo’n maand dat iedereen weer wat op de lijn gaat letten. De laatste kerst kliekjes zijn opgegeten en er is wel weer behoefte aan lekkere en gezonde recepten. Ik vind gezonde tussendoortjes nog altijd het lastigste van gezond eten, meestal neem ik fruit of iets van yoghurt. Totdat mijn vader iets nieuws had ontdekt, Chia zaad. Chia zaad is een heel gezond zaad dat veel vitamines en calcium bevat. Het geeft je energie en een verzadigd gevoel. Ik besloot om met het chia zaad een gezonde reep te maken, met dadels en noten. Lekker, gezond en heel verantwoord.

Ingrediënten voor 6 bars
200 gr stevige dadels zonder pit
50 gr ongezouten amandelen
3 el chiazaad
50 gr kokos

Zo maak je het
Maal de dadels fijn in een keukenmachine. Ik heb van die grote kleverige dadels gebruikt. Mocht je nu van die kleine droge dadels hebben, laat ze dan eerst een half uurtje weken in wat water.

Voeg de noten en het chiazaad toe en meng dit kort mee. Het lekkerste is als de noten grof gehakt zijn. Zodat je een beetje een bite over houdt.

Meng tot slot een deel van de kokos er door.

Neem een ovenschaal of vierkant bakje en bekleed deze met bakpapier of huishoudfolie.

Verdeel de massa over de bodem en garneer het met de kokos.

Druk het goed aan en laat het een uurtje opstijven in de koelkast.

Snij de healthy repen met een mes in plakken en bewaar ze in de koelkast.

Indonesische Rendang
Recepten dagboek van Opschrijfboekjes
Bewaar
45 Comments
  • Anne-Marie

    3 november 2016 at 11:13 Beantwoorden

    Bij mij blijft het niet aan elkaar kleven en kan ik er geen repen van snijden, toch heb ik zachte dadels gebruikt. De smaak is super.

    • Annika

      4 november 2016 at 09:25 Beantwoorden

      Hmm, dat is vreemd. Ik gebruik zelf altijd Medjool dadels, deze zijn wat steviger. Misschien dat het dan beter gaat.

      • Anne-Marie

        4 november 2016 at 10:32 Beantwoorden

        Dank je wel.\r\nWaar kan ik die kopen?

        • Annika

          4 november 2016 at 16:20 Beantwoorden

          Albert Heijn verkoopt ze tegenwoordig, maar je vind ze ook vaak bij de Turkse supermarkt.

  • Vienna

    17 februari 2015 at 07:52 Beantwoorden

    Gisteren proberen te maken. Wel eerst mijn dadels geweekt. Na een nacht in de koelkast, nog altijd redelijk lopend… Zou je nog een tip hebben om het iets vaster te maken?

  • Eer

    22 januari 2015 at 17:19 Beantwoorden

    Super lekker en gezond\r\nHad de medjool dadels op de markt gehaald.\r\nIk heb er nog cranberries aan toegevoegd.\r\nIn de blender sloeg alles steeds vast, dus uiteindelijk met de mes op een plank, bedekt met bakpapier voor het kleven, gesneden en gemengd…ging ook goed.

  • geheim

    18 september 2014 at 16:47 Beantwoorden

    Mag ik vragen wat voor blender jij gebruikt? \r\n\r\nIk zie altijd zulke leuke recepten die ik niet kan maken omdat ik geen blender heb. Overigens kijk ik veel naar blenders, maar zie ik er nooit een geschikte tussen …

  • Hannah

    7 september 2014 at 16:12 Beantwoorden

    Deze repen zijn echt heeeerlijk en perfect gelukt!

  • Kim

    24 augustus 2014 at 23:22 Beantwoorden

    Hi Pauline, \r\n\r\neven een dadel gerelateerde vraag 🙂 Ik krijg mijn dadels echt niet fijn in mijn keukenmachine, hoeveel watt is die van jou?

    • Pauline

      26 augustus 2014 at 18:42 Beantwoorden

      Ik gebruik wel altijd vlezige Medjool dadels. Anders kun je een scheutje water toevoegen of de dadels even laten weken.

  • Jamie

    14 juli 2014 at 16:43 Beantwoorden

    Gister de repen gemaakt en perfect gelukt! Ze smaakte goed en zeker bestemd voor mensen die echte zoetekauwers zijn!

  • mirjam

    20 mei 2014 at 18:05 Beantwoorden

    Wat kan ik als alternatief inzetten voor de chiazaad?

  • Laura

    22 april 2014 at 17:55 Beantwoorden

    Héél erg lekker! Ze vallen bij mij alleen wel n beetje uit elkaar, jammer! Wat zou ik er extra door kunnen doen? Of zou het een kwestie zijn van een dikkere laag maken?

    • Pauline

      23 april 2014 at 14:33 Beantwoorden

      Hoe dikker je dadels, hoe kleveriger de reep. Ik gebruik het liefst van die dikke vlezige Medjool Dadels van de Turk.

  • Susan

    3 april 2014 at 19:43 Beantwoorden

    Super, superlekker! Ja, ook voor mijn man die normaal gesproken niet echt te spreken is over suikerloze hapjes…\r\n\r\nDeze gaat hier vaker gemaakt worden…

  • selma

    22 maart 2014 at 12:37 Beantwoorden

    Wow, dat ziet er lekker uit! 🙂

  • esmee

    22 februari 2014 at 11:47 Beantwoorden

    Bij mij blijven ze heel kleverig dus zijn ze niet gewoon zoals muesli repen ofzo te eten. Hoe kan ik dit anders doen dat ze hartiger worden? Want op de foto zien ze er ook niet zo plakkerig uit namelijk.

    • Pauline

      22 februari 2014 at 18:55 Beantwoorden

      Dit zijn kleverige repen, dat hoort juist sticky te zijn. Ik zal nog een keer een mueslireep maken 😉

      • Esmee

        23 februari 2014 at 15:04 Beantwoorden

        Graag!! Hoeveel calorieen zitten hier eigenlijk in?

  • Hilda

    20 februari 2014 at 11:41 Beantwoorden

    Ik heb een variant gemaakt…ik heb dadels, gehakte noten, rauwe cacao, chia zaadjes, goji besjes en vanille aroma gemengd en grove stukken pure chocolade (72%). Als topping sesamzaadjes.\r\nSuper lekker!! Als deze op zijn ga ik weer wat anders proberen..Wat een super idee

  • Mirjam

    16 februari 2014 at 08:10 Beantwoorden

    Die heb ik ook gebruikt maar dat hielp dus niet. Zal de staafmixer eens proberen zoals je bij de chocolademuffins schrijft. 🙂

    • Susan

      3 april 2014 at 18:37 Beantwoorden

      Bij mij werd het in eerste instantie ook een bal, maar met de amandelen en de rest erbij mengde het zich weer goed…\r\nOok met dat klein hakmachientje dat bij de staafmixer hoort.

  • Mirjam

    15 februari 2014 at 16:41 Beantwoorden

    Ze staan in de koelkast! Was wel een crime om te maken want mijn keukenmachine (Kenwood Major Titanium) kon het niet echt aan. De dadels werden één grote bal maar het smaakte allemaal erg lekker!

    • Pauline

      15 februari 2014 at 18:49 Beantwoorden

      Je kunt het beste ook een keukenmachine met snijmessen gebruiken. Ik heb zo’n klein hakkertje van mijn staafmixer en dat gaat prima.

  • astrid

    6 februari 2014 at 15:00 Beantwoorden

    hi, wat zou een vervanging kunnen zijn voor kokos?\r\nik lust echt geen kokos..

  • Hildert

    10 november 2013 at 14:49 Beantwoorden

    Je kunt de dadeltaart van B&B makkelijk maken met de helft minder suiker dan in het recept op hun webstite vermeld staat en dan smaakt hij nog steeds zoet genoeg en is hij nog even lekker!

  • Voedzaam en Snel

    17 maart 2013 at 15:01 Beantwoorden

    Hoi Paula,\r\n\r\nWij zijn geïnspireerd geraakt door jouw heerlijke notenreep recept en hebben er onze eigen draai aan gegeven met een linkje naar jouw site natuurlijk. http://www.voedzaamensnel.nl/tussendoortje/notenreep-gezonde-snack/\r\n\r\nGroetjes Sven en Jennifer

  • Roos

    14 februari 2013 at 21:30 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nBij welke winkels kan ik Chiazaad vinden?\r\n\r\nGroetjes!

  • Helen

    27 januari 2013 at 17:01 Beantwoorden

    Die ga ik direct maken!\r\nIk heb wel een probleem met het recept te willen afdrukken!\r\nIk klikte op het icoontje maar de pagina wilde niet laden, ik kan het dus niet afdrukken.. Ik dacht, ik laat het maar weten!

    • Pauline

      28 januari 2013 at 11:21 Beantwoorden

      Oh goed dat je het zegt, ik had dat probleem al eerder. Ik ga er even naar kijken.

  • Denize

    19 januari 2013 at 12:09 Beantwoorden

    Klinkt erg lekker! Deed me idd gelijk aan de dadeltaart denken van de B&B, heb daar gewerkt dus heb hem wel al een aantal keer gemaakt. Zou je ook gebroken lijnzaad kunnen gebruiken ipv chia zaad?

  • Odette

    18 januari 2013 at 15:10 Beantwoorden

    Met cacaopoeder is het ook erg lekker!

  • E.

    17 januari 2013 at 17:26 Beantwoorden

    Is het ook mogelijk om zonder dadels te doen? En iets anders ervoor in de plaats,maar dat het nog steeds een stevig goeds blijft

    • Pauline

      18 januari 2013 at 11:47 Beantwoorden

      Je zou ook gedroogde abrikozen of pruimen kunnen nemen, of ander gedroogde en kleverig fruit 🙂

  • Pauline

    16 januari 2013 at 18:24 Beantwoorden

    Leuk en jaa die taart ken ik, die is echt zo lekker, Staat ook nog op mijn to cook lijstje 🙂

  • Janneke

    16 januari 2013 at 11:21 Beantwoorden

    O Pauline, je bent weer geweldig! Ik ga ze snel maken, lijkt meer heerlijk!

  • Caroline Brouwer

    16 januari 2013 at 08:23 Beantwoorden

    Lekker Pauline, hier houd ik van, dadels met kokos! Bagels & Beans heeft daar een ontzettende lekkere taart mee gemaakt. Heb je die al eens bij ze geproefd? Het recept staat op hun site. Ben ik ook nog eens van plan te maken.\r\ngroetjes, Caroline

Plaats een reactie