caramel shortbread

Caramel shortbread

Alweer een nieuwe maand en weer een nieuwe host voor het Foodblog event! Deze keer was het de taak aan Kelly van In Kell’s Kitchen om een thema te bedenken. “Guilty Pleasure” is het geworden! Ah Guilty Pleasure, ik heb er zoveel, eten wat je niet kan weerstaan en waar je je achteraf schuldig over voelt. Zo scoop ik regelmatig een lepel pindakaas uit de pot, het liefst doop ik deze ook nog even in de muesli! Maar wat ik echt onweerstaanbaar lekker vind is caramel!  De smaak van gebrande suiker, doet mij watertanden. Als ik caramel maak, gebruik ik de lepel met de uitgeharde caramel als lolly, probeer het maar eens. Het moest dus iets worden met caramel, ik maakte deze caramel shortbread voor de Foodswap. De bedoeling was om ze allemaal weg te geven, dit is mij echter niet gelukt, de helft is in mijn mond verdwenen. Guilty? ok een beetje, maar een Pleasure was het zeker!

Ingrediënten voor 20 –  24 st.
135 gr bloem
100 gr bruine basterdsuiker
2 x125 gr gesmolten boter
2 blikjes gecondenseerde melk
125 gr schenkstroop
150 gr Pure chocolade

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de bloem en de bruine suiker in een kom en meng dit door elkaar.

Smelt de 125 gr boter en voeg dit bij de bloem.

Bekleed een bakblik met bakpapier en stort het mengsel op de bodem. Druk het geheel goed aan met de bolle kant van de lepel. Bak de bodem in ongeveer 18 minuten bruin.

Doe de gecondenseerde melk, met de stroop en de resterende gesmolten boter in een steelpan.

Laat dit gedurende 8 minuten op een laag vuur donkerder worden en verdikken. Blijf het mengsel roeren, anders kleeft het vast aan de bodem.

Haal de bodem uit de oven en laat deze iets afkoelen.

Giet het caramel mengsel op de bodem en zet de taart terug in de oven. Bak de taart gedurende 20 minuten af, totdat de caramel goudbruin geworden is.

Laat de taart afkoelen.

Smelt de chocolade au bain marie. Giet de chocolade op de caramel en zet deze terug in de koelkast.

Laat de caramelbars opstijven in de koelkast.

Snij de caramel shortbread in stukken met een heet mes en probeer het nu maar eens te weerstaan.

caramel shortbread

 

Bron: Donna Hay, Modern Classics 2

Pasta met asperges
Lauwwarme Pastasalade
Bewaar
18 Comments
  • Corina

    20 januari 2017 at 12:10 Beantwoorden

    Hoi Pauline, heb gisteren de bodem en caramel gemaakt en wil vanmiddag de bovenkant doen. Is het ook mogelijk om ganache te maken ipv alleen chocolade te smelten en erover te gieten? Groetjes

    • Pauline

      20 januari 2017 at 15:16 Beantwoorden

      Dat kan wel, maar ganache wordt wel minder stijf.

  • jessica wortel

    2 juli 2016 at 13:59 Beantwoorden

    Hoi Pauline, hoe groot zijn jouw blikjes gecondenseerde melk? 305 ml? Ik woon niet in NL vandaar :). Groetjes Jessica

  • Pannelot

    21 september 2015 at 21:49 Beantwoorden

    Nou Pauline, wat er nu toch is gebeurd… Ik vind het wel een beetje raar. Toen mijn vriendin en ik deze heerlijke shortbread aansneden, bleek de caramel ineens onder het laagje koek te zitten! Best onhandig ook, met het snijden enzo.. Hebben andere mensen eenzelfde probleem ervaren?

  • Jen

    26 maart 2015 at 08:50 Beantwoorden

    Hi Pauline,\r\n\r\nGister deze ‘quilty pleasure’ gemaakt. En sorry, maar ik vond het echt vies en mijn gasten ook. Alsof je een hap uit een pak boter neemt. Dat had ik beter kunnen doen, was minder werk geweest. Bah!

  • Tamar

    25 maart 2015 at 20:06 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nDeze ga ik zeker met pasen maken. Dan mag ik mij verliezen in chocolade. Voor mij geen caramel zonder zout, match made in heaven! In jouw recept zou je het prima over de stollende chocolade kunnen strooien! Mmmm

  • Kirsten

    25 maart 2015 at 15:10 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\nHoe lang blijven ze goed? Oftewel hoe lang van te voren kan ik het maken?

  • Sara

    25 maart 2015 at 11:34 Beantwoorden

    Heerlijk!

  • Mayke

    16 januari 2015 at 19:43 Beantwoorden

    Ik vraag me af hoe het iedereen lukt, mijn caramel was na een half uur roeren eindelijk een beetje dik maar het rook nog steeds naar gecondenseerde melk en de caramel heeft ook een gecondenseerde melk smaak.. Enig idee wat ik verkeerd doe?

  • Daisy

    18 november 2014 at 11:53 Beantwoorden

    Ik heb het recept al 2 x gemaakt en het is echt goddelijk! Alleen als je blokjes wilt snijden dan barst de chocolade. Is hier een oplossing voor?\r\nWant als je het snijt als de bodem en caramelvulling nog zacht is,lukt het ook niet.

    • Pauline

      18 november 2014 at 17:34 Beantwoorden

      Een heel heet mes gebruiken. Even heet maken onder een warme kraan en dan afdrogen.

  • Caro

    15 augustus 2014 at 13:44 Beantwoorden

    Hoi,\r\n\r\nIk wil dit weekend toegeven aan deze guilty pleasure. Hoeveel chocolade gebruik je voor de topping? \r\n\r\nGroetjes!

  • Lisanne

    15 mei 2014 at 11:41 Beantwoorden

    Ik heb het recept nu al twee keer gemaakt, maar elke keer blijft de carmel in de pan redelijk vloeibaar. Hoort dit zo of hoor je echt een stevige massa te krijgen? Bij jou op de foto bij het eindreseultaat lijkt de caramel in ieder geval steviger dan bij mij 🙂

    • Pauline

      16 mei 2014 at 11:11 Beantwoorden

      Nee het hoort wel stevig te worden, volgende keer net iets langer laten staan.

  • Marloes

    11 februari 2014 at 13:41 Beantwoorden

    Afgelopen zondag gemaakt door mijn broertje en zijn vriendin. Wat was het toch lekker! Wel erg machtig, dus een klein stukje op en de rest bewaard zodat we nog langer kunnen genieten =D

  • Hinke vd Veen

    14 december 2013 at 04:22 Beantwoorden

    Dit ziet er heerlijk uit! Hoe groot moet het bakblik zijn? Groetjes

    • Pauline

      15 december 2013 at 15:01 Beantwoorden

      Goede vraag, ik zou 20 x 20 gebruiken. Deze is echt gevaarlijk lekker.

Plaats een reactie