Appeltaart met amandelkrokant uit het Appeltaart boek

Mijn zus was jarig en ik mocht de taart maken. Eigenlijk doe ik dit ieder jaar en bij elke verjaardag, gewoon omdat ik het zo leuk vind. Mijn zus had wel zin in appeltaart en stiekem vind ik dat ook nog steeds één van de lekkerste taarten die er bestaat. Maar een doodgewone appeltaart werd het niet, ik maakte de appel amandel taart uit het Appeltaartboek van Janneke Philippi. Ik ben echt verzot op amandelmeel, dus mijn keuze voor dit recept was al vrij snel gemaakt. En oh wat was hij lekker, het was maar goed dat het voor een verjaardag was, anders had ik de hele taart in mijn eentje opgegeten.

Het Appeltaartboek van Janneke Philippi is een musthave voor applepielovers. In dit boek speelt de appel de hoofdrol. Het boek bevat 70 verschillende recepten, van Oer Hollandse appeltaart tot Franse Tarte Tatins. En als je denkt dat een boek met alleen maar appels saai is, dan heb je het mis, ieder recept is verrassend en heeft iets eigens.

Alle recepten zijn voorzien van prachtige foto’s, waarvan het water je in de mond loopt. De recepten zijn niet al te ingewikkeld en de ingrediënten zijn in iedere supermarkt verkrijgbaar. Ik ben altijd al fan geweest van appeltaart, ook die doodgewone die mijn oma altijd bakte, maar nu ben ik helemaal enthousiast.

boekenappeltaart

Ingrediënten voor een taartje van 20 cm
75 gr ongezouten roomboter
125 gr suiker (in het recept staat 175 gr)
100 gr gezeefde bloem
50 gr amandelmeel
1 eidooier
1-2 el melk
500 gr appels
1 el honing
1 el slagroom
60 gr amandelschaafsel
Snuf zout

Materialen
Taartvorm 20 cm
Blindbakvulling

Bereidingswijze
Kneed in een keukenmachine 50 gr boter met 75 gr suiker, de bloem, de melk, de eidooier, een snuf zout en het amandelmeel tot een soepel deeg.

Als het deeg te droog is voeg je wat extra melk toe. Pak het deeg in huishoudfolie in en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rol het deeg uit en vet de taartvorm in met een bakspray of boter. Bekleed de vorm met het deeg. Leg een vel bakpapier over het deeg en vul de taart met een blindbakvulling. Ik gebruik vaak droge bonen of rijst.

Bak de deegbodem in ongeveer 15 minuten goudbruin, verwijder vervolgens het bakpapier en de vulling en bak de bodem nogmaals 10 minuten.

Schil in de tussentijd de appels en snij ze in plakjes. Voeg 25 gr suiker toe en eventueel nog wat kaneel.

Haal de vorm uit de oven en verdeel de appelplakjes over de bodem.

Smelt in een steelpan 25 gr boter, 25 gr suiker, een el honing en de slagroom. Neem de pan van het vuur en voeg het amandelschaafsel toe.

Verdeel het amandelmengsel over de appel.

Zet de taart terug in de oven en bak deze nog 20 minuten totdat de amandelen goudbruin zijn.

 

Titel: Appeltaart
Auteur: Janneke Philippi
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Prijs: € 24,95

Raita recept
Dorset Cereals Bar
Bewaar
20 Comments
  • w de wild

    17 november 2016 at 19:34 Beantwoorden

    Hallo \r\nIk heb vanmiddag de appel amandel taart gemaakt heb alles precies gedaan en de temperatuur goed aangehouden , ik vind de bodem te slap de randen worden te bruin de appelschijfjes vindt ik niet gaar genoeg echt teleurstellend,,bak zelf heel wat af maar dit klopt niet

    • Annika

      18 november 2016 at 10:12 Beantwoorden

      Hm dat is vreemd, dan is er iets mis gegaan. Bij mij gaat het namelijk wel goed. Misschien kun je hem iets langer in de oven doen en dan bedekken met aluminiumfolie? Dan worden de randen niet te bruin en gaart hij wat langer door. Iedere oven is anders, dus het kan zijn dat het daar aan ligt.

  • Leonie Raijmakers

    11 mei 2016 at 12:34 Beantwoorden

    als ik een grotere vorm wil gebruiken hoe kan ik dan het beste uiterekenen

    • Pauline

      11 mei 2016 at 13:13 Beantwoorden

      Ik zou dan alles x 1,5 doen. Dan komt het vast goed.

      • Leonie Raijmakers

        12 mei 2016 at 17:46 Beantwoorden

        nog een klein vraagje zou die ook in de vriezer kunnen?

        • Pauline

          13 mei 2016 at 11:11 Beantwoorden

          Ik denk dat dat wel kan. De meeste appeltaarten kunnen wel in de vriezer.

  • Shirley

    20 maart 2015 at 17:59 Beantwoorden

    Heb de maten aangehouden en heb echt te weinig deeg.\r\nMaar ik wacht het af! Staat in de oven. \r\n\r\nHopelijk smaakt ie wel!

  • Anne Marie

    21 april 2014 at 17:57 Beantwoorden

    Hij staat nu in de oven. Ben benieuwd! Heb wat sinaasappelrasp toegevoegd aan de appels, dus het ruikt heerlijk! 🙂

  • Lot-marie

    11 december 2013 at 21:47 Beantwoorden

    Hi Pauline, welke soort appels gebruik je hiervoor?

    • Pauline

      12 december 2013 at 10:44 Beantwoorden

      Ik gebruik altijd net wat ik in huis heb. Meestal zijn dat Elstars of Jonagold appeltjes 🙂

  • Silvia

    17 november 2013 at 15:37 Beantwoorden

    Ik zit net te genieten van de Apprltrifle, ook uit het appeltaart boek van Janneke.\nDe aopel-yoghurtmuffins met havermout, welke ik gisteren maakte zijn trouwens ook een aanrader

  • mb

    8 november 2013 at 15:37 Beantwoorden

    Net uit de oven is hij het lekkerst, anders wordt het amandelkrokant een beetje zacht/taai. Heerlijk van smaak, voor het eerst met amandelmeel gebakken, lekker! 🙂

    • Géke Logtenberg-Hammink

      17 november 2013 at 08:44 Beantwoorden

      Begrijp ik goed dat de taart niet zo geschikt is om een dag van tevoren al te bakken?

      • Pauline

        17 november 2013 at 15:10 Beantwoorden

        Het kan zijn dat het amandelschaafsel bovenop wat zachter wordt, verder is hij nog steeds erg lekker 😉

  • Josien

    15 maart 2013 at 15:49 Beantwoorden

    Je kunt de suiker ook vervangen door iets dat niet aan je gezondheid knabbelt: kokosbloesemsuiker, honing en/of agave.\r\nOok voor de bloem is een gezond variant: kokosmeel. En vervang het witte zout door Keltisch zeezout. Dan zit je helemaal goed. Tenminste, als je biologische appels gebruikt ipv bespoten en op arme grond gegroeide appels.\r\nDe taart die ik zo maakte was heerlijk!

  • Pauline

    16 november 2012 at 11:55 Beantwoorden

    jaa, het blijft lekker he? Haha Caroline zat je er al op te wachten :)\r\n\r\nFijn weekend allemaal!

  • Natasja

    16 november 2012 at 11:42 Beantwoorden

    Mmm, appeltaart is ook mijn grote favoriet en deze ziet er helemaal geweldig uit!

  • Caroline Brouwer

    16 november 2012 at 10:58 Beantwoorden

    Ha, eindelijk het recept van die mooi foto bovenaan je blog! Net wat Judith zegt; appeltaarten zijn altijd lekker en vervelen nooit!

  • Judith

    16 november 2012 at 09:42 Beantwoorden

    Lijkt me een heerlijke taart die ik zeker nog eens ga maken. Het appeltaarten boek van Janneke heb ik ook, appeltaarten blijven lekker!

Plaats een reactie