lemoncurd

Lemoncurd zelf maken

Lemoncurd I love it! Er is een tijd geweest dat ik regelmatig taarten bakte. Ik maakte bruidstaarten en kindertaarten van marsepein. De leukste taarten is een website met heel veel tips en trucs, recepten, foto’s, een forum en heel veel foto’s. Daar was ik destijds veel te vinden. Op zoek naar creatieve inspiratie en lekkere recepten. Het recept voor deze lemoncurd komt dan ook van deze site.

Lemoncurd is iets Engels wat vaak gegeten wordt tijdens de High Tea bij Scones. Maar je kan het ook in taarten verwerken, door de yoghurt doen of over je ijsje verdelen. Het is lekker fris van smaak en er gaat niets boven zelfgemaakte lemoncurd.

Je kunt deze curd ook van andere soorten fruit maken, bijvoorbeeld passievruchten, sinaasappel of zelfs frambozen. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar dat ik ga zeker nog eens doen.

lemoncurd

Ingrediënten voor 1 potje
2 eieren
2 citroenen
200 gr suiker
115 gr boter

Zo maak je het
Was de citroenen en rasp de schil. Pers de citroenen daarna uit.
Verwarm de suiker en de boter au bain marie. Je zet een kom boven een pan licht kokend water. De kom mag het water niet raken.

Voeg het citroensap en de citroenschil toe.
Klop de eieren apart in een kom en voeg deze bij het citroen mengsel.

Blijf nu voortdurend roeren totdat het mengsel ingedikt is.

Het mengsel moet ongeveer de dikte van yoghurt hebben, soms duurt dit wel 10 minuten.

Doe de lemoncurd in een gesterilliseerd pot en bewaar het in de koelkast.

lemoncurd

 

 

Home Made: Ricotta
Banketbakkersroom zelf maken

Pauline

Pauline - Foodblogger - Live, Love, Eat! - Denkt in eten - Verliefd op Haarlem - Coffeelover - Verzamelt kookboeken - IJsjunkie - Schreef een eigen kookboek x 2

21 Comments
  • Caat

    12 juli 2015 at 15:19 Beantwoorden

    Moet ik het vuur aan laten staan wanneer ik het citroensap en de citroenrasp bij de suiker en boter voeg?

  • Sandra

    5 april 2015 at 12:09 Beantwoorden

    Wel …tig keer het recept gelezen en dan toch nog boter en suiker in een pannetje laten smelten

    • Sandra

      5 april 2015 at 12:14 Beantwoorden

      ……Gelukkig stond alles voor au bain marie en is het goed gekomen. De lemoncurd smaakt verrukkelijk, heeft een prachtige structuur, fluweelzacht en lobbig. Of dat laatste de bedoeling is weet ik niet, maar ik ben diktevreden. Bedankt voor dit recept.

  • Margreet

    4 april 2015 at 11:24 Beantwoorden

    Ik ben eerder zo’n onzekere keukenprinses die twijfelt of het deksel er dan ook al op moet, of moet het eerst afkoelen?
    en hoe dik is yoghurt eigenlijk..

    Het ziet er nu goed uit verder hoor.. ben benieuwd!

    Fijne Paasdagen!

    • Pauline

      4 april 2015 at 15:13 Beantwoorden

      Niet onzeker zijn, is helemaal niet nodig! Koken is ook experimenteren en als het een keertje misgaat, is dat helemaal niet erg.

  • J Wijnker

    3 april 2015 at 10:14 Beantwoorden

    Ik heb het recept geprobeerd zowel in de magnetron als in een pan op het vuur, helaas is beide niet gelukt.
    (ik kook en bak heel vaak, komt eigenlijk maar weinig voor dat recepten niet lukken)
    Had het mengsel een beetje laten afkoelen en daarna de ei er door heen, maar begon te schiften en meteen het ei erin zonder het een beetje te laten afkoelen ging ook niet.

    Wat doe ik niet goed?

    • Margreet

      4 april 2015 at 11:22 Beantwoorden

      Hoi!
      Ik ben er nu mee bezig! :)
      Nog niet eerder ei toegevoegd en dan au bain marie verder ‘koken’. Vond ik wel even spannend.

      Je hoeft het mengsel dus niet af te laten koelen voordat je het geklopte (geklutste) ei toevoegt.

      • J Wijnker

        7 april 2015 at 15:56 Beantwoorden

        Bedankt voor je antwoord, ga ik het binnenkort nog een keer proberen.

  • Saskia

    29 maart 2015 at 14:59 Beantwoorden

    Mij was niet helemaal duidelijk dat het mengsel ook au bain marie moet indikken. Ik dacht, ik zet het er hier even bij, voor degenen die de lemoncurd nog gaan maken.

  • Don Jusko

    28 maart 2015 at 07:34 Beantwoorden

    “You put a bowl over a pan of lightly boiling water. The bowl should not touch the water.”
    Thanks, I needed that.
    What about this?
    “Add the lemon juice and lemon zest.
    Beat the eggs in a separate bowl and add to the lemon mixture.”
    What’s with the separate bowl?
    Do I get a responded email? You have to tell me or I’ll never see it.
    djusko@realcolorwheel.com

  • Dini

    4 december 2014 at 11:47 Beantwoorden

    ik heb het geprobeerd, de lemon curd, hij is fantastisch, geweldig van smaak!
    dank je wel voor het recept.
    liefs dini

  • Ronny

    28 maart 2014 at 17:34 Beantwoorden

    vandaag gemaakt. morgen gaat hij op de cakes. gesnoept, heel erg lekker. Ben benieuwd naar de reacties.,mmmmmmmmmmmmm

  • Marjolein

    24 februari 2014 at 22:43 Beantwoorden

    Vandaag gemaakt, super! Een paar dagen in de koelkast gaat hij niet redden, dan is het op :-)

  • Renée

    10 januari 2014 at 11:27 Beantwoorden

    en hoe lang houdbaar?

  • Sandra

    17 juni 2013 at 13:20 Beantwoorden

    hoe lang kan je dit gekoeld bewaren?

  • Foodloveandhappiness

    10 augustus 2012 at 19:58 Beantwoorden

    Perfecte timing, ik wil binnenkort lemon curd gaan maken én ik heb nu vakantie, dus ik ga dit receptje zeker proberen. Thnx for sharing!

  • Uit Pauline's keuken

    28 juli 2012 at 23:55 Beantwoorden

    Jaa en ook niet zo moeilijk 😉

    Tnx Laura

  • Moran

    28 juli 2012 at 12:51 Beantwoorden

    Vroeger verkochten ze dit bij ons in de suprrmarkt, maar nu niet meer. Dus superleuk om het nu zelf te kunnen maken.

  • Laura

    27 juli 2012 at 08:57 Beantwoorden

    Ziet er lekker uit! Mooie foto ook :)

Geef een reactie