Kerststol maken

Kerststol

Zelf een kerststol maken is zo leuk om te doen. Rond deze tijd van het jaar schransen we heel wat sneetjes kerstbrood met een dikke laag roomboter naar binnen. We zijn er dol op! En des te leuker is het dan om hem helemaal zelf te maken. Echt moeilijk is dit kerststol recept niet, het kost alleen veel tijd. Voor brood bakken heb je een portie liefde maar vooral ook een portie geduld nodig. Je moet het deeg kneden, laten rijzen, vormen en nog eens laten rijzen. Een magisch proces. Helemaal omdat je van niets (enkel wat bloem, water/melk en een handvol andere ingredienten) zo iets lekkers kunt maken. Net gebakken is hij het allerlekkerste. Het is een flinke joekel, maar we denken maar hoe meer kerstbrood hoe beter. Je kan ook kleine mini stolletjes maken. Ook zo lekker!

Kerststol maken
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

dat wil ik

Ingrediënten voor 1 kerststol

  • 500 gr patentbloem
  • 50 gr suiker
  • 1 tl koekkruiden
  • 15 gr gedroogde gist
  • 9 gr zout
  • 200 gr lauwe melk
  • 100 gr lauwwarm water
  • 50 gr zachte roomboter
  • Poedersuiker om te bestrooien

Vulling

Zo maak je het

  1. Doe de (spelt)bloem met de suiker, de gist, de koekkruiden en het zout in de kom van je keukenmachine. Voeg nu ook de natte ingrediënten toe; de melk, het water en de roomboter. Kneed hier een soepel deeg van in een keukenmachine. Dit kan je uiteraard ook met je handen doen.

  2. Kneed het geheel goed door elkaar totdat er een licht plakkerig deeg ontstaat. Als je het deeg uit elkaar trekt moet er een vliesje ontstaan zoals bij een kauwgombal. Leg het deeg in een met zonnebloem olie ingevette kom en laat het onder een natte theedoek, op een warme plek een uurtje rijzen. Het is de bedoeling dat het deeg in volume verdubbelt.

  3. Meng alle ingrediënten (behalve het spijs) voor de vulling door elkaar. Druk de lucht met je vingertoppen uit het deeg. Verdeel de vulling over het deeg en kneed het er voorzichtig doorheen.

  4. Mocht je kant en klaar amandelspijs gebruiken. Klop dit dan los met een eitje en wat citroensap. Bij zelfgemaakt spijs kan je deze stap overslaan. Druk het deeg uit tot een rechthoek lap en verdeel de spijs over het midden van het deeg.

  5. Vouw 1/3 van het deeg over de spijs. Voeg de ander helft er terug over heen. Druk de randen goed aan. Leg de stol op een vel bakpapier op een bakplaat en dek deze af met een natte theedoek. Laat de kerststol nogmaals een uur rijzen.

  6. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht)

  7. Bak het kerstbrood in het midden van de oven gedurende 25 – 30 minuten goudbruin op 180 graden. Verlaag dan de temperatuur naar 160 graden en zet hem nog eens 10 – 15 minuten in de oven.

  8. Haal het kerstbrood uit de oven en laat hem iets afkoelen. Bestrooi het met poedersuiker en serveer het met een dikke lik roomboter.

Kerststol maken
Kerststol maken

Wat vind jij van dit recept?

3.8 (38 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Familie recepten Brood en deeg Hollandse recepten Kerst Pasen Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Bakrecepten Ontbijt

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in