preitaart

Hartige preitaart met gehakt

Prei en gehakt zijn 2 vriendjes! Ze horen bij elkaar en gaan samen door het leven! Dit recept voor hartige preitaart is ook een ideaal gerecht voor kinderen, denk ik. Niet dat ik er verstand van heb, maar ik zou het lekker vinden, ook toen ik klein was. Maar ik ben dan ook altijd al een makkelijke eter geweest! Doordat het een hartige taart is, lijkt het net of je geen groente eet, toch zit het er vol mee. Daar houden kinderen van toch? Of werkt dat niet zo? Anders eet je het lekker zelf op, hij is heerlijk!

Ingrediënten voor 4 – 6 personen
250 gr bloem
125 gr boter
1 ei
200 gr rundergehakt
5 st prei
150 ml room + 2 eieren
Geraspte kaas
1 el kerrie
Peper en Zout

Materialen
Ronde ovenschaal of quiche vorm
Deegroller

hartige preitaart

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak eerst het deeg. Snij de boter in blokjes en stop deze samen met de bloem en het ei in een keukenmachine.

Laat het kneden op de laagste stand. Het deeg is klaar als het zich een bol gevormd heeft. Je kan het natuurlijk ook met je handen kneden.

Pak het deeg in, in huishoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

Snij de prei in stukken van ongeveer 8 cm. Halveer ze of snij ze in vieren als ze heel dik zijn. Was de prei grondig, maar zorg dat de stronken blijven bestaan. Ik heb de parten één voor één gewassen.

Zet een pan op het vuur met een klont roomboter en laat de prei hierin ongeveer 5 minuten stoven. Kruid de prei met peper en zout en zet het apart.

Bak het gehakt rul met peper, zout en de kerriepoeder en zet het apart.

Klop de room luchtig met de eieren en breng het op smaak met peper en zout.

Bestuif je werkbank met bloem en rol het deeg uit tot een grote ronde lap.

Vet je vorm in met een bakspray of wat boter en verdeel het deeg over de vorm. Prik gaatjes in de bodem met een vork.

Verdeel het gehakt mengsel over de bodem. (verwijder het bakvet zoveel mogelijk)

Verdeel het room-ei mengsel over het gehakt.

Leg de preistukken in een waaier in de vorm en maak het geheel af met geraspte kaas.

Bak de preitaart in ongeveer 30 minuten af op 180 graden.

preitaart

Gevulde aubergines
Mexicaanse wraptaart
Bewaar
14 Comments
  • Lindsy

    7 februari 2017 at 17:10 Beantwoorden

    Wat is dit toch een heerlijk recept! Ik ben echt dol op dit deeg, zoveel lekkerder dan bladerdeeg. Kids mogen helpen met het deeg maken en eten dan natuurlijk nog beter als ze het zelf gemaakt hebben!

  • Mendelyael

    12 oktober 2016 at 20:27 Beantwoorden

    Kan het ook met volkorenmeel ipv bloem?

    • Annika

      13 oktober 2016 at 16:04 Beantwoorden

      Dat kun je proberen, ik heb er zelf geen ervaring mee.

  • Truus Venema

    10 februari 2015 at 17:07 Beantwoorden

    Sorry ik zit op de preitaart met gehakt.

  • Truus Venema

    10 februari 2015 at 17:06 Beantwoorden

    Kan ik de filotaart met spinazie,de spinazie ook vervangen voor prei?en gehakt er door heen doen?.

  • Conny

    4 december 2014 at 20:04 Beantwoorden

    Ik heb de prei iets langer laten stoven, maar was toch niet goed gaar. Wel 30 min. In de oven gelaten. Was jammer,de smaak was goed.

  • Conny

    4 december 2014 at 20:00 Beantwoorden

    Ik heb de prei ietsje langer laten stoven, maar is toch niet goed gaar geworden. Wel 30 minuten in de oven\r\ngelaten. Dat was echt jammer, de smaken zijn goed.

  • Lies

    26 februari 2014 at 17:26 Beantwoorden

    Helemaal vergeten ze vertellen hoe de preitaart was.\r\nVanavond eten we hem weer. Zegt dat genoeg 🙂

  • Lies

    17 februari 2014 at 17:40 Beantwoorden

    Ok, hartige taart staat in de oven. Over 30min weten we meer….

  • annika

    3 februari 2014 at 16:36 Beantwoorden

    Ik heb het deeg met zo als hier boven staat gemaakt maar nu is het deeg heel kruimig hoe kan dat en wat kan ik doen hem het als nog goed uit te kunnen rollen.

    • Pauline

      3 februari 2014 at 18:51 Beantwoorden

      Ik zou een paar lepels koud water toevoegen als het te kruimelig is.

  • Lisette

    27 januari 2014 at 17:13 Beantwoorden

    Dank voor het recept! Hij was erg lekker.

  • Lisette

    15 januari 2014 at 10:56 Beantwoorden

    Dat ziet er lekker uit Pauline!\r\nKan je de taart ook al een dag van te voren maken en daarna weer verwarmen in de oven? \r\nDeze ga ik zeker uitproberen.

    • Pauline

      15 januari 2014 at 13:48 Beantwoorden

      Ja dat kan heel goed. En inderdaad dan weer even kort verwarmen in een goed voorverwarmde oven.

Plaats een reactie