Topblogs met recepten

Gebraden kip van Ottolenghi

22
nov
Post by: Pauline on nov 22, 2012 | 10 Comments
, , , , , , ,

Bij het lezen van de titel liep het water mij al in de mond. Gebraden kip van Ottolenghi met sumak, za’atar en citroen. De laatste tijd raak ik steeds meer gecharmeerd van de midden oosterse keuken. Warme specerijen afgewisseld met frisse smaken van yoghurt en citroen. Hier heb je al kunnen lezen dat ik verknocht ben aan het boek van Ottolenghi en dit is het eerste recept wat ik uit zijn boek maakte. Wees gewaarschuwd, het is echt verslavend lekker.

Ingrediënten voor 4 personen
1 grote scharrelkip of 4 kippenpoten
2 rode uien
2 tenen knoflook
1 1/2 tl gemalen piment
1 tl kaneel
1 el sumak
1 citroen
200 ml kippenbouillon
1 1/2 tl zout
1 tl versgemalen zwarte peper
2 el za’atar
20 gr boter
50 gr pijnboompitten
4 el bladpeterselie
Olijfolie

Zo maak je het
Snij de uien in halve ringen, hak de knoflook fijn en snij de citroen in dunne plakken.

Vermeng de kip stukken in een ruime kom met de uien, knoflook, specerijen, citroen, de bouillon, peper en zout en een flinke scheut olijfolie. Laat de kip een paar uur, of een nacht, marineren in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg de kipstukken in een braadslee met de velkant naar boven. Giet hier nog wat extra olijfolie over en strooi de za’atar over de kip.

Braad de kip in ongveer 35 minuten goudbruin.

Smelt intussen de boter in een pan en rooster de pijnboompitten goudbruin. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje. Ik heb de pitten zelf in een droge koekenpan geroosterd.

Bestrooi de kip met de peterselie en serveer met Raita, platbrood en couscous.

Sumak is een specerij gemaakt van gekneusde bessen en heeft een frisse, maar pittige smaak.
Za’atar is een mix van gedroogde tijm, sumak en sesamzaad en heeft een aardse smaak.

Bron: Ottolenghi: Het Kooboek

10 Comments to Gebraden kip van Ottolenghi

  1. Inge
    8 april 2014 18:02

    Hi Pauline, wat een fantastische gerechten heb je op je website! De gele paparikasoep is klaar en smaakt heerlijk. Deze kip van Ottolenghi staat nu in de oven. Wat me niet duidelijk was: moet de marinade ook de oven in? Die bouillon met de kruiden…

  2. Marian
    23 november 2012 21:16

    Hoi Pauline, het ziet er superlekker uit! Ottolenghi duikt overal op… :-). Dit recept wil ik ook wel eens proberen!
    Groetjes,
    Marian

    • Pauline
      23 november 2012 22:24

      Oh dit is zo’n fijn recept en Ottolenghi
      is echt een super boek. Een musthave!

      Fijn culinair weekend :)

      • Sigrid
        9 mei 2013 09:00

        Hoi Pauline,
        Ik wil dit graag een keer maken. Sumak heb ik een tijd geleden gekocht voor een ander gerecht, maar waar koop ik za’atar en piment?
        Alvast bedankt voor je reactie!

  3. Aranka
    22 november 2012 14:43

    Ziet er heerlijk uit! De Midden Oosterse keuken wint steeds meer terrein, en terecht, al die smaken, geuren en kleuren maken het elke keer weer een feestje om te maken en eten. Het is al jaren een van mijn grote favoriete keukens!

    Deze kip is inderdaad heel erg lekker! Moet ik binnenkort weer eens maken. :) Een van mijn favorieten uit het kookboek is de salade met aubergine, pijnboompitten, basilicum en granaatappelpitten (de granaatappels zijn nu echt heel mooi rood en zoet), met een dressing van yoghurt, knoflook en saffraan.

  4. Caroline Brouwer
    22 november 2012 09:36

    Het ziet er super lekker uit! Dit staat ook nog steeds op mijn lijstje, maar snel eens maken. Wat ook een aanrader is uit Het Kookboek; is de pompoen-wortel-geitenkaastaart (misschien wel het lekkerste recept op mijn blog!) Ik heb het van de week voor de 2e keer gemaakten wij vinden dat tot nu toe zijn allerlekkerste recept en hebben er heerlijk twee dagen van gesmuld. Maar eigenlijk is alles van hem lekker! Leuk dat je ook fan bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  • Geen recept missen?

  • Keep in touch!


Image Description


Topblogs met recepten