Calzone

Ik ben dol op eigen gemaakte pizza. Sinds ik een pizzasteen in de oven heb, maak ik regelmatig pizza. Het was alweer een tijdje geleden dat ik een Calzone gegeten had, dus dat moest het worden. Een Calzone is een dubbel geklapte pizza, die je kan vullen met alle wat je lekker vindt. Ik heb deze pizza gevuld met mijn eigen gemaakte ricotta en tomatensaus, meer home made kan dus bijna niet.

Ingrediënten voor 2 Calzones
350 gr bloem
250 ml lauwwarm water
5 gr gist
7 gr zout
Scheutje olijfolie
Tomatenpassata
Oregano
Ricotta
Ham
Salami
1 ui in ringen
Gerapste kaas

Bereidingswijze
Verwarm de pizzasteen voor op de hoogste stand van je oven, met onder en bovenwarmte. Bij mij is dit 250 graden.

Ik heb het deeg gemaakt in mijn kenwood keukenmachine. Meng de bloem, het zout en de gist door elkaar en voeg een deel van het water toe. De gist en het zout mogen elkaar van te voren niet aanraken, bij het vermengen gebeurt dit uiteraard wel. Zout remt de werking van gist.

Laat de mixer draaien met de deeghaak op de laagste stand. Als het deeg te droog is voeg je nog wat extra water toe. Voeg op het laatst een klein scheutje olijfolie toe.

Het deeg is klaar als het zich tot een bal vormt, die los laat van de zijkanten. Het mag best nog een beetje plakkerig aanvoelen.

Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek onder een natte theedoek, het deeg is goed gerezen als het in volume verdubbeld is.

Verdeel de deegbal in 2 bollen.

Ik had wel eens ruzie met het in de oven krijgen van de pizza. Mijn pizzaschep is net iets te klein, waardoor het deeg wel eens scheurde als ik het in de oven wilde leggen.

Daarom heb ik de bol deeg nu uitgerold op een vel bakpapier.

Breng de passata op smaak met een el oregano en bestrijk de bodem van de pizza hier mee.

Verdeel de ham, salami, ui en ricotta over de bodem, zorg dat je de randen vrij houdt. Garneer het geheel met geraspte kaas.

Nu vouw je de bodem dubbel. Met je vingers maak je een rand door steeds een stukje deeg om te vouwen. Zo krijg je een mooie en gesloten rand.

Verdeel nog een el tomatensaus over het deeg en bestrooi dit met kaas.

Bak de calzone in ongeveer 8 minuten af. Halverwege kan je het bakpapier onder de pizza vandaan trekken.

Buon Appetito!

Review Ottolenghi Het Kookboek
Banana Pancakes
Bewaar
7 Comments
  • karin

    18 december 2014 at 18:24 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit, maar lukt dit ook zonder pizzasteen?

  • Marcel

    12 december 2012 at 22:45 Beantwoorden

    Ik heb nog een tip om zelf pizza’s te bakken en wel met de Ferrari G3. Succes gegarandeerd!!! Wijhebben er zoveel plezier van en ook onze gasten.

  • Laura's Bakery

    9 november 2012 at 09:35 Beantwoorden

    Lekkerrrr! Ik wil ook nog eens een calzone maken, ik onthoud deze gewoon 🙂

  • Joke

    8 november 2012 at 15:30 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit Pauline, een recept om te onthouden !!\r\ngroetjes, Joke

    • Pauline

      8 november 2012 at 19:04 Beantwoorden

      Jaa pizza kan ik ook ’s ochtends wel eten. Hij was heerlijk 😉

  • Es

    8 november 2012 at 09:39 Beantwoorden

    Ok zit nu in de auto maar heb gelijk zin in pizza! Ziet er goed uit. Ik doe trouwens ook altijd bankpapier onder mijn brood of pizza. Wordt de steen ook niet zo vies.

Plaats een reactie