1001 nacht gehaktbrood uit de oven

Dit recept voor 1001 nacht gehaktbrood stond in de kersteditie van de Delicious. Een lekker recept wat precies bij mijn Arabische kerstdiner pastte. Ik had eigenlijk nog nooit eerder een recept voor gehaktbrood uit de oven gemaakt. Toch is het helemaal niet moeilijk om te maken en ook ideaal als je een groep eters krijgt. Deze Arabische versie is ontzettend lekker kruidig, met veel warme specerijen, knapperige noten en zoete gedroogde abrikozen. Je kan het gehaktbrood ook koud eten op brood of snij het in stukjes als borrelhapje.

Ingrediënten voor 8 personen
500 gr rundergehakt
1 ui
3 tenen knoflook fijngehakt
5 zongedroogde tomaatjes fijngehakt
200 gr gedroogde abrikozen
2 tl gedroogde munt
2 tl korianderpoeder
1 tl kaneel
2 eieren
4 beschuiten
100 gr walnoten
20 gr verse munt
Olijfolie
Zout en peper

Materialen
1 cakevorm van 1.5 ltr
Aluminium folie

Zo maak je het

Verwam de oven voor op 180 graden.

Week de gedroogde abrikozen 15 minuten in lauw water.

Fruit de ui, de knoflook en de zongedroogde tomaatjes aan in een pan met wat olijfolie.

Doe dit in een kom en voeg het gehakt toe.

Voeg de munt, de koriander, de kaneel en de 2 eieren toe en verkruimel de beschuiten boven het gehakt.

Hak de helft van de walnoten en de abrikozen fijn en voeg dit bij het gehakt.

Meng alles goed door elkaar en breng het gehakt op smaak met zout en peper. Wees hier niet zuinig mee.

Bekleed de cakevorm met een groot stuk dubbelgevouwen aluminium folie.

Verdeel het gehakt over de vorm en garneer de bovenkant met de overgebleven walnoten en abrikozen.

Bekleed de bovenkant van het gehakt met aluminium folie.

Bak het gehaktbrood gedurende een uur gaar in de oven. Verwijder de bovenkant van het aluminium folie, 10 minuten voor het einde van de baktijd.

Serveer met couscous en groente.

Bron: Delicious Kerst 2012

My life in Pictures Januari
Snelle couscous met granaatappel
Bewaar
16 Comments
  • Patricia

    11 september 2016 at 21:41 Beantwoorden

    Het gehaktbrood vandaag gemaakt! Geen Kerst maar de abrikoos geeft er toch een zomers tintje aan vond ik. Heel lekker!

  • Greta Krijgsman

    29 december 2015 at 09:01 Beantwoorden

    Wij hebben hem tweede kerstdag gemaakt voor een buffet. En… wij vonden hem heerlijk! Deze gaan we zeker vaker maken! Dankjewel voor het recept!

  • Karlijn

    21 november 2015 at 17:31 Beantwoorden

    Ben druk bezig met het maken van dit gehaktbrood, maar waar heb ik de verse munt eigenlijk voor nodig? Of lees ik gewoon verkeerd???

  • Conny

    11 oktober 2014 at 10:23 Beantwoorden

    Hoi Pauline, je gehaktbrood gemaakt en het is echt super lekker.Ga het vanavond weer maken, verheug me er nu al op!!

  • Conny

    9 oktober 2014 at 09:33 Beantwoorden

    Ha Pauline,\r\nGisteren het gehaktbrood gemaakt. Wat een heerlijk recept echt een aanrader!!!\r\nVriendelijke groet,\r\nConny

  • Marije

    15 december 2013 at 11:08 Beantwoorden

    Hoi Pauline!\r\n\r\nTwee vraagjes naar aanleiding van dit gehaktbrood. Kun je een suggestie doen waar het korianderpoeder te krijgen is? Ik tref in de supermarkt wel korianderblad (gedroogd en vers), maar niet in poedervorm. \r\nEn weet je wellicht of hij koud ook smakelijk is? \r\n\r\nDank je wel alvast.\r\nGroetjes van Marije

    • Pauline

      15 december 2013 at 14:52 Beantwoorden

      Ja koud is hij ook om te smullen. Ik koop mijn kruiden altijd bij de Turk, volop keuze.

      • Marije

        16 december 2013 at 09:37 Beantwoorden

        Dankjewel! Hij komt bij ons met kerst op tafel. Ben reuzebenieuwd!

        • Margot

          13 april 2014 at 11:29 Beantwoorden

          Korianderpoeder vind je ook in de supermarkt. Niet bij de ‘hollandse’ kruiden, maar bij de oosterse. Het zit in potjes van conimex.

  • Annemiek

    7 november 2013 at 17:17 Beantwoorden

    Als het goed is ligt hij nu in mijn printer in de werkkamer. Lekker voor zaterdag 🙂

  • Jacqueline

    25 september 2013 at 22:59 Beantwoorden

    Het restje op brood met een beetje sla doen, misschien nog wel lekkerder! Ik had geen abrikozen, de helft vervangen door rozijnen.

  • Kim

    31 januari 2013 at 21:28 Beantwoorden

    Het water loopt me in de mond! En, net als Violet, staat deze ook op mijn to make-list.

  • Violet Hulleman

    30 januari 2013 at 20:33 Beantwoorden

    Ha Pauline,\r\n\r\nLeuk dit brood op je blog te zien, hij staat nog op mijn ‘to make’ wishlist. Uit je verhaal begrijp ik dat het een succesrecept is!?\r\n\r\nIk heb even op je site zitten rondneuzen, ziet er prachtig uit, heerlijke recepten en mooie producten. Kom hier nog wel is terug om inspiratie op te doen! \r\n\r\nGroetjes, Violet

    • Pauline

      31 januari 2013 at 14:00 Beantwoorden

      Jaa ik vond het echte een heerlijk recept. Leuk dat je hier rondkijkt, ik heb jouw blog natuurlijk ook al even bekeken. Ook erg leuk 🙂

Plaats een reactie