Gevulde appeltjes met spijs

Gevulde appels uit de oven

Mijn moeder maakte dit en mijn oma ook. Gevulde appels uit de oven. Het is natuurlijk een enorm retro gerecht en misschien moet jij ook gelijk wel aan vroeger denken wanneer je dit leest. Wat mij betreft is het tijd om ze weer eens te maken want het is eigenlijk een heel gemakkelijk en lekker toetje. Het enige waar je even wat extra aandacht aan moet besteden is het maken van de homemade vanille vla. Maar bij gebrek aan tijd kun je natuurlijk ook een lekkere vla in de super kopen. Maar homemade is wel leuker. Het lekkerste vind ik de appeltjes wanneer ze nog goed warm zijn en de vla koud. Maar ik weet dat er ook liefhebbers zijn van juist warme vla en lauwwarme appeltjes.

Alles homemade

En wanneer je dan de vla zelf gaat maken, dan kun je ook best de spijs zelf maken. Dat is ook veel gemakkelijker dan je denkt. Spijs wordt gemaakt van amandelen, suiker en ei. Beetje citroenschil erbij voor de smaak. Je doet alle ingrediënten in het hakmolentje van de staafmixer, flink fijnmalen en daar is je spijs. In dit recept voeg ik ook nog wat hazelnoten toe. En dan die vla. Die maak je met custard. Wat ook heerlijk retro klinkt. Voor iedereen die nog nooit iets met custard heeft gedaan. Dat koop je gewoon in de supermarkt bij de bakspullen. Het is overigens echt niet moeilijk, maar wanneer je geen klontjes wilt is het fijn om het op onderstaande manier te maken. En zoveel lekkerder dan vla uit een pak!

noten
Gevulde appeltjes met spijs
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

dat wil ik

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 appels
  • 50 gr rozijnen
  • 50 gr hazelnoten
  • 4 kaneelstokjes
  • 200 gr garneer amandelen
  • 200 gr suiker
  • 0,5 citroen
  • 1 ei
  • kaneelpoeder om te garneren

Ingrediënten voor de vla

  • 20 gr custardpoeder
  • 500 ml melk
  • 100 gr suiker
  • 2 eidooiers
  • 0,5 vanillestokje

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch) en 180 graden (hetelucht) 

  2. Maak de amandelspijs. Doe de suiker en amandelen in het hakmolentje van de staafmixer. En hak tot de amandelen fijn. Voeg het ei toe en hak opnieuw zodat er gladde spijs ontstaat. Rasp de citroen en voeg de rasp toe, meng opnieuw. Schep de spijs over in een kommetje. Of gebruik een kant en klare amandelspijs.

  3. Maak de rest van de vulling. Hak de hazelnoten grof. Schep samen met de rozijnen door de amandelspijs.  

  4. Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Maak het gat iets groter door nog 1 of 2 keer extra te boren, zo kun je lekker veel vulling in de appeltjes kwijt. Vul de gaten met de spijs en prik er een kaneelstokje in. Zet de appeltjes voor 30 minuten in de oven. 

  5. Maak ondertussen de vanillevla. Breng 450 gr melk met 50 gr suiker aan de kook. Snijd het vanillestokje open en schraap de vanillemerg uit het stokje, voeg toe het samen met het stokje aan de melk. 

  6. Roer de overige melk in een kom met het restant suiker, custard en eidooiers tot een glad mengsel. Verwijder het stokje uit de melk. Giet dan een klein beetje kokende melk in de kom en roer door. Schenk dan de koude melk beetje voor beetje bij de warme melk, roer tot slot goed door en breng opnieuw zachtjes aan de kook. Laat dan op laag vuur 2-3 minuten doorkoken. Laat afgedekt afkoelen (anders vormt zich een vel) 

  7. Serveer de gevulde appeltjes met de vla en bestrooi eventueel met extra kaneelpoeder. 

ingredient appels
appels uit de oven

Wat vind jij van dit recept?

4.3 (4 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Appel Noten recepten Hollandse recepten Kerst Pasen Nagerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in