Christmas Tulband Cake

Al in oktober was ik in kerstige sferen. Ik sprong letterlijk een gat in de lucht toen ik door Foodies Magazine gebeld werd met de vraag of ik mee wilde werken aan het kerstnummer. Met een volmondige Ja! en een grijns van oor tot oor ging ik meteen aan de slag. Bij kerst hoort een tulband cake, een lekkere gevulde tulband met pecannoten, chocola en met een zachte caramelsaus. En dit is het resultaat, helaas paste het recept niet op de pagina, maar die staat op de website van Foodies.

Ingrediënten voor 10 – 12 personen (tulband cake 20 cm)
200 gr roomboter op kamertemperatuur
250 gr zelfrijzend bakmeel
4 eieren op kamertemperatuur
150 gr lichtbruine basterdsuiker
150 gr gedroogde dadels
100 gr pecannoten
80 gr pure chocolade
70 gr gedroogde cranberry’s
1 tl sinaasappel rasp
1 tl kaneel
Snuf zout

Voor de caramelsaus
100 gr suiker
2 el water
25 gr boter
125 ml slagroom

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden.

Klop de boter met de suiker luchtig in een keukenmachine.

Zet de mixer op een lage stand en voeg één voor één de eieren toe, totdat ze helemaal opgenomen zijn in het beslag.

Zeef het bakmeel, de kaneel en het zout en spatel dit samen met de sinaasappel rasp door het beslag.

Hak de pecannoten en de chocolade grof en snij de dadels en de cranberry’s in stukjes. Meng dit voorzichtig door het beslag.

Vet een tulband vorm in met bakspray of boter en giet het beslag in de vorm.

Bak de tulband cake in ongeveer 45 minuten af op 170 graden. De tulband is klaar als een satéprikker er schoon en droog uit komt.

De Caramelsaus
Verhit 100 gr suiker met een el water in een steelpan. Zet de pan op een laag vuur, als de suiker begint te smelten en bruin kleurt, roer je het voorzichtig door elkaar met een garde.

Haal de pan van het vuur en voeg de boter en de slagroom toe, meng het goed door elkaar. Zet de pan terug op het vuur, en laat de saus onder voortdurend roeren, voorzichtig inkoken.

Laat de saus iets afkoelen en giet het over de tulband cake.

Kaasplankje met perenchutney
Gebakken biefstuk met rode ui en pompoen
Bewaar
26 Comments
  • Caroline | Piek & Pie

    28 december 2016 at 20:55 Beantwoorden

    Ik heb veel complimenten gekregen over de tulband! Jammer genoeg moest ik de karamelsaus wel een tweede keer maken met een ander recept. Bij bovenstaande methode werd de karamel namelijk een bikkelharde klomp toen ik de koude slagroom erbij deed. Enig idee hoe dit kan komen?

    Groeten, Caroline

    • Caroline | Piek & Pie

      28 december 2016 at 21:00 Beantwoorden

      p.s: Bij de ingrediënten staat twee eetlepels en je gebruikt er uiteindelijk maar één. 😉 Wat is de juiste hoeveelheid?

    • Annika

      29 december 2016 at 11:36 Beantwoorden

      Goed om te horen dat de tulband in de smaak viel 🙂 Het mislukken van de karamel kan meerdere oorzaken hebben. Het is beter om de slagroom eerst te verwarmen en dan toe te voegen. Dan heb je minder snel de kans dat het een klomp wordt.

      • Caroline | Piek & Pie

        30 december 2016 at 14:28 Beantwoorden

        Hoi!

        Afgaande op eerdere recepten vond ik het al apart dat de slagroom er koud bij ging, uiteindelijk toch maar gedaan. De tweede keer heb ik de slagroom inderdaad even verwarmd. Misschien een tip om erbij te vermelden in het recept?

  • Marian

    24 december 2016 at 21:00 Beantwoorden

    Hoi Pauline, ik heb de cake gemaakt en hij was heerlijk, ook zonder de noten. Het was wel even n gedoe om de caramelsaus goed te krijgen, het werd even n dikke klont, ik had geen flauw idee of ik het goed deed, maar uiteindelijk door goed te blijven roeren werd het n lekkere saus. In een woord, Geslaagd! Fijne Feestdagen ?

  • Caroline | Piek & Pie

    22 december 2016 at 15:22 Beantwoorden

    Lijkt me heerlijk! Ga hem maken voor kerst 🙂

  • Alexander

    3 januari 2016 at 20:30 Beantwoorden

    Voor de kerstdagen dit recept geprobeerd. In plaats van dadels heb ik 150 gram cranberry’s en 50 gram pistache noten gebruikt. Het is erg in de smaak gevallen bij de familie en de 2e staat inmiddels in de oven 😉

  • Sophie

    27 december 2015 at 23:36 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit! Zou je hem eventueel ook in een normale cakevorm kunnen maken?

  • Jamie

    17 december 2014 at 13:51 Beantwoorden

    Oh ik geniet altijd zo van jouw recepten!\r\nOok bij deze eet ik weer m’n vingers erbij op!\r\nHelaas wil hij niet helemaal goed rijzen, hij komt een stukje omhoog en daar blijft het bij… :(\r\nHeb je toevallig nog een tip?

    • Pauline

      18 december 2014 at 11:15 Beantwoorden

      Ah wat leuk. Iets meer bakpoeder toevoegen wil wel eens helpen.

      • Elise

        24 december 2014 at 10:21 Beantwoorden

        Bakpoeder wordt niet genoemd in het recept. De mijne staat in de oven, maar zie hem niet rijzen….afwachten

        • Elise

          24 december 2014 at 12:11 Beantwoorden

          Gelukt en hij is heerlijk. De noten vervangen door gedroogde vruchten.

  • Ilse

    3 november 2014 at 12:38 Beantwoorden

    Ik heb een vorm van 22 cm i.p.v. 20 cm. Is dat een probleem?\r\n\r\nGebruik je de heteluchtoven voor je bakrecepten of de gewone oven?

  • MIrjam

    10 januari 2014 at 15:50 Beantwoorden

    Heb deze tulband een paar keer gemaakt in de kerstweken. Mijn familie en vrienden konden er niet van afblijven….. Werd betiteld als belachelijk lekker en daar ben ik het mee eens, ook zonder de caramelsaus.

  • Annemarie

    20 december 2013 at 20:57 Beantwoorden

    Ziet er ook weer heerlijk uit, daar ga ik mee aan de gang voor Kerst. Fijne dagen!

  • Ineke

    14 december 2013 at 11:31 Beantwoorden

    Heb net je tulband gebakken, maar dan met hazelnoten, amandelen en gedroogde kersen (had ik nog liggen) . Maar hij is inderdaad lekker!! \r\nBen benieuwd wat mijn gasten vanavond ervan vinden.\r\n\r\nGroetjes Ineke.

  • Filiz

    19 december 2012 at 21:58 Beantwoorden

    Wat een mooie tulband.. Krijg zin om het te maken! Dit weekend maar eens proberen en dan wie weet met Kerst een leuke toevoeging bij het ontbijt!\r\nLeuk Pauline, Foodies, gefeliciteerd!

  • Brenda (Kookt!)

    19 december 2012 at 20:22 Beantwoorden

    Je kerstcake ziet er heerlijk uit! \r\nJe bent goed bezig Pauline. Flair, Foodies Magazine.. what’s next? 😉

  • Pauline

    19 december 2012 at 13:21 Beantwoorden

    Dank jullie wel 😉 Hij was ook erg geslaagd 😉 Ik heb de foto’s ook zelf gemaakt met mijn Nikon.

  • Caroline Brouwer

    19 december 2012 at 12:03 Beantwoorden

    Hij ziet er heel mooi en lekker uit! Lekkere combinatie ook, karamel, pecannoten en dadels! Heb je de foto’s ook zelf gemaakt of heeft de Foodies dat gedaan?Mooie foto’s!

  • Annika

    19 december 2012 at 08:35 Beantwoorden

    Hmmm dat ziet er weer heerlijk uit 🙂 knap gedaan! X

Plaats een reactie