Kerstbrood

Ik ben echt dol op kerstbrood. Ieder jaar staat er hier wel een kerststol op de ontbijttafel. Ik heb een tijd geleden een brood workshop bij Levine gevolgd waar ik alle tips en trucs rondom brood bakken heb geleerd. Levine legde een heel handig schema uit met allerlei percentages van de verschillende ingrediënten. Met dit handige rekensommetje kan je zelf je eigen brood recept bedenken. Met dit rekenmodel in mijn achterhoofd heb ik dit kerstbrood bedacht. Ik ben benieuwd wat de broodjuf er van vindt.

Ingrediënten voor 1 feeststol
500 gr tarwebloem van de molen
50 gr suiker
1 tl kaneel
15 gr gedroogde gist
9 gr zout
200 gr lauwe melk
100 gr lauw water
50 gr zachte roomboter in blokjes
Poedersuiker om te bestrooien
Gesmolten boter om te bestrijken

Vulling
60 gr gehakte pecannoten
20 gr sinaasappelsnippers (of rasp van een halve sinaasappel)
25 gr sukade
60 gr rozijnen
40 gr krenten
250 gr spijs
1 ei
1 tl citroenrasp

Zo maak je het
Meng de bloem met de suiker, de gist, kaneel, zout en het water en de melk.

Kneed hier een soepel deeg van in een keukenmachine.

Voeg na 10 kneden, klontje voor klontje de roomboter toe.

Kneed het geheel goed door elkaar tot een licht plakkerig deeg. Als je het uit elkaar trekt moet er een soort vliesje ontstaan zoals een kauwgombal.

Leg het deeg in een met zonnebloem olie ingevette kom en laat het onder een natte theedoek, op een warme plek een uur rijzen. Totdat het in volume verdubbeld is.

Meng de noten, sukade, de sinaasappel en de krenten en rozijnen door elkaar.  Druk de lucht uit het deeg. Verdeel de vulling over het deeg en kneed het er voorzichtig door heen.

Maak een bal van het deeg en laat dit even rusten.

Meng in de tussentijd de amandelspijs met het ei en de citroen en maak er een rol van.

Druk het deeg uit tot een rechthoek en leg de spijs in het midden van het deeg.

Vouw 1/3 van het deeg over de spijs. Voeg de ander helft er terug over heen. Druk de randen aan. Leg de stol op een vel op de bakplaat.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Laat de stol weer een uur rijzen onder de theedoek.

Bak de stol vervolgens op een bakplaat in het midden van de oven gedurende 25 tot minuten. Verlaag dan de temperatuur naar 160 graden en bak hem nog een 15 minuten af.

Bestrijk de stol met de gesmolten roomboter en bestrooi het brood met poedersuiker. Lekker met roomboter er op.

Gebakken biefstuk met rode ui en pompoen
Snowpops
Bewaar
45 Comments
  • Josanne

    3 maart 2017 at 09:39 Beantwoorden

    Ik heb hem met kerst gemaakt, toen was hij fantastisch en enorm groot! Vandaag wil ik er 2 kleintjes van maken. Alleen ben ik benieuwd hoeveel korter hij dan in de oven moet… Een uitgedroogde stol is niet lekker…

  • Tess Palmans

    25 december 2016 at 00:30 Beantwoorden

    Als je een witje toevoegt moet je dan ook minder melk en water gebruiken? Anders word het deeg toch te nat of blijven de verhoudingen gewoon hetzelfde ?

  • Tess Palmans

    25 december 2016 at 00:27 Beantwoorden

    Als je een ei toevoegde moet je dan ook minder melk of water gebruiken? Anders word het deeg toch te nat of blijven alle verhoudingen gewoon hetzelfde ?

    • Pauline

      27 december 2016 at 23:35 Beantwoorden

      Yes dat klopt, dan moet je ongeveer 50 ml minder vocht gebruiken.

  • Noortje

    24 december 2016 at 11:14 Beantwoorden

    Hij ligt nu in de oven en is echt huuuuuge :)! Ik heb wat eigen toevoegingen gedaan. Geraspte appel,kardemom en kaneel door de vulling en zelf spijs gemaakt.
    Hopelijk smaakt ie net zo lekker als dat het nu ruikt in mijn keuken.

  • Senna Makaske

    15 december 2016 at 12:57 Beantwoorden

    Lekker ?

  • Linda

    16 november 2016 at 08:40 Beantwoorden

    Oh jum, ik woon nu in Zuid-Afrika waar ze geen kerststol (of spijs, of speculaas) verkopen. Dit ga ik zeker de komende weken eens proberen 😀

  • Judith

    27 maart 2016 at 17:04 Beantwoorden

    Vandaag heb ik dit brood samen met mijn dochter van bijna 6 gemaakt. Zo bijzonder om het brood te zien rijzen, het lijkt wel toveren. Wij noemen het een paasstol en hij is heerlijk!!!

  • Frank

    24 december 2015 at 18:27 Beantwoorden

    Mis in het recept of de rozijnen en krenten in water moeten wellen? Op YouTube gebeurt dit wel namelijk. Maar het kerstbrood smaakt super!

  • Samantha

    21 december 2015 at 14:49 Beantwoorden

    Spannend!! Over 5 min zou hij klaar moeten zijn 😀

    • Samantha

      22 december 2015 at 12:01 Beantwoorden

      Hij is fantastisch!

  • Ilse van den Berg

    15 december 2015 at 17:40 Beantwoorden

    Iemand een idee?\r\n\r\nIs deze kerststol, net als de kerststol bij de bakker, al een paar weken vantevoren te maken? Of wordt’ie dan te droog? \r\n\r\nAls hij niet vantevoren is te maken: kan hij goed ingevroren worden?

  • Isa

    13 december 2015 at 11:47 Beantwoorden

    Gebruik je hiervoor gedroogde of verse gist?

  • Isa

    13 december 2015 at 10:56 Beantwoorden

    Graag zou ik dit recept uitproberen voor kerst. Gebruik je verse gist of gedroogde?

  • jolanda

    11 december 2015 at 09:01 Beantwoorden

    Pauline.. ik zoek me suf naar sinaassappelsnippers… waar zijn deze te koop?

    • Annika

      11 december 2015 at 09:36 Beantwoorden

      Meestal worden deze op de markt verkocht of in winkels waar ze noten verkopen.

    • Pauline

      12 december 2015 at 21:41 Beantwoorden

      Ik heb ze bij mijn molen gekocht. Je kunt ook een klein beetje rasp van de schil toevoegen. Ook lekker!

  • laura

    8 december 2015 at 18:20 Beantwoorden

    Hoi Paulien,\r\n\r\nDe Kersstol wil ik deze kerst maken. Ik wil wat vooruit werken. Door het deeg in te vriezen. Kan dat?\r\n\r\nGroetjes, \r\nLaura

  • peter klein

    23 december 2014 at 23:14 Beantwoorden

    sorry in zelf rijzend bak meel zit bak poeder en geen gist , bak poeder doe je alleen bij patent bloem om het luchtig te maken .\r\nen gist kun je wel gebruiken .\r\nbak poeder doet alleen zijn werk om het luchtig te maken zo werkt dat .\r\ngr.peter te hoorn

  • Yvonne

    19 december 2014 at 11:16 Beantwoorden

    Hoi, kan ik in plaats van bloem en gist ook zelfrijzend bakmeel nemen? Is 500 gram dan genoeg? \r\n\r\nGroetjes, Yvonne

    • Pauline

      19 december 2014 at 20:07 Beantwoorden

      Nee eigenlijk niet. Want dit is een brood met gist en in zelfrijzend bakmeel zit ook een rijsmiddel.

      • Yvonne

        21 december 2014 at 16:41 Beantwoorden

        Nog een vraagje (want ik ben nu vast van plan om dit brood te maken) kan ik alles ook laten kneden in mijn broodbak machine? Dus voor het rijzen in een zonnebloem ingevette kom onder een theedoek?\r\n\r\nEn alvast fijne dagen!

  • Anne-Marije

    11 december 2014 at 17:31 Beantwoorden

    Net uit de oven… heeeeeel erg lekker! Eindelijk een kerstbrood wat echt smaakt zoals het hoort 😉 Was ook benieuwd naar je ideeën over vervanging van tarwe door spelt… Thanks!

  • Eve

    10 december 2014 at 21:15 Beantwoorden

    Hoi Pauline, kan ik bij dit recept ook tarwebloem vervangen door speltbloem of amandelmeel & boekweitmeel?\r\nGroet, Evelyne

    • Pauline

      11 december 2014 at 15:28 Beantwoorden

      Spelt is de beste optie. Boekweit en amandelmeel gaat niet echt.

  • Michael

    5 december 2014 at 16:23 Beantwoorden

    Ik heb een vraag.\r\n\r\nWat is nou het verschil tussen een kerstbrood en een kerststol?

  • Hans

    22 november 2014 at 08:28 Beantwoorden

    Ziet er goed uit.\r\nIk bak regelmatig met recepten van Levine,en ga vandaag haar boek halen ze zit in de markthal te Rotterdam.\r\nDat van dat half geklutst eitje erdoor tegen verouderen is dat toepasbaar bij elk brood of alleen de stol?\r\nGa deze bakken dank je wel

    • Pauline

      22 november 2014 at 18:49 Beantwoorden

      Kan bij ieder deeg. Het is gewoon een verrijking van je deeg.

  • Evie

    31 augustus 2014 at 12:08 Beantwoorden

    ziet er goed uit!\r\nje hebt een hele handige website.\r\nhier zoek ik altijd receptjes, en die maken mijn moeder en ik dan klaar.\r\n(ik ben 10 jaar)

    • Pauline

      31 augustus 2014 at 19:33 Beantwoorden

      Wat leuk Evie. Dankjewel voor je berichtje. Veel plezier met koken.

  • stefan

    23 december 2013 at 22:27 Beantwoorden

    Als je allergisch bent voor noten kan je gewoon een kerstbrood in de winkel kopen. Je hebt namelijk amandelspijs en het goedkopere bakkersspijs die gemaakt is van witte bonen.

  • Pauline Lap

    9 december 2013 at 11:34 Beantwoorden

    Hoi Pauline, wat een heerlijk recept. Ik ga hem dit jaar maken, alleen gebruik ik mijn broodmachine voor het maken van het deeg, na het rijzen alleen de spijs er nog inrollen, jammie, ik heb er nu al trek in.

  • NICOLETTE

    27 december 2012 at 18:14 Beantwoorden

    Hi Pauline\r\nDank je nog voor je reactie op Twitter op mijn gist smaak.\r\nIk heb dit recept gemaakt en het kerstbrood was redelijk goed gelukt. Ik vond het iets te droog, maar dat ligt vast niet aan het recept ! Misschien niet lang genoeg gekneed, of te weinig boter toegvoegd…\r\n\r\nWe hebben er van gesmuld!

    • SandrA

      24 december 2013 at 21:55 Beantwoorden

      Een half geklutst eitje er doorheen en het brood wordt heerlijk zacht vanbinnen en het wordt minder snel oud.

  • ianna

    20 december 2012 at 17:15 Beantwoorden

    Wauw, ziet er heerlijk uit! Ben echt fan van kerststol, maar ik heb het nog nooit zelf gemaakt. Ik denk dat ik binnenkort jou receptje eens ga uitproberen! 🙂

  • Griet

    17 december 2012 at 10:54 Beantwoorden

    ziet er heerlijk uit!\r\nik weet dat de originele stol altijd met amandelspijs is, maar zou er iets zijn dat ik in de plaats van de spijs in de stol zou kunnen steken?\r\nik ben namelijk allergisch aan noten, maar wil dit recept (zonder de noten) heel graag eens proberen…

    • Pauline

      17 december 2012 at 14:27 Beantwoorden

      Dank jullie wel. Ja ik wilde het echt eens zelf proberen 🙂 Een vervanging voor de spijs, misschien iets met kaneelpasta of chocolade pasta of een mengsel van gedroogde vruchten.

      • Griet

        23 december 2012 at 12:31 Beantwoorden

        hmmm… spijsvervangen door choclade pasta… dat zal ik eens proberen…\r\nHier in België hebben we ook speculoospasta… mss dat dit ook nog wel zou passen;..\r\n\r\nideetjes genoeg.. bedankt! 🙂

        • Pauline

          23 december 2012 at 15:36 Beantwoorden

          Oh ja dat is ook nog wel een optie denk ik 🙂

  • Judith

    17 december 2012 at 08:35 Beantwoorden

    De kerststollen komen overal tevoorschijn:) Die van jou ziet er ook goed uit, leuk dat je ‘m zelf bedacht hebt!

Plaats een reactie