Kerstdessert Coco Meets Mango

Mango upside down cake met een luchtige kokos yoghurt mousse, een perfect dessert voor als je zwaar getafeld hebt. Het is licht en door de yoghurt fris van smaak. Het voordeel van dit kerstdessert is dat je alles al van te voren kunt maken, zodat je op de avond zelf niet meer uren in de keuken hoeft te staan. Best fijn, want dan kan je alle aandacht aan je gasten schenken en zelf ook lekker genieten. Ik ben dol op kokos in combinatie met tropische vruchten. Je zou ook ananas kunnen gebruiken in plaats van mango.

Ingrediënten voor de taart (10 p)
150 gram zachte roomboter
150 gram suiker + 1 el
150 gram zelfrijzend bakmeel
3 eieren op kamertemperatuur
50 gr geraspte kokos
200 gr mango stukjes
1 klont roomboter

Materialen
Taartvorm 20 cm

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden.

Vet de bakvorm in met roomboter en verdeel een el suiker over de bodem van de vorm. Zet de vorm ongeveer 6 minuten in de oven, totdat de suiker licht begint te karameliseren.

Haal de vorm uit de oven en verdeel de mango stukjes over de caramel.

Klop de boter en de suiker luchtig in een keukenmachine. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en zorg dat het 1 geheel wordt.

Spatel tenslotte het zelfrijzend bakmeel en de geraspte kokos door het mengsel.

Giet het beslag over de mango en bak de taart in ongeveer 30 – 35 minuten af.

De taart is klaar als een satéprikker er schoon en droog uit komt. Laat de taart afkoelen op een rooster.

Ingrediënten voor de kokosmousse (voor 6 personen)
200 gr griekse yoghurt
150 ml slagroom
150 ml kokosmelk
4 blaadjes gelatine
70 gr suiker
Kokosvlokken

Bereidingswijze
Laat de gelatine weken in koud water.

Verwarm de kokosmelk met de suiker op een laag vuur, totdat de suiker gesmolten is. Voeg de uitgeknepen gelatine toe en meng het geheel goed door elkaar. Zet het pannetje op een schaal ijswater en roer het af en toe even door.

Klop in de tussentijd de slagroom lobbig en meng dit met de griekse yoghurt.

Voeg de kokosmelk toe als deze helemaal afgekoeld is en meng het geheel door elkaar.

Giet de kokosmousse in glazen schaaltjes en laat het minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Serveer de kokosmousse samen met een puntje van de mango taart. Rooster wat kokosvlokken in een droge koekenpan en garneer hier het bord mee.

DIY Hot Choc Spoons
Gegrilde Zalm met witte wijn saus
Bewaar
30 Comments
  • Anne

    23 december 2016 at 08:55 Beantwoorden

    Hoi Pauline, \r\nKun je het volledige dessert ook een dag van te voren maken? Of adviseer je om voor de smaak en kwaliteit het op de dag zelf te maken? \r\nIk hoor het graag en alvast fijne dagen gewenst!

    • Pauline

      24 december 2016 at 11:05 Beantwoorden

      Yes dat kan prima. Mousse in de koelkast bewaren en cake buiten de koelkast in aluminium folie. Fijne kerst 😉

  • Marjo van Dommele

    22 december 2016 at 20:49 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\nKan je de mousse ook een dag van te voren maken?

  • Toksoz

    21 december 2016 at 21:49 Beantwoorden

    Hallo Pauline,\r\nIs de gelatine een must? Kan ik ipv gelatine geen klopfix bij de slagroom gebruiken

    • Pauline

      22 december 2016 at 19:02 Beantwoorden

      Dat kan je ook proberen. Het wordt hooguit iets zachter, maar als je het in een glaasje serveert, merkt niemand daar wat van 🙂

      • Yasemin

        23 december 2016 at 19:49 Beantwoorden

        Super bedankt voor je snelle reactie!!!

      • Toksoz

        23 december 2016 at 19:50 Beantwoorden

        Super bedankt voor je snelle reactie!!!

  • Nathalie

    14 december 2015 at 22:19 Beantwoorden

    Dag Pauline, wat een feestelijk recept! Kan ik de taart ook een dag van te voren maken?

  • Marianne

    13 december 2015 at 19:24 Beantwoorden

    Hallo Pauline,\r\nZiet er heerlijk uit…en de recensies zeggen genoeg!\r\nIk wil het ook gaan proberen te maken met kerst.\r\nNu zie ik bij het recept voor de mangotaart staan: 150 gram suiker + 1 el\r\nIk vraag mij af waarvoor die ene eetlepel is.\r\nIk kijk uit naar jouw antwoord.

    • Pauline

      14 december 2015 at 15:12 Beantwoorden

      Die strooi je over de bodem van de vorm en zorgt voor een karamel achtig laagje 🙂

  • Esther

    13 december 2015 at 19:21 Beantwoorden

    Hallo!\r\nIk zou graag dit dessert willen maken met kerst, alleen nu eet 1 van de gasten geen gelatine . Kan ik dit weglaten, of heb jij andere ideeën? Groetjes Esther

  • Rick van de Wetering

    7 november 2014 at 19:09 Beantwoorden

    Vorig jaar bereid met de kerstdagen. Dat was een mega succes. Ook voor de komende kerstdagen staat dit gerecht weer op de kaart (verplicht door kennissen). Dat wordt wederom een zalige kerst….

    • Pauline

      7 november 2014 at 20:41 Beantwoorden

      Ah dat is leuk zeg! Heb nu al zin in de kerst 🙂

  • Karin

    25 september 2014 at 15:32 Beantwoorden

    Kloppen de baktijden wel? Karameliseren 6 min. op 170? Bij mij duurde het 2 keer zolang en toen maar even onder de gril.\r\nOok de baktijd van 35 min. heb ik verlengd naar 50 min.\r\nDe smaak is prima.

    • Pauline

      26 september 2014 at 12:15 Beantwoorden

      Iedere oven is anders. Ik heb een vrij sterke oven.

  • Linda

    23 maart 2014 at 20:51 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nHoe groot is het bakblik?? Wil namelijk wel dat de taart net zo mooi wordt als op de foto:)!

  • Sabine

    24 december 2013 at 00:44 Beantwoorden

    Mmm lijkt me heerlijk!!! Ik heb alleen een vraagje: waar koop je kokosvlokken? \r\n\r\nGroetjes Sabine

    • Pauline

      24 december 2013 at 12:48 Beantwoorden

      De grotere vlokken koop je op de markt, bij een notenzaak, in een natuurwinkel of bij de Turk 😉

  • Sarah

    23 december 2013 at 16:03 Beantwoorden

    Hallo Pauline,\r\n\r\nHet lijkt me heerlijk!\r\nIk heb alleen een vraagje:\r\nLeg je onderin de taartvorm een stuk bakpapier, of vet je de vorm alleen in? Plakt de taart dan niet aan de bodem door de gekaramelliseerde suiker?\r\n\r\nGroet,\r\nSarah

    • Pauline

      23 december 2013 at 17:29 Beantwoorden

      Ik heb hem alleen ingevet. Ik weet niet of het met bakpapier lukt om een caramel laagje te krijgen.

  • Leonne

    8 december 2013 at 16:58 Beantwoorden

    Hallo Paulien,\r\nGebruik je voorgesneden stukjes verse mango, of mango uit blik?\r\n\r\nGroeten,\r\nLeonne

    • Pauline

      8 december 2013 at 17:40 Beantwoorden

      In dit geval heb ik verse mango gebruikt maar je kunt ook mango uit de vriezer nemen. Uit blik vind ik zelf minder lekker omdat die door de siroop vaak vrij zoet is.

  • Janneke

    21 december 2012 at 10:54 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\n\nWe kregen onverwachts visite en de taart was een groot succes! Ik heb niet eens de mogelijkheid gehad om de kokosmouse erbij te maken! Dus ik ga hem met kerst nog een keer maken! Maar dan met mouse!!!!\n\nDe opmerkingen die ik kreeg waren positief en degene die ik met je wil delen: precies genoeg kokos en mango om het allebei niet overheerstend te maken! Toppertje! Ik wil h graag delen op mijn site! \n\nGr. Janneke

  • Janneke

    19 december 2012 at 18:00 Beantwoorden

    Ik ben hem aan het maken, maar of hij moet nog aardig wat hoger worden of ik heb een veel te groot bakblik ha ha ha…\r\n\r\nNu aan de slag met de kokosmoes ik laat het je weten. \r\n\r\ngroetjes, Janneke\r\n\r\n@jeweljoy TW & @art_identity IG

  • Foodloveandhappiness

    7 december 2012 at 13:18 Beantwoorden

    hmm lijkt me erg lekker, vooral benieuwd naar die kokosmousse!

  • Bianca

    7 december 2012 at 08:45 Beantwoorden

    Hmm die lijkt me goddelijk!\nPrecies waar ik van hou

Plaats een reactie