Kaneelbollen

Ik zag deze kaneelbollen al regelmatig voorbij komen op Twitter en Facebook en ze lieten me niet onberoerd! Kaneelbollen… van die grote zoete bollen met veel kaneel en suiker! Ik ben er dol op! Eindelijk had ik een moment gevonden om ze te maken. Via De keuken van Levine kwam ik bij 24 kitchen terecht. Helaas hebben wij deze zender niet, maar het recept incl. filmpje is hier terug te vinden. Met de aanpassingen van Levine heb ik ze gemaakt en ze zijn heerlijk.

Ingrediënten voor 10 grote bollen (14 kleine)
Deeg
500 ml melk
150 gr roomboter
120 gr suiker
12 gr gedroogde gist
13,6 gr zout
1 tl kardemom
850 gr bloem
1 ei
parelsuiker

Vulling
150 gr amandelen
150 gr suiker
100 gr roomboter
8 tl kaneel
4 el water

Bereidingswijze
Maak eerst het deeg, verwarm de melk en de boter tot handtemperatuur, laat de melk niet te heet worden. Voeg de gist, de suiker, het zout en de kardemom toe. Meng het geheel door elkaar.

Kneedt dit samen met de bloem tot een samenhangend deeg. Ik vond het iets te nat, dus heb nog een extra el bloem toegevoegd. Kneed het voor ongeveer 20 minuten, totdat het deeg niet meer plakkerig is en je het goed uit kunt rekken, zonder dat het scheurt.

Leg het deeg in een met olie ingevette kom en laat het 50 minuten rijzen.

Voor de vulling maal je de suiker en de amandelen fijn in de keukenmachine. Voeg de boter, het water en het kaneel toe en mix het tot een pasta.

Rol het gerezen deeg uit tot een grote rechthoek en bestrijk de helft van het deeg met de kaneelpasta. Vouw het deeg dubbel en snij er repen van.

Rol de repen kort en vouw ze twee keer om je handen heen. Dan maak je er bovenlangs een soort van knoop van, die onder eindigt.

Laat de bollen weer 50 minuten rijzen.

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (hetelucht).

Bestrijk de bollen met een geklutst ei en de parelsuiker en bak ze in ongeveer 20 minuten af! (ik had geen parelsuiker, dus dit heb ik achterwege gelaten)

 

Zelf kaneelbollen maken
Hummingbird Cheesecake
Bewaar
12 Comments
  • Xandra

    19 april 2014 at 15:11 Beantwoorden

    Ik zie dat bij de ingrediënten voor het deeg de suiker mist. Dit moet 120 gram zijn, volgens de site van 24 kitchen. #tip

  • Manouck

    21 december 2013 at 20:03 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nKan ik het deeg voor deze bollen een dag van te voren maken? En hoe kan ik dit dan het beste doen? Voor of na rijzen? Of is het beter om het ook een dag van te voren te bakken? Is het dan nog lekker de dag er na?\r\n\r\nGroet Manouck

    • Pauline

      22 december 2013 at 11:13 Beantwoorden

      Je kunt het in de koelkast laten rijzen. De 1e rijs dan. Je moet het deeg dan wel even op kamertemperatuur laten komen voordat je verder gaat. \n\nMaar je kunt de broodjes ook meteen afbakken. Voor het serveren nog even kort in de oven op 180 gr en ze zijn heerlijk. En last but not least invriezen kan ook.

      • Manouck

        22 december 2013 at 20:10 Beantwoorden

        Dank voor je snelle reactie! Fijne feestdagen!

  • Anonymous

    25 november 2011 at 17:41 Beantwoorden

    mmmmmmm!!!!!!,het water loopt me om de mond,vooral als je al erg trek hebt,,zien er fantastisch uit chef!!!! groetjes anja

  • Uit Pauline's keuken

    23 november 2011 at 18:19 Beantwoorden

    Ja lekker he? Bij mij doet het filmpje het wel, dus heb geen idee waar dat aan ligt! Krijg nu alweer zin in een kaneelbol

  • Es

    23 november 2011 at 16:54 Beantwoorden

    Ze zien er fantastisch uit Pauline!
    Ik zie ze overal opduiken.
    Kaneelrolletjes maak ik ook, maar dan met ander deeg. Ook lekker.
    🙂

  • Laura

    23 november 2011 at 16:49 Beantwoorden

    hmm! die zien er heerlijk uit! Ik ben ook gek op deze bollen, ga mijn vader eens lief aankijken 🙂

  • qm

    23 november 2011 at 12:51 Beantwoorden

    ziet er goed uit maar ik kan he filmpje niet bekijken.( misschien doe ik iets niet goed)

  • Annika

    23 november 2011 at 10:44 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit! 😉

  • Caroline Brouwer

    23 november 2011 at 10:00 Beantwoorden

    Wouw, wat lekker Pauline. Ze zien er zalig uit!
    groetjes, Caroline

Plaats een reactie