beenham uit de oven

Beenham uit de oven

Kerstavond hebben wij bij vrienden doorgebracht. Met een gezellige groep van 10 personen en ieder stel maakte een gang. Ik kreeg het hoofdgerecht toebedeeld, en ik maakte beenham uit de oven! Kon ik eindelijk eens een groot stuk vlees bereiden. Het mocht geen rood vlees zijn in verband met een zwangere dame en dan valt er best veel af. Het meeste vlees en vooral wild wordt toch rosé gegeten.

Maar in Home Made had ik een lekker recept voor beenham gezien! Altijd goed, bijna iedereen vind dat wel lekker. En je kan het gemakkelijk van te voren bereiden. Ook een pluspunt.

Yvette had in haar recept een heel mooi hammetje gescoord! Bij mij was dat vlak voor de kerst iets moeilijker, maar toch ging ik tevreden naar huis met bijna 3 kilo beenham.

De ham wordt eerst gegaard in bouillon. Hier heb je geen omkijken naar! Daarna marineer je de ham met een mosterdmarinade. Ik heb een combinatie van cranberry mosterd, Dijon mosterd en een flinke lik honing gemaakt. Echt een heerlijke combinatie! Dit heb ik een dag van te voren al gedaan, zodat de smaken lekker in de ham kunnen trekken.

Op plaats van bestemming gaat het hammetje nog ongeveer 35 minuten de oven in op 180 graden en je hebt een heerlijk feestmaal.  Ik heb er een mosterdsaus bij gemaakt, hier het recept:

Ingrediënten
1 puntham/beenham
3 liter bouillon

Marinade
2 el cranberry mosterd
3 el Dyon mosterd
2 el honing
Scheut olijfolie
Peper en zout

Saus
300 ml witte wijn
2 el cranberry mosterd
1 el milde mosterd
100 ml room
2 tl honing

Bereidingswijze
Zet de ham op in een ruime pan. Voeg de bouillon toe en breng de ham aan de kook.

Laat de ham op een zacht vuur in ongeveer 1,5 gaar worden.

Laat de ham afkoelen.

Maak een marinade van de mosterd, de honing en wat olijfolie en peper en zout. Smeer de ham in met marinade en laat het er minimaal een uur intrekken.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bak de ham in ongeveer 30 -35 minuten af totdat hij goudbruin van kleur is.

Tot slot maak je de saus. Laat de wijn inkoken tot de helft. Voeg de mosterd, de honing en de room toe en meng het geheel goed door elkaar.

Laat het geheel nog een beetje inkoken, totdat de saus dik genoeg is.

beenham uit de oven

 

Bron: Home Made

Gerookte knoflook kip
Kaas ui broodjes
Bewaar
14 Comments
  • Sandra

    18 december 2015 at 19:24 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nWat is de kooktijd en oventijd van een beenham van 2 kg? \r\n\r\nGroetjes Sandra

    • Pauline

      18 december 2015 at 20:21 Beantwoorden

      Je kunt dezelfde kooktijd aanhouden. En een kwartiertje langer in de oven. Check het tussentijds even voor de zekerheid.

      • Sandra

        19 december 2015 at 10:07 Beantwoorden

        Wat super fijn, zo’n snel antwoord! Ik ben echt fan van je lekkere recepten en heb er al vele gemaakt! Deze kerst je beenham en als dessert de cocos meets mango! Kerstgroetjes voor jou en ik blijf je volgen!

  • Ariane

    17 februari 2015 at 15:13 Beantwoorden

    Hey pauline,\r\n\r\nWat was t gewicht van je ham of maakt dat niet zo veel uit?\r\n\r\ngroetje,\r\nAriane

  • rieky van den elsen

    23 december 2014 at 14:53 Beantwoorden

    Dag Pauline, \r\nWaar haal ik cranberry mosterd?

    • Pauline

      25 december 2014 at 14:26 Beantwoorden

      Bij de delicatessenwinkels. Maar je kunt ook gewone mosterd nemen.

  • Nelske

    23 december 2013 at 11:18 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nEven over de ham: moet dit fricandeau zijn? Hoop dat je dit even kunt beantwoorden, ben mijn lijstje aan het maken voor kerst ;-)\r\nJe website is een grote inspiratiebron!\r\n\r\nGroetjes, Nelske

    • Pauline

      23 december 2013 at 15:30 Beantwoorden

      Ah wat leuk om te horen. Nee dit is gewoon beenham, ze noemen het ook wel puntham. De slager kan je vast helpen met het juiste stukje vlees. Geniet er van.

  • Elena

    1 december 2013 at 21:09 Beantwoorden

    Wat kan je hierbij serveren? Iets met aardappeltjes ofzo? Lijkt me geweldig lekker voor de komende feesten!

  • Nadine

    28 november 2013 at 18:54 Beantwoorden

    Hoe lang duurt het gaarkoken in de bouillon? Het lijkt mij trouwens erg lekker! Misschien dat ik het deze kerst ga maken…

    • Pauline

      28 november 2013 at 20:14 Beantwoorden

      Ik heb het recept aangepast, hij gaat 1,5 uur op het vuur en dan nog een half uur in de oven.

  • Shania

    22 november 2013 at 15:09 Beantwoorden

    Hey pauline\r\n\r\nwat bedoel je met “De ham wordt eerst gegaard in bouillon”\r\nmoet het hammetje volledig in water “gekookt” worden of in een bodempje bouillon?\r\n\r\nIk kan allesinds al niet wachten om dit te maken!\r\n\r\nGrtjs

    • Pauline

      22 november 2013 at 21:50 Beantwoorden

      Oh ik zal dit even aanpassen, niet zo duidelijk geschreven. Hij wordt eerst gekookt in de bouillon en daarna gaat hij in de oven.

Plaats een reactie